A sport és az egyetemi élet kapcsolata – Interjú Bellusz Kristóffal

2022.

június

09.

A sport és az egyetemi élet kapcsolata – Interjú Bellusz Kristóffal

Bellusz Kristóf 23 éves, Pestről költözött Pécsre 2019-ben. Jelenleg a TTK harmadéves sportszervező szakos hallgatója, mellette versenyszerűen sportol.


Bellusz Kristóf

Miért választottad Pécset? Miért a PTE?

Eredetileg Pestre jelentkeztem még az érettségi évében, de oda nem vettek fel, ezután kihagytam egy teljes évet. Elkezdtem gondolkodni, hogy mit csináljak, elkezdtem egy OKJ-s képzést, de szerettem volna még tovább tanulni. Nézegettem képzéseket és megjelöltem az edző szakot, valamint sport- és rekreációszervezést különböző egyetemeken. Első helyen Szegedet jelöltem mert ott voltak ismerőseim. Oda nem sikerült az elő felvételim, ezért döntenem kellett, hogy mi legyen. Pécsen jártam még régebben, ezért úgy döntöttem, hogy ide szeretnék jönni. Már a legelső alkalommal, amikor lejöttem beiratkozni sport-és rekreációszervező szakra azt éreztem, hogy nagyon könnyű lesz megszeretni Pécset.

Mikor megláttad ezt a képzést, tudtad, hogy miről szól, vagy mit fogsz majd tanulni?

Volt némi fogalmam róla, hogy mi a különbség a rekreációszervezés meg a sportszervezés között, a hivatásos és a szabadidős sport fejlesztés között.

Végül miért a sportszervező szakot választottad?

Alapvetően az üzleti része a sportnak az mindig is nagyon tetszett. Mikor megnéztem a tantervi hálókat akkor, ennél a képzésnél találtam meg azt, ami érdekelt.

Gondolom nem véletlenül választottál sportos képzést. Sportolsz valamit?

14-15 éve Korfballozom, ez egy Hollandiából importált koedukált sport. Még nem túl híres, annak ellenére, hogy már több, mint 100 éves múltja van. Próbáljuk Magyarországon is népszerűsíteni, Pécsen én is edzéseket tartok és próbálok egy jó csapatot összehozni. Októberben voltunk Európa bajnokságon is, ahol 6. helyet szereztünk. ​​​​​​

Mi volt az első dolog, ami után otthon érezted magad Pécsen?

A közösség, amikor úgy éreztem, hogy egyre jobban be tudok illeszkedni a közösségbe. Elmentem egy sporteseményre és csak labdát ragadtam, már álltak páran körülöttem, akikkel hamar meg lett a közös hang. A kollégium is pozitív élmény volt. Féltem attól, hogy senkit nem fogok ismerni, de amikor először beléptem a kollégiumba, már a szobatársaim ott voltak és mosolygós arccal fogadtak. Akikkel együtt laktam minden hétfőn eljártunk csapatépítő jelleggel inni, úgyhogy elég hamar megismerkedtünk és összeszoktunk.

Mi az, amit szerinted érdemes tudnia az ideérkezőknek?

Azt, hogy nagyon király. Mindig vannak különböző események, sportrendezvények, kocsmasportok. Amit én nagyon szeretek, az az, hogy a kollégiumba szabad vagyok, azt eszek, amit megcsinálok magamnak, akkor, amikor megcsinálom magamnak.

Mit javasolsz a most felvételizőknek?

Hogy jelöljék meg Pécset! Nagyon jó a közösség az egész egyetemen és egy összetartó társaságba csatlakozik az ember, ha ide jön tanulni.

Egy szó vagy egy mondat, amivel az egyetemi életet jellemeznéd?

Fergeteges szintű élmény, mert amellett, hogy képzed magadat, olyan közösségi életet tudsz élni, ami leírhatatlan érzés.

Most volt szaknapotok. Miből áll egy ilyen esemény?

Főztünk közösen, illetve itt végzett hallgatók visszajöttek előadásokat tartani a karrierjükről és arról, hogyan tudtak elhelyezkedni, miután végeztek az egyetemen. Itt volt a Győri Audi ETO KC női edzője, aki 5 éven át volt menedzser, a Puskás Akadémiától is volt itt korábbi pécsi hallgató. Második nap volt egy sportversenyünk, este pedig szakestünk volt, műsorral, tombolával, eredményhirdetéssel. Ezeken a tanárok is részt vettek, így jobban megismerhettük őket is.

Szeretnél még valamit megosztani az olvasókkal?

Jó, ha tudják a felvételizők, hogyha ide jönnek, akkor nem csak bulik és edukáció várja őket, hanem rengeteg közösségi program, ami nem feltétlen arról szól, hogy bulizzunk. Az egyetemi sportélet is pörög, amik szintén összekovácsolják a társaságot és lehetőség nyílik a sport karrier fejlesztésére is.

Rovat