Alkalmazott Pszichológia Podcast

Alkalmazott Pszichológia Podcast

Alkalmazott Pszichológia Podcast

Fedezd fel a pszichológia világát a PTE Alkalmazott Pszichológia Podcastjában Dr. Pankász Balázs pszichológus vezetésével.


Izgalmas és informatív beszélgetésekkel várunk mindenkit, aki érdeklődik a pszichológia gyakorlati alkalmazásai iránt. A podcast epizódjaiban a legfrissebb kutatásokról, terápiás módszerekről és a mindennapi életben alkalmazható pszichológiai technikákról hallhatsz. Minderről közérthetően beszélgetünk. Akár diák, akár szakember, vagy csak érdeklődő vagy, nálunk biztosan találsz számodra hasznos és inspiráló tartalmakat. Légy részese a beszélgetésnek, és tudd meg, hogyan segíthet a pszichológia a mindennapi és nemmindennapi problémák megoldásában és az életminőség javításában! 

A műsor házigazdája: dr Pankász Balázs

 

Dr. Pankász Balázs

Dr. Pankász Balázs

Dr. Pankász Balázs Phd pszichológus, tudományos munkatárs a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjában, az Általános Orvosi Kar Foglalkozás-Orvostani Intézet egyetemi adjunktusa. 
2008 óta a Pécsi Tudományegyetem munkatársa. Kezdetben a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Ergonómia és Munkapszichológia Tanszékének oktatója, majd a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar munkatársa volt. 
Az elmúlt évek során a Munkatudományi és Foglalkoztatás-egészségügyi kutatócsoport munkatársaként dolgozott, mely a Pécsi Tudományegyetem Kiválósági Központja. A „Munka és egészség” pályázat keretében „Az Ergonómiai ismeretek szerepe a foglalkoztatási rehabilitációban” tanulmányt és az „Ergonómia” szerkesztett kötetet készítette el, valamint az Ergonómia foglalkozás-egészségügyi szakembereknek képzés szakmai vezetője volt. A „Pszichikai akadályozottság és a munka világa” pályázat során szerkesztői munkát látott el, a Módszertani kézikönyv – Pszichés zavarok felismerése és kezelése a munkahelyen – elkészítésében vett részt. A „fizikai és szellemi kompetenciák együttes vizsgálati és értékelési módszertanának kidolgozása és munkavállalásuk elősegítése” című kutatás pszichológiai moduljának szakmai vezetője.
PhD tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem "Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskolájában szerezte meg 2016-ban, nevelésszociológia szakirányon. A kétezres évektől több mint harminc humán fókuszú (munkaerőpiaci, foglalkoztatási, esélyegyenlőségi, alkalmazott pszichológiai) hazai és nemzetközi pályázat szakmai vezetője és/vagy szakértője volt.
 

 

 


 

ELŐZETES - A munka és a testi-lelki egyensúly

 

Fedezd fel a pszichológia világát a PTE Alkalmazott Pszichológia Podcastjában Dr. Pankász Balázs pszichológus vezetésével. Izgalmas és informatív beszélgetésekkel várunk mindenkit, aki érdeklődik a pszichológia gyakorlati alkalmazásai iránt.


Mostani témánk a munka és a testi-lelki egyensúly témakörét járja körül. Erről, a munkában elviselt megterhelésről, a mókuskerékről, az ergonómikus és kiegyensúlyzott munkakörnyezetről a monotóniatűrésről és rengeteg mindenről még beszélgetünk Dr. Tibold Antallal a Pécsi Tudományegyetem Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának vezetőjével. Az epizódban Balázst ezúttal Wolf Krisztián helyettesíti.

 


#3 Miért jó, ha szavazol az EU-választáson? - Különkiadás

Csatlakozz a PTE Alkalmazott Pszichológia Podcast különkiadásához, ahol Dr. Pankász Balázs és Harka Éva arra ösztönöz mindenkit, hogy éljen demokratikus jogaival, és vegyen részt az Európai Uniós választásokon!


Ebben az epizódban arról beszélgetünk, miért fontos a szavazás, milyen pszichológiai tényezők befolyásolják a választói magatartást, és hogyan formálhatja egyéni döntésünk Európa jövőjét. Szakértő vendégünk segít megérteni, hogyan alakul ki a választói elkötelezettség, hogyan működik az EU-s döntéshozatal, és milyen stratégiákat alkalmazhatunk a tájékozott döntéshozatal érdekében. Ne hagyd ki ezt az epizódot, és tudd meg, hogyan teheted hallhatóvá a hangodat az Európai Unióban! Szavazz, és formáld te is a jövőt! 

 

 


#2 A siker

Ebben az epizódban Dr. Pankász Balázs a siker fogalmát járja körül. Mi teszi valakit igazán sikeressé? Hogyan határozható meg a siker, lehet-e és ha lehet hogyan mérhető a siker, és milyen pszichológiai tényezők játszanak szerepet elérésében?


Hallgasd meg, ahogy Balázs és beszélgetőtársa Wolf Krisztián megosztják saját tapasztalataikat, a témában született kutatási eredményeket és praktikus tanácsaikat, amelyek segíthetnek a sikerhez vezető úton. Fedezd fel velünk, hogyan fejlesztheted mentális hozzáállásodat, motivációdat és célkitűzéseidet, hogy te is elérd a vágyott sikert! Csatlakozz hozzánk, és tudd meg, milyen pszichológiai stratégiák állnak a siker hátterében
és mit tud erről mondani az alkalmazott pszichológia!

 

 


#1 Viselkedéselőrejelezés

Üdvözlünk a PTE Alkalmazott Pszichológia Podcast legújabb epizódjában, amelyben Dr. Pankász Balázs vezetésével a pszichológia egyik legizgalmasabb területét, az emberi viselkedés előrejelzését tárgyaljuk! Hogyan és milyen mértékben lehet megjósolni az emberi viselkedést? Milyen pszichológiai módszereket és eszközöket használunk erre a célra?


Ebben az epizódban Balázs és Wolf Krisztián beszélget a legújabb kutatási eredmények tükrében, viselkedési mintázatokról és azokról a tényezőkről, amelyek befolyásolják a döntéshozatalt és a cselekvéseket. Megtudhatod, hogyan segíthetnek a pszichológiai ismeretek és tesztek a mindennapi életben, a munkahelyi környezetben, vagy akár a jövőbeli trendek megértésében. Tarts velünk, és fedezd fel, milyen izgalmas lehetőségek rejlenek a viselkedés előrejelzésében, és hogyan alkalmazhatod ezeket az ismereteket a saját életedben!


Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!