Roma társadalomismeret szakirányú továbbképzési szak és pedagógus szakvizsga

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Roma társadalomismeret szakirányú továbbképzési szak és pedagógus szakvizsga

A résztvevők ismerkedjenek meg a cigány nemzetiségi oktatásra vonatkozó oktatáspolitikával, a magyarországi oktatási rendszerben a cigány népismeret helyével, tantárgyként, tanórán kívüli tevékenységként, hangsúlyozva a törvényi szabályozás ideológiai stratégiáit.


Képzés típusa
Szakirányú továbbképzés

Képzési idő
4 félév

Finanszírozási forma
Önköltséges

Képzési forma
Levelező

Képzés indulása
Szeptemberi indulás

Költségtérítés összege
140.000 Ft / félév

Az oktatás nyelve
Magyar

Felvételi irányszámok
6<12 fő

Legutóbbi ponthatár

 

A 2024 szeptemberében induló képzésekkel kapcsolatos felvételi információk esetén a felvi.hu-n olvasható felvételi tájékoztató az irányadó.

Ebben az évben az alap- és osztatlan képzések esetében a bemeneti feltételek változása miatt a folyamatos tájékozódásnak különösen nagy jelentősége van, hiszen az egyetemek, főiskolák eltérő módon határozzák meg a pontszámítás egyes elemeit és azt, hogy milyen eredményekért, teljesítményért adnak intézményi pontokat.

» Megjelent a kiegészítés! «

→ A Pécsi Tudományegyetemen meghirdetett képzések listája ←

→ Felsőoktatási felvételi tájékoztató: 2024. szeptemberben induló képzések ←

 


A szakirányú továbbképzésre való jelentkezés szakonként eltérően történik, kérjük, ellenőrizzétek a karok oldalain.


 

 • A képzés leírása
 • Felvételi információk
 • Kérdésed van?
Oklevélben szereplő képzettség neve
szakvizsgázott pedagógus, roma társadalomismereti szakterületen
Képzés célja

A képzés célja, hogy a hallgatók legyenek képesek a multikulturális társadalomban megjelenő stratégiák értő elemzésére, és alakuljon ki a hallgatók azon szemléletmódja, mely az interkulturalitás nézőpontjából is képes vizsgálni az iskolai nevelést.

Képzési jellemzők

A képzés időtartama

 • 4 félév, 120 kredit

Konzultációs gyakoriság

 • péntek és/vagy szombati napokon, szemeszterenként 6-8 alkalommal
 • a kurzusok - a kezdő és záró alkalom, valamint a gyakorlatok kivételével - online formában zajlanak az MS Teams felületén
Képzés helyszíne(i)
Pécs
A képzés tanterve
Tanterv
Felvételi információk, jelentkezési feltételek

Jelentkezési határidő
2024. augusztus 15.

A szak felvételének feltétele

 • pedagógus képzési területen legalább alapképzésben szerzett oklevél

A felvétel módja

A jelentkezéseket a honlapunkról nyíló jelentkezési lap (lsd. szakleírás Jelentkezés fül) kitöltésével és az alábbi dokumentumok csatolásával lehet benyújtani:

 • a szakra történő felvétel szempontjából szükséges felsőfokú végzettséget igazoló magyar és angol nyelvű diploma másolata (e-mailen megkérhető az oklevelet kiadó intézmény tanulmányi osztályától a megszerzett végzettség angol fordítása),
 • önéletrajz
 • felvételi eljárási díj befizetését igazoló bizonylat
 • amennyiben a jelentkező rendelkezik pedagógus szakvizsga oklevéllel és a korábbi tanulmányok beszámítását kéri: 2011-től megszerzett pedagógus szakvizsga szakképzettséget igazoló oklevél másolata,
 • a 2011. előtt megszerzett szakvizsga oklevél esetén annak  melléklete vagy leckekönyve másolata  is egy rövid kísérőlevéllel együtt, melyben kéri a korábbi teljesítéseinek a beszámítását

Jelentkezéskor egyszeri 5.000.- Ft felvételi eljárási díj fizetendő a következő számlaszámra: 11731001 – 23135378. Kérjük, hogy az átutalás megjegyzés rovatában tüntesse fel a képzés nevét és a 120086-os PST-számot.

(Amennyiben a képzés megfelelő számú jelentkező hiánya miatt nem indul, a jelentkezési díjat visszatérítjük!)

A képzés csak a megfelelő jelentkezői létszám (min. 6 fő) esetén indul!


Korábbi tanulmányok beszámítása:

Pedagógus szakvizsga oklevél birtokában a roma társadalomismeret szakirányú képzettség két félév alatt szerezhető meg, a jelentkezők lehetőséget kaphatnak az újabb szakképzettség két szemeszter alatti elvégzésére.

A korábbi tanulmányok beszámításához a 2011-től megszerzett pedagógus szakvizsga szakképzettséget igazoló oklevél másolatát csatolni kell a jelentkezéshez.

A 2011. előtt megszerzett szakvizsga oklevél esetén annak melléklete vagy leckekönyve másolatát is csatolni kell egy rövid kísérőlevéllel együtt, melyben kéri a korábbi teljesítéseinek a beszámítását.

A kérelem beérkezése után dönthető el, hogy szükséges-e hiányzó tárgyak teljesítése. A hiányzó tantárgyak teