PTE Felsőoktatási képzések típusai

Kicsit összezavarodtál a különféle képzések elnevezései között? Bizonytalan vagy, hogy hogyan következnek egymás után? Esetleg, hogy mire érdemes jelentkezned? Akkor mi most segítünk kicsit!

Mit érdemes tudni a többciklusú képzési szerkezetről?

A hazai felsőoktatási rendszer 2006-ban állt át a többciklusú képzésre, melyben alap-, mester- és doktori képzésen alapuló felsőfokú képzési rendszer jött létre. A rendszer célja elsősorban, hogy rugalmasabb kereteket adjon a továbbtanuláshoz és megfeleljen az Európában egyre fontosabbá váló egész életen át tartó tanulás elvének.  A rendszerbe több ponton lehet belépni és biztosított a kilépési lehetőség a munkaerőpiacra.

Felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)
 

Felsőoktatási szakképzésre érettségivel jelentkezhetsz

Felsőoktatási szakképzésre érettségivel jelentkezhetsz. Elsősorban akkor érdemes ezt választanod, ha nem akarsz már további 3-5 évet tanulni, vagy biztosítva szeretnéd érezni magad akkor is, ha esetleg nem vennének fel az alapképzésre, ahová jelentkeztél.

A 4 félév alatt bele is kóstolhatsz az egyetemi életbe, közelebbről megismerheted ezt a világot. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a képzések szakképesítést igen, de diplomát nem adnak. Viszont cserébe az itt szerzett krediteket el tudod ismertetni az alapképzésen, ami azt jelenti, hogy természetesen nem kell mindent kétszer megtanulnod. 

 

Felsőoktatási szakképzés a PTE képzéskeresőjében »

 

Alapképzés (A)

 

Az érettségi után a diplomaszerzés leggyorsabb útvonala, ha alapképzésre jelentkezel.

Az egyetemen leggyakrabban a BA (Bachelor of Arts) vagy pedig a BSc (Bachelor of Sciences) rövidítéssel fogsz találkozni, amely ugyanazt a szintet takarja, szóval nem kell megijedni. A képzési idő szaktól függően 6-8 félév, amely során megfelelő tudást szerezhetsz a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. 

 

Alapképzések a PTE képzéskeresőjében »

Alapképzés a PTE-n

 

Duális képzés a PTE-n

 

Duális képzés

 

Ennél a típusú képzésnél lehetőséged van arra, hogy a tanulmányaiddal párhuzamosan egy cégnél szakmai gyakorlatot végezhess.

A duális képzésre való jelentkezés, az egyetemi felvételi eljárástól függetlenül zajlik, így ugyanazt a képzést hagyományos és duális formában is elvégezheted. 

 

A duális képzésről bővebben »

Osztatlan mesterképzés (O) a PTE-n

 

Osztatlan mesterképzés (O)

 

Néhány szak nem választható külön alap- és mesterképzésre (pl. az orvosképzések, tanári képzések).

Az itt végzettek tehát rögtön egy mesterdiplomával a kezükben végzik el az egyetemet. A képzési idő itt ennek megfelelően 10-12 félév. 

 

Osztatlan mesterképzések a PTE képzéskeresőjében »

 

 

 

Mesterképzés (M)

 

A mesterképzés, rövidítve MA (Master of Arts) vagy MSc (Master of Sciences) a tudásod kibővítésére ad lehetőséget, amely által magasabban képzett, illetve többoldalú vagy specializáltabb tudású munkaerőként veheted fel a versenyt a szakmabeliekkel.

A képzés kiválasztásánál van lehetőséged a tanulmányaid irányán is módosítani, más területen továbbtanulni – a mesterképzések bemeneti feltételeitől függően. A képzés általában 2-4 féléves.

