• Slide Background Image

Mesterséges intelligencia a PTE-n

A mesterséges intelligencia megváltoztatja a világot. Erre reagálva a Pécsi Tudományegyetem is számos rendezvénnyel, kutatással, képzéssel keresi arra a választ, hogy miként tudunk felkészülni és reagálni erre, miként aknázhatjuk ki a MI képességeit, és milyen hatásainak kell kiemelt figyelmet szentelnünk.

 


Legfrissebb híreink a mesterséges intelligenciával kapcsolatban


 

Innováció és Együttműködés

Innováció és Együttműködés

2024. május 16.

A Deutsche Telekom IT Solutions Hungary - PTE Innovációs Napok második napja különböző workshopokkal és előadásokkal várta az érdeklődőket. Az esemény fókuszában a természettudományos kutatási eredmények hasznosítása és a vállalati partnerkapcsolatok álltak. A rendezvény során bemutatásra kerültek az egyetem legújabb fejlesztései, kutatási projektjei, valamint több start-up is lehetőséget kapott, hogy bemutassa ötleteit és fejlesztéseit a befektetőknek és a szakmai közönségnek.

Tovább


MI a kutatás-fejlesztésben és az oktatásban

MI a kutatás-fejlesztésben és az oktatásban

2024. május 15.

A Deutsche Telekom IT Solutions - PTE Innovációs Napok első napján egy pódiumbeszélgetés keretében Szabó Gábor, a Clidee Ltd. cloud szakértőjének moderálásával szakemberek arról folytattak diskurzust, milyen hatásai vannak, illetve várhatóak a mesterséges intelligenciának (MI) a kutatás-fejlesztésben és az oktatásban. A beszélgetésen részt vett dr. Pál Szilárd, a PTE GYTK szervezetfejlesztési és kapcsolati dékánhelyettese, Csiaki Balázs, a ProSharp technológiai vezetője, Gulyás Tibor, a Techtra Technológiai Transzfer Intézet Zrt. vezérigazgatója, valamint Érdi Krausz Gábor, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet projektkoordinátora.

Tovább


Két nap innováció, partnerség és MI

Két nap innováció, partnerség és MI

2024. május 2.

A Mesterséges Intelligencia és a tudományos és üzleti kapcsolatok fejlesztése áll az idei Innovációs Napok fókuszában, amelyet idén a PTE a Deutsche Telekom IT Solutions Kft-vel karöltve bonyolít le május 14-15-én.

Tovább


Segítség, elloptak!

Segítség, elloptak!

2024. április 29.

Identitáslopások és online csalások címmel rendeztek tudományos ülést április 25-én az MTA pécsi székházában. Az eseményt dr. Fenyvesi Csaba vezette, az előadók és a felkért hozzászóló a jog szempontjából mind az elméleti, mind a gyakorlati oldalt körbejárta.

Tovább


MEGISMERNI, NEM FÉLNI AZ MI-T

Megismerni, nem félni az MI-t

2024. április 24.

A mesterséges intelligencia transzformatív ereje: „Nem az MI veszi el a munkádat, hanem az a munkatársad, aki ért hozzá" címmel tartott előadást Szücs Imre, a Test Innovation Technology Zrt. mesterséges intelligencia szakértője a PTE Természettudományi Karán rendezett MI szaknapon április 16-án.

Tovább


A ChatGpt hazudik és hallucinál

A ChatGpt hazudik és hallucinál

2024. április 18.

A magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma és szereplői, kutatási projektek a Nemzeti Laboratóriumban címmel tartott előadást Érdi-Krausz Gábor a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet projektkoordinátora a PTE Természettudományi Karán április 16-án a Mesterséges Intelligencia Szaknapon.

Tovább


A mesterséges intelligencia-oktatás jelene és jövője a PTE TTK-n

A mesterséges intelligencia-oktatás jelene és jövője a PTE TTK-n

2024. április 17.

Hogyan lehet a mesterséges intelligenciát (MI) okosan kihasználni mind az oktatásban, mind a kutatásban? Előadásában erre a kérdésre igyekezett választ adni dr. Pap Margit, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai és Informatika Intézet vezetője, illetve áttekintést adott arról, jelenleg miként jelenik meg az MI az oktatásban, illetve melyek azok a területek, ahol a későbbiekben is megjelenhet az egyetem falain belül. 

Tovább


„A mesterséges intelligencia forradalma elkezdődött"

„A mesterséges intelligencia forradalma elkezdődött"

2024. április 16.

A mesterséges intelligencia oktatásával, kutatásával, fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket járta körbe a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai és Informatikai Intézet által rendezett Mesterséges Intelligencia Szaknap április 16-án a Vargha Damján Konferenciateremben. A rendezvényen oktatók és kutatók mellett a témakörben érdekelt szervezetek és vállalatok szakértői is tartottak előadásokat.  

Tovább


Inspiráció a digitális esélyegyenlőséghez

Inspiráció a digitális esélyegyenlőséghez

2024. április 11.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia szélesebb körű bevezetése az oktatásba és a naprakész tanításmódszertan elérése volt azoknak a workshopoknak a célja, melyeket a 8. Nemzetközi Oktatási Hét (ITW) az EDUC keretében rendeztek a Közgazdaságtudományi Karon április 8–10. között. 

Tovább


AI az orvosdiagnosztikában

AI az orvosdiagnosztikában

2024. március 14.

Az Agykutatás Hete részeként a mesterséges intelligencia (MI/AI) orvosdiagnosztikában betöltött szerepéről zajlott kerekasztal-beszélgetés március 13-án este az I Love Pécs Caféban, ahol a résztvevők olyan kérdésekre keresték a választ, mint Könnyebb lenne az életünk, ha a mesterséges intelligencia segítené egy-egy diagnózis felállítását? Hozhat-e felelős döntést egy gép, vagy a kritikus pontoknál mindenképpen kell az ember? A beszélgetést dr. Mikesy Gergely orvos, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa moderálta. 

Tovább


AI az üzleti mindennapokban

AI az üzleti mindennapokban

2023. november 15.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar a szakmai partnerével, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Legaltech Lab csapatával közösen prezentációs versenyt rendezett november 14-én a Halasy-Nagy József Aulában. Az együttműködés abban szolgálja az egyetem polgárait , hogy nagyobb betekintést kaphassanak a legaltech megoldások körébe, szakmai gyakorlati lehetőségekre találhassanak és bővíthessék tapasztalataikat a szakmai networking körében. A szervezők olyan hallgatók jelentkezését várták, akiket érdekelnek a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek, illetve ismernek olyan AI megoldásokat, melyek segíthetik az ügyvédi, tanácsadói munkát. 

Tovább


AI vagy nem AI? Ez itt a kérdés!

AI vagy nem AI? Ez itt a kérdés!

2023. október 18.

A jogalkotók általában csak szaladnak a technikai megoldások után. Nincs ez másként a mesterséges intelligencia esetében sem, ám közben a világ nem áll meg. Hogyan alkalmazzuk etikusan a mesterséges intelligenciát? Dr. Hohmann Balázst, a PTE jogi kar Technológiai Jogi és Energiajogi Tanszékének adjunktusát kérdeztük.

Tovább


A gyógyító kreativitástól a mesterséges intelligenciáig

A gyógyító kreativitástól a mesterséges intelligenciáig

2023. október 5.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete idén október 10-19. között rendezi meg Art&Science programsorozatát a város több helyszínén, mely ezúttal a művészetek, a tudomány és a mesterséges intelligencia kapcsolatára fókuszál.  

Tovább


100 év összetartás

100 év összetartás

2023. szeptember 11.

Ünnepléssel telt az elmúlt hét a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán: a hétfő a centenáriumi tanévnyitó jegyében telt, kedden és szerdán a jeles évforduló kapcsán rendezett konferencia és emléktábla avatás volt a következő állomás, pénteken, szeptember 8-án pedig öregdiák-találkozóval zárták az eseménysort. Utóbbinak a mesterséges intelligencia kapcsán nemrég igen felkavaró kötetet publikált dr. Tilesch György is résztvevője volt. 

Tovább


A műtrágyázó robot, ami majdnem annyit tud, mint az ember

A műtrágyázó robot, ami majdnem annyit tud, mint az ember

2023. augusztus 11.

A földeken járó gépek tudják, hogy egy adott területre mekkora adag műtrágyát és pontosan hová kell a talajra juttatni annak érdekében, hogy a legkevesebb kemikália kerüljön a környezetbe. Ez nem egy jövőbeni film részlete, hanem a baranyai jelen, melyet két baranyai vállalkozás, a Tomelilla Kft. és a Z Elektronika Kft. valósított meg.

Tovább

Memória? Az mi?

Memória? Az mi?

2023. június 19.

Figyelem, koncentráció, fókuszáltság, memória - ezeket a kérdéseket járja körül legújabb könyvében Steigervald Krisztián. A szerzőt a Generációk harca a figyelemért című könyve kapcsán kérdezte az Univpécs.

Tovább


Úttörők a mesterséges intelligencia ipari alkalmazásában

Úttörők a mesterséges intelligencia ipari alkalmazásában

2023. május 17.

Elképesztő mennyiségű termék előállítását teszik lehetővé az automatizált gépek és robotok. Azonban a gyártósorról legördülő alkatrészek vagy készáruk minőségellenőrzését – összetettségük miatt – még mindig nagyrészt az emberi szemre vagy tapintásra bízzák a gyárakban. Viszont a mesterséges intelligencia (MI vagy AI) egyre inkább átveszi ezt a szerepet is. Ezzel a technológiával ellenőrzik például a Terrán tetőcserepeit vagy a Szobi szörp üvegeit, de a Holcim cementgyárában is MI felügyeli az ott dolgozók védőfelszerelés-használatát. A pécsi Contrall Kft. többek között e három cégnek is fejlesztett MI-vel működő megoldást, és ahogy Herbály István ügyvezetőtől megtudtuk, egyre nagyobb az érdeklődés a 21. századi technológia iránt. Herbály István, a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke,  a MIK alumnusa.

Tovább


Mire lehet használni a Chat GPT-t? Barát-e vagy ellenség?

Mire lehet használni a Chat GPT-t? Barát-e vagy ellenség?

2023. április 14.

Hagyomány, hogy a jövő és a fejlődés áll a Pollack Expo plenáris ülése keretében elhangzott előadások homlokterében. Idén április 13-án az infokommunikáció, digitálizáció és energiahatékonyság-felhasználásról szóló HUAWEI-es előadás volt az egyik előadás. A másik, melyet Zempléni Balázs, a Starschema Kft. munkatársa tartott, a Chat GPT múltját, jelenét, lehetőségeit és korlátait taglalta. Zempléni Balázs gondolatait foglaljuk össze cikkünkben.

Tovább


Van helye a mesterséges intelligenciának az oktatásban?

Van helye a mesterséges intelligenciának az oktatásban?

2023. március 1.

A mesterséges intelligencia már nem csupán a jövő kihívása, hanem mindennapjaink része. A PTE Digitális Oktatás- és Tanulástámogató Központ (DOT) tavaszi műhelyei közül első alkalommal a ChatGPT és egyéb mesterséges intelligencia olyan felhasználási lehetőségeit ismerhették meg a résztvevők, amelyek jelenleg a felsőoktatás szempontjából a legrelevánsabbak. A kérdéskör jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Szenátusi terem megtelt február 28-án, és rengeteg kérdés, esettanulmány került fókuszba a népszerű workshopon, amelynek folytatására is felmerült az igény.

Tovább


Új tanszék a jogi karon: Technológia Jogi és Energiajogi Tanszék

Új tanszék a jogi karon: Technológia Jogi és Energiajogi Tanszék

2023. február 1.

Új tanszék alakult a PTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Technológiai Jogi és Energiajogi Tanszék, melynek tagjai: dr. Szőke Gergely László, dr. Biró Zsófia, dr. Hohmann Balázs, dr. Kollár Gergő, dr. Puskás Tamás, dr. Zámbó Alexandra. A tavaly novembertől működő új egység vezetőjét, dr. Szőke Gergely Lászlót kérdeztük a részletekről.

Tovább

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!