Világmagyarság Podcast

Világmagyarság

Világmagyarság Podcast

A Világmagyarság podcastban olyan érdekes személyiségeket kívánunk bemutatni, akik életpályájuk során sok mindennel foglalkoztak – foglalkoznak, s valamilyen úton-módon kapcsolódnak a magyarsághoz, s rátaláltak a magyarsággal való foglalkozásra.


A családi indíttatás és gyökerek mellett tehát szó esik a személyes karrier főbb állomásairól, de beszélgetünk beszélgetünk tudományról, művészetről, hazaszeretetről, vagyis a világról, ami körülvesz bennünket. A Pécsi Tudományegyetem Világmagyarság Network Platform Programiroda műsora.

  • Grafika és design: Dr. Kovács Éva, Kovács Gergő Bendegúz
  • Zene: Schóber Tamás
  • Műsorvezető: Keresnyei János, Dr. Jarjabka Ákos
  • Munkatárs: Riedelmayer Bernadett
A Világmagyarság podcast hostjai

 

Dr. habil. Jarjabka Ákos

Dr. habil. Jarjabka Ákos

Hivatásos magyar! Közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem habilitált docense, a Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója, a PTE Diaszpóra Projekt Hálózata és a Világmagyarság Programiroda vezetője.

További információk: https://jakosdr.wixsite.com/jarjabkaakos

 

 


 

#3 Fenyvesi Csaba: Hivatásos világjáró: 143 ország és 37 sziget egy pécsi kriminalista szemével

 

Ebben az adásban Dr. Jarjabka Ákos késrdezi Dr. habil. Fenyvesi Csaba PhD, dr. univ. ec. a PTE ÁJK Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszék büntető eljárásjogot és kriminalisztikát oktató egyetemi tanárát a kriminalisztika hátteréről, az elköteleződésről a tudomány és az utazás iránt. Arról, hogy mi köt össze idegen és magyar nyelvű embereket a nagyvilágban és, hogy az utazásai során milyen rejtélyekkel találkozik és mi ezeknek a tanulsága. Beszélgetünk még Pécsről a kezdetekről és a flow érzésről is.

Az epizód vendége: Fenyvesi Csaba

 

Fenyvesi Csaba

Dr. habil. Fenyvesi Csaba PhD, dr. univ. ec. a PTE ÁJK Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszék büntető eljárásjogot és kriminalisztikát oktató egyetemi tanára.


További információk:

http://fenyvesicsabadr.hu/bemutatkozas.html

http://fenyvesicsdr.wix.com/fenyvesicsabadr?fb_ref=Default#!book-/c15i3 

 

 


ELŐZETES - Fenyvesi Csaba: Hivatásos világjáró: 143 ország és 37 sziget egy pécsi kriminalista szemével

 

 


#2 Schóber Tamás: Négy földrészt bejárva … a magyarság szolgálatában

 

 

Beszélgetés Schóber Tamás zeneszerző, karnagy, zenepedagógussal

Az epizód vendége: Schóber Tamás

 

Schóber Tamás

Schóber Tamás világszerte ismert zeneszerző, tanár, karnagy, a PTE 1. Sz. Gyakorló Általános Iskolájának ének-zene szakvezető tanára. A Pannon Zenei Egyesület tagja, (volt elnöke) a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat tagja, a Pannon Zenei és Kulturális Program projektvezetője.

 

 


#1 Sylvia Leidemann: Egy magyar művész Argentínából

 

 

Podcastunk első adása Sylvia Leidemann 3. generációs magyar – argentín csemballóművészről, életéről és hitvallásásáról szól. Sylvia őszintén és nyíltan válaszol, Keresnyei János műsorvezetőnk kérdéseire, hogy honnan jött a családjuk, hogyan kerültek Argentínába, ő hogyan tanult meg magyarul. Megtudhatjuk, hogy miért a komolyzene és azon belül is a barokk a kedvence.


Fontos pontnak tekinthetjük az életében a művészeti közösségszervező tevékenységet, mivel Buenos Aires-ben megalapította az Ars Hungarica Egyesületet, míg Magyarországon az Encuentros énekkart és zenekart. Akadémiai kutatómunkája során felfejti a 17-18. századi magyar barokk zene nem ismert dallamait, de betekintést nyerhetünk az akkori zenészek mindennapjaiba is. Pécs és Buenos Aires közt kétlakiként a próbák, a koncertek és a budapesti kutatás közt osztja meg idejét.

Az epizód vendége: Sylvia Leidemann

 

Sylvia Leidemann

Sylvia Leidemann

Csemballó művész, karvezető, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a buenos aires-i Ars Hungarica Egyesület vezetője s a budapesti Encuentros kórus vezetője.

További információk: www.arshungarica.com.ar, www.encuentros-egyuttes.com.arhttps://web.arshungarica.com.ar

 

 


Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!