Az alapképzés után lehetőséged van arra, hogy tudásod bővítésével mesterdiplomát szerezhess. Ráadásul a mesterképzésre való jelentkezéshez nem feltétlenül szükséges az alapképzésen elvégzett szakon továbbhaladni. Viszonylag nagy mozgástérrel rendelkezhetsz a választás során.

Mesterképzés (M) a PTE-n

 

Az alapszakodról elvégezhető mesterszakokat két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Teljes kreditértéken való beszámítás alapján elérhetőek: Ebben az esetben az okleveleddel bármiféle egyéb eljárás nélkül felvehetnek a mesterszakra.
  • Kreditelismeréssel elérhetőek: Az alapképzéses okleveled csak részben felel meg a mesterszak felvételi követelményeinek. A felvételihez további kreditek, kurzusok teljesítésére van szükség. 

Pontszámítás

A mesterképzésre jelentkezők rangsorolása központilag meghatározott keretfeltételek alapján, nem országos rangsorolás szerint történik. Ez azt jelenti, hogy az intézmény maga dönt a felvételedről az eljárás során, illetve arról, hogy milyen rangsorolási illetve pontszámítási módszert szeretne alkalmazni a felvételihez.

Nézz utána, hogy milyen többletpontot és kreditet tudsz elismertetni mesterszakon!

Alapvető keretfeltételek:

  • A jelentkező teljesítményét minden esetben 100 pontos rendszerben kell értékelni.
  • Az felsőoktatási intézmény felvételi szabályzatában leírt eljárásnak kell megfelelni.
  • Csak az vehető fel, aki a maximum pontszám 50%-át eléri. (50 pont)
  • A többletpontok mértékét és mikéntjét is az intézmények határozzák meg. (Az esélyegyenlőség jogcímen belül a hátrányos helyzeti, a fogyatékossági és a gyermekgondozási jogcímekért kötelező többletpontot biztosítani.)

 

Mesterképzés a PTE képzéskeresőjében »

Szakirányú továbbképzés

 

Szakirányú továbbképzés

 

Az alap- és mesterfokozat után lehetőséged van arra, hogy a szakterületeden belül valamilyen specifikáció szerinti továbbképzésen vegyél részt.

Ezzel a tudással képes leszel bizonyos speciális feladatok elvégzésére és sokkal nagyobb tudásra tehetsz szert az adott célterületen. Egy szakképzés általában 2-4 félévig tart, amit munka mellett is elvégezhetsz.

 

Szakirányú továbbképzések a PTE képzéskeresőjében »

 

 

 

 

Doktori képzés

 

Ha kutatói vagy tudományos területen képzeled el a jövődet, akkor a doktori képzést neked találták ki. Az akkreditált doktori képzésre (PhD vagy DLA) a mesterfokozat után jelentkezhetsz. 

A Pécsi Tudományegyetem 21 doktori iskolával büszkélkedhet, melyek révén szinte minden tudományterületen lehetővé válik a doktori cím megszerzése. 

Egyedi az országban a tudományegyetemi keretek között működő képző-és zeneművészeti, illetve építőművészeti és építészmérnöki doktori képzés. A képzés 4 éve alatt a hallgatók a legkorszerűbb tudományos és művészeti ismeretek elsajátítása után szerezhetnek abszolutóriumot, majd jelentkezhetnek fokozatszerzésre. A fokozatszerzési eljárás során a jelöltek rangos szakmai bizottságok előtt védhetik meg disszertációjukat, illetve a művészeti területen mesterművüket is.

Doktori képzés a PTE-n

 

A PTE 21 iskolájába évente 140 nappali tagozatos, államilag támogatott, illetve 350-400 költségtérítéses doktorandusz vehető fel. A nappali tagozatos Ph.D./DLA-hallgatóknak az egyetem igény szerint kollégiumi férőhelyet biztosít. A doktoranduszok részt vesznek az egyetemi oktatás egyes formáiban is, ők adják az egyetemi oktatói utánpótlás gerincét. 

 

Doktori iskolák a PTE-n »