Borturizmus és borgasztronómia

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

Borturizmus és borgasztronómia

A továbbképzés célja, hogy a hallgatók elsajátítsák azokat az ismeretanyagokat, készségeket, magatartásformákat, amelyek szükségesek a borturizmusban és borgasztronómiában végzett eredményes tevékenységhez.


Képzés típusa
Szakirányú továbbképzés

Képzési idő
3 félév

Finanszírozási forma
Önköltséges

Képzési forma
Levelező

Képzés indulása
Szeptemberi indulás

Költségtérítés összege
200 000 Ft/félév

Az oktatás nyelve
Magyar

Képzés helyszíne(i)
Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.)

Legutóbbi ponthatár

 

A 2025 szeptemberben induló képzésekkel kapcsolatos felvételi információk esetén
a felvi.hu-n olvasható felvételi tájékoztató az irányadó.

Az alap- és osztatlan képzések esetében a bemeneti feltételek változása miatt a folyamatos tájékozódásnak különösen nagy jelentősége van, hiszen az egyetemek, főiskolák eltérő módon határozzák meg a pontszámítás egyes elemeit és azt, hogy milyen eredményekért, teljesítményért adnak intézményi pontokat.

 

→ A Pécsi Tudományegyetemen meghirdetett képzések (2025 szeptemberben indulók) listája ←

 


A szakirányú továbbképzésre való jelentkezés szakonként eltérően történik, kérjük, ellenőrizzétek a karok oldalain.


 

  • A képzés leírása
  • Felvételi információk
  • Elhelyezkedés
  • Kérdésed van?
Oklevélben szereplő képzettség neve
Borturizmus és borgasztronómia szaktanácsadó
Képzés célja

A szakirányú továbbképzés betekintést nyújt a turizmus alapjaiba, a hazai és európai bortermelés természeti, gazdasági, piaci sajátosságaiba. A képzés során a hallgatók megismerhetik a vidéki, agro- és borturizmus komplex rendszerét, annak társadalmi, gazdasági jelentőségét, a borturizmus és a bormarketing kapcsolódási pontjait. Speciális ismereteket szereznek a bor gyakorlati kóstolása, felszolgálása és gasztronómiai felhasználása terén. A hallgatóknak meg kell szerezniük a pályázati rendszerben való eligazodáshoz, a menedzsment feladatok ellátásához szükséges komplex látásmódot, problémamegoldó és kommunikációs készséget.

Képzési jellemzők

Megszerezhető kreditek száma 90 kredit

Főbb témakörök

Alapozó ismeretek: Turizmus rendszere, Turizmusföldrajz, Szálláshelyi alapismeretek, Vendéglátó alapismeretek, Utazás- és rendezvényszervezés, Turisztikai termékfejlesztés, Vállalkozási ismeretek, Turizmus marketing
 

Borturisztikai ismeretek: Szőlészeti, borászati alapismeretek, Magyarország borvidékei és borturizmusa, Európa borvidékei és borturizmusa, Bormarketing, borkereskedelem
 

Gasztrokulturális ismeretek: Bor, életmód, filozófia, művészet; Terroir-termékek, Italismeret, Ételismeret, Bor és gasztronómia, Értékesítés, Borgasztronómiai rendezvényszervezés, Érzékszervi fejlesztés
 

Gyakorlati ismeretek: Borúti menedzsment, Üzleti kommunikáció, E-marketing a turizmusban, Szakmai nyelv, Pályázatírás, Szakmai gyakorlat

Képzés helyszíne(i)
Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.)
Felvételi információk, jelentkezési feltételek

Minimum főiskolai szintű végzettség vagy bármely tudomány területen szerzett BA/BSc szintű végzettség.

 

Jelentkezési határidő: 2025. augusztus 20.

 

Jelentkezés módja: 

A honlapról kitölthető online jelentkezési felület, valamint a diploma másolatának beküldésével.

Szakirányú továbbképzés - Jelentkezés 

Elhelyezkedési területek

Borúti menedzsmenteknél, önkormányzati, turisztikai szervezeteknél, speciális turisztikai klasztereknél, (bor)turisztikai (Tourinform Iroda, TDM), borászati vállalkozásoknál

Kapcsolat

Szakfelelős: Dr. Máté Andrea (mate.andrea@pte.hu)

További információk:  kpvk.szekszard.to@pte.hu e-mail címen

Jelentkezés: Szakirányú továbbképzés - Jelentkezés