PTE Felsőoktatási képzések típusai

Kicsit összezavarodtál a különféle képzések elnevezései között?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan következnek egymás után?

Esetleg, hogy mire érdemes jelentkezned? Akkor mi most segítünk kicsit!

Mit érdemes tudni a többciklusú képzési szerkezetről?

A hazai felsőoktatási rendszer 2006-ban állt át a többciklusú képzésre, melyben alap-, mester- és doktori képzésen alapuló felsőfokú képzési rendszer jött létre.
A rendszer célja elsősorban, hogy rugalmasabb kereteket adjon a továbbtanuláshoz és megfeleljen az Európában egyre fontosabbá váló egész életen át tartó tanulás elvének.  A rendszerbe több ponton lehet belépni és biztosított a kilépési lehetőség a munkaerőpiacra.


Képzési szintek

Képzési szintek

 

DIPLOMÁSOKNAK:

Doktori képzés (PhD, DLA)

Mesterképzés (MA, MSC)

Szakirányú továbbképzés
 

ÉRETTSÉGIVEL ELÉRHETŐEK:

Osztatlan képzés (O)

Néhány egyetemi szintű szak az új, többciklusú képzési rendszerben osztatlan mesterképzés maradt, és osztatlan mesterképzésként indul az új kétszakos tanárképzés. 10-12 félévesek, mesterfokozat és szakképzettség megszerzésével zárulnak.

Alapképzés (BA, BSC)

Az első képzési ciklus az alapképzés (BA, BSc), mely 6-8 féléves. Az oklevél megszerzésével alapfokozat és egy, az adott szaknak megfelelő szakképzettség szerezhető.

Felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Felsőfokú szakképzettséget ad, újabb végzettségi szintet azonban nem. A felsőoktatási szakképzés besorolási alapszakján való továbbtanulás esetén a felsőoktatási szakképzés képzési és kimeneti követelményeiben meghatározott kreditek 75 százalékát el kell ismerni. A képzési idő 4 félév.​​

 

Felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)
 

Felsőoktatási szakképzésre érettségivel jelentkezhetsz

Felsőoktatási szakképzésre érettségivel jelentkezhetsz. Elsősorban akkor érdemes ezt választanod, ha nem akarsz már további 3-5 évet tanulni, vagy biztosítva szeretnéd érezni magad akkor is, ha esetleg nem vennének fel az alapképzésre, ahová jelentkeztél.

A 4 félév alatt bele is kóstolhatsz az egyetemi életbe, közelebbről megismerheted ezt a világot. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a képzések szakképesítést igen, de diplomát nem adnak. Viszont cserébe az itt szerzett krediteket el tudod ismertetni az alapképzésen, ami azt jelenti, hogy természetesen nem kell mindent kétszer megtanulnod. 

Amennyiben az elvégzett FOKSZ képzést követően szakirányon belül alapképzésen tanulnál tovább, elvégzett krediteid nagy részét elismertetheted majd.

 

Felsőoktatási szakképzés a PTE képzéskeresőjében »

 

Alapképzés (A)

 

Az érettségi után a diplomaszerzés leggyorsabb útvonala, ha alapképzésre jelentkezel.

Az egyetemen leggyakrabban a BA (Bachelor of Arts) vagy pedig a BSc (Bachelor of Sciences) rövidítéssel fogsz találkozni, amely ugyanazt a szintet takarja, szóval nem kell megijedni. A képzési idő szaktól függően 6-8 félév, amely során megfelelő tudást szerezhetsz a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. 

 

Alapképzések a PTE képzéskeresőjében »

Alapképzés a PTE-n

 

Duális képzés a PTE-n

 

Duális képzés

 

Ennél a típusú képzésnél lehetőséged van arra, hogy a tanulmányaiddal párhuzamosan egy cégnél szakmai gyakorlatot végezhess.

A duális képzésre való jelentkezés, az egyetemi felvételi eljárástól függetlenül zajlik, így ugyanazt a képzést hagyományos és duális formában is elvégezheted. 

 

A duális képzésről bővebben »

Osztatlan mesterképzés (O) a PTE-n

 

Osztatlan mesterképzés (O)

 

Néhány szak nem választható külön alap- és mesterképzésre (pl. az orvosképzések, tanári képzések).

Az itt végzettek tehát rögtön egy mesterdiplomával a kezükben végzik el az egyetemet. A képzési idő itt ennek megfelelően 10-12 félév. 

 

Osztatlan mesterképzések a PTE képzéskeresőjében »

 

 

 

Mesterképzés (M)

 

A mesterképzés, rövidítve MA (Master of Arts) vagy MSc (Master of Sciences) a tudásod kibővítésére ad lehetőséget, amely által magasabban képzett, illetve többoldalú vagy specializáltabb tudású munkaerőként veheted fel a versenyt a szakmabeliekkel.

A képzés kiválasztásánál van lehetőséged a tanulmányaid irányán is módosítani, más területen továbbtanulni – a mesterképzések bemeneti feltételeitől függően. A képzés általában 2-4 féléves.

Az alapképzés után lehetőséged van arra, hogy tudásod bővítésével mesterdiplomát szerezhess. Ráadásul a mesterképzésre való jelentkezéshez nem feltétlenül szükséges az alapképzésen elvégzett szakon továbbhaladni. Viszonylag nagy mozgástérrel rendelkezhetsz a választás során.

Mesterképzés (M) a PTE-n

 

Az alapszakodról elvégezhető mesterszakokat két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Teljes kreditértéken való beszámítás alapján elérhetőek: Ebben az esetben az okleveleddel bármiféle egyéb eljárás nélkül felvehetnek a mesterszakra.
  • Kreditelismeréssel elérhetőek: Az alapképzéses okleveled csak részben felel meg a mesterszak felvételi követelményeinek. A felvételihez további kreditek, kurzusok teljesítésére van szükség. 

Pontszámítás

A mesterképzésre jelentkezők rangsorolása központilag meghatározott keretfeltételek alapján, nem országos rangsorolás szerint történik. Ez azt jelenti, hogy az intézmény maga dönt a felvételedről az eljárás során, illetve arról, hogy milyen rangsorolási illetve pontszámítási módszert szeretne alkalmazni a felvételihez.

Nézz utána, hogy milyen többletpontot és kreditet tudsz elismertetni mesterszakon!

Alapvető keretfeltételek:

  • A jelentkező teljesítményét minden esetben 100 pontos rendszerben kell értékelni.
  • Az felsőoktatási intézmény felvételi szabályzatában leírt eljárásnak kell megfelelni.
  • Csak az vehető fel, aki a maximum pontszám 50%-át eléri. (50 pont)
  • A többletpontok mértékét és mikéntjét is az intézmények határozzák meg. (Az esélyegyenlőség jogcímen belül a hátrányos helyzeti, a fogyatékossági és a gyermekgondozási jogcímekért kötelező többletpontot biztosítani.)

 

Mesterképzés a PTE képzéskeresőjében »

Szakirányú továbbképzés

 

Szakirányú továbbképzés

 

Az alap- és mesterfokozat után lehetőséged van arra, hogy a szakterületeden belül valamilyen specifikáció szerinti továbbképzésen vegyél részt.

Ezzel a tudással képes leszel bizonyos speciális feladatok elvégzésére és sokkal nagyobb tudásra tehetsz szert az adott célterületen. Egy szakképzés általában 2-4 félévig tart, amit munka mellett is elvégezhetsz.

 

Szakirányú továbbképzések a PTE képzéskeresőjében »

 

 

 

 

Doktori képzés

 

Ha kutatói vagy tudományos területen képzeled el a jövődet, akkor a doktori képzést neked találták ki. Az akkreditált doktori képzésre (PhD vagy DLA) a mesterfokozat után jelentkezhetsz. 

A Pécsi Tudományegyetem 21 doktori iskolával büszkélkedhet, melyek révén szinte minden tudományterületen lehetővé válik a doktori cím megszerzése. 

Egyedi az országban a tudományegyetemi keretek között működő képző-és zeneművészeti, illetve építőművészeti és építészmérnöki doktori képzés. A képzés 4 éve alatt a hallgatók a legkorszerűbb tudományos és művészeti ismeretek elsajátítása után szerezhetnek abszolutóriumot, majd jelentkezhetnek fokozatszerzésre. A fokozatszerzési eljárás során a jelöltek rangos szakmai bizottságok előtt védhetik meg disszertációjukat, illetve a művészeti területen mesterművüket is.

Doktori képzés a PTE-n

 

A PTE 21 iskolájába évente 140 nappali tagozatos, államilag támogatott, illetve 350-400 költségtérítéses doktorandusz vehető fel. A nappali tagozatos Ph.D./DLA-hallgatóknak az egyetem igény szerint kollégiumi férőhelyet biztosít. A doktoranduszok részt vesznek az egyetemi oktatás egyes formáiban is, ők adják az egyetemi oktatói utánpótlás gerincét. 

 

Doktori iskolák a PTE-n »