A sportdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására sportág, mozgásforma és az egyén egészségi állapotát figyelembe véve.
A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező sportdietetikusok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek a legjobb, leghatékonyabb edzések mellé felsorakoztatni a táplálkozástudomány aktualitásain alapuló, korszerű táplálkozási ajánlásokat annak érdekében, hogy mind az amatőr, mind a profi sportoló teljesítménye maximumát tudja nyújtani, egészségének megtartása mellet.
A sportdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására sportág, mozgásforma és az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas táplálkozási intervenciók megtervezésére és kivitelezésére, terápiás étrendek kialakítására mind az egészséges – mind az eltérő egészségügyi állapottal rendelkező sportolók esetén.
Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra is, hogy az egészséget, és az optimális teljesítményt szem előtt tartva, mind a hobbi, mind a versenysportolók számára a felkészülési és verseny időszakban megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.
A sportdietetikus – elméleti és gyakorlati tudásbázisának köszönhetően – képes bekapcsolódni a sporttudományi kutatásokba, a sportkutatásokkal foglalkozó team munkáját elősegíti, kiegészíti.
Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat, az önköltségi díjakat és a felvétel egyéb követelményeit a felvi.hu oldalon találod.
A sportdietetikus a szakképzettség birtokában ismeri:
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök, és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:
Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit):
sportanatómia, terhelésélettan, sportélettan, biofizika, biomechanika, biológia, biokémia, élelmiszerkémia
Szakmai törzsanyag (16-20 kredit):
rekreáció, sporttáplálkozás alapjai, különböző korcsoportok sporttáplálkozása, sport és folyadékfogyasztás, étrend-kiegészítők,
Differenciált szakmai ismeretek (22-26 kredit):
egészségfejlesztés, sportpedagógia, sportpszichológia, sportág-specifikus táplálkozás, fogyatékkal élők sporttáplálkozása, étlaptervezés, szakmai gyakorlat
Szabadon választható ismeretek (min. 3 kredit):
sport és prevenció, fizioterápia, relaxációs technikák, rendezvényszervezés, sportmenedzsment, prezentációs ismeretek.
A szakdolgozat kredit értéke: 0 kredit
Részvétel feltétele: Legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett dietetikus szakképzettség.
Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint nyelvvizsga bizonyítvány másolata.
A képzés elvégzése után a megszerzett kompetenciák birtokában elhelyezkedhetsz sportegyesületeknél, szabadidős csoportoknál, sportkórházaknál, egyetemi, főiskolai szabadidős központoknál, sportmarketinggel és – menedzseléssel foglalkozó magáncégeknél és vállalatoknál, állami sportegyesületeknél, fitnesz, wellness központokban, sportkutatással foglakozó főiskolai és egyetemi teamekben, hadseregnél, tűzoltóknál, rendőrségnél valamint egyéb állami szervezeteknél.
Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon kérhető!
PTE ETK „A” épület 7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4.
Hallgatói információs előadó: BOGNÁR Judit, FÜLÖP Petra
tel.: +36-30-184-22-89, +36-30-184-2428
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat, az önköltségi díjakat és a felvétel egyéb követelményeit a felvi.hu oldalon találja.
H-7622 Pécs, Vasvári Pál utca. 4.
Felvételi információk: iranyapte@pte.hu
Tel.: +36-72/501-500/28085
Kollégium: kollegiumok.ehok@pte.hu
Tel.: +36-72/501 500/18562
Tanulmányi kérdések: infokti@pte.hu
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2021.