Egyetemi rangsorok

Büszkék vagyunk rá, hogy a Pécsi Tudományegyetem évről évre sikerrel szerepel az egyetemi rangsorokban is. Folyamatos fejlesztéseinkkel azért is dolgozunk, hogy az egyetemi rangsorok által mutatott eredmények is tükrözzék egyetemünk nagyszerűségét az oktatásra, kutatásra és természetesen az egyetemi életre vonatkozóan.

 

Szentágothai János Kutatóközpont

 

Times Higher Education

 

Times Higher Education

 • World University Rankings
  A 2022-es listán a közel 1600 rangsorolt intézmény között 12 magyar egyetemet találunk, ahol a PTE-t a 801-1000. kategóriába sorolták. A figyelembe vett szempontok: oktatás és kutatás minősége, tudományos idézettség, nemzetközi és ipari kapcsolatok.
  Tovább »

 

 • Emerging Economies University Rankings
  A „fejlődő gazdaságként” osztályozott országokból kerültek ki a rangsorolt intézmények, ahol összesen 606 egyetem adatát vették figyelembe a végső sorrend kialakításánál. Egyetemünk a 201-250. helyen található.
  Tovább »

 

 • Subject Rankings
  A THE összesített világrangsora mellett minden évben publikálja tematikus világrangsorait is, melyekben a PTE is megtalálható. A legjobb magyar vidéki egyetemekkel együtt a 401-500. helyre rangsorolták a PTE-t a klinikai tudományok terén. Az orvos- és egészségtudományok, valamint a pszichológia rangsorban a top 500-ba került a PTE.
  Tovább »

 

 • Impact Rankings
  Az ENSZ 17 fentartható fejlődési célja alapján rangsorolják az egyetemeket az Impact Rankingsben. A PTE fontosnak tarja ezeket a célokat és büszke arra, hogy egyetemünk mindegyik célhoz rendelt értékelésben helyezést ért el, több célnál is kiemelkedő eredményt: az egészség és jóllét (FFC3), valamint a tisztességes munka és gazdasági növekedés (FFC8) kategóriákban másodikként rangsorolták a PTE-t a magyar egyetemek között, a fellépés az éghajlatváltozás ellen (FFC13) témában pedig holtversenyben az első.
  Tovább »

  Korábbi eredményeink:
    A PTE a legjobb hazai egyetem a Times Higher Education legfrissebb rangsorában! »

 

 

Quacquarelli Symonds (QS)

 

Quacquarelli Symonds (QS)

 • World University Rankings
  A világ legjobb felsőoktatási intézményeit összevető listára ezúttal is felkerült a PTE, a 701-750. kategóriába sorolva. Ráadásul a nemzetközi hallgatók kategóriájában a világ legjobb 225. egyetemének írják Magyarország első egyetemét!
  A Quacquarelli Symonds szakemberei 2004 óta állítják össze évente a világ egyetemi rangsorát, hat szempont alapján. Az akadémiai szféra megítélése, a munkáltatók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, az oktató-hallgató arány, valamint a külföldi oktatók és hallgatók száma alapján alakul ki a végső helyezés. A rangsor összeállításakor 2462 felsőoktatási intézményt vizsgáltak, és közülük 1422 egyetemet rangsoroltak.
  Tovább »
  Információk a rangsorról »

 

 • Emerging Europe and Central Asia University Rankings
  A londoni Quacquarelli Symonds cég a fejlődő európai országok és Közép-Ázsia legerősebb egyetemeit vette górcső alá tíz objektív szempont alapján. Egyetemünk 2022-ben a 60. helyet foglalja el a rangsor alapján.
  Tovább »

 

 

Shanghai Ranking

 

Shanghai Ranking

 • Global Ranking of Academic Subjects
  A GRAS az egyetemeket 54 tematikus listába sorolja, mely listák a tudományos publikációkat és idézettséget veszik alapul. A PTE-t a 401-500. helyre rangsorolták a public health (közegészségügy) kategóriában egyedüliként a magyar egyetemek közül, valamint a clinical medicine (klinikai orvostudomány) kategóriában pedig holtversenyben második egyetemünk a magyar egyetemek közt.
  Tovább »

 

UI GreenMetric

 

UI GreenMetric

 • World University Rankings
  A PTE 2021-ben hatodik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. Tudatos, fegyelmezett környezeti ambícióinak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek köszönhetően a PTE évről évre előre tudott lépni az egyre bővülő nemzetközi rangsorban.
  A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyen végzett, és a magyar egyetemek között ismét a legjobbnak bizonyult, kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet 2021-ben is.
  Tovább »

   Továbbra is a PTE a legzöldebb hazai egyetem

Round University Ranking

 

Round University Ranking is a ranking of leading world universities

Egyetemünk először vett részt a rangsorban, mely 4 fő szempontot vesz figyelembe: az oktatás és kutatás minőségét, a nemzetköziesítést és a pénzügyi fenntarthatóságot. A PTE az oktatás minősége szerint a világ legjobb egyetemei között az előkelő 161. helyre került.
Tovább »

 

 

Ranking Munkacsoport a PTE-n                   

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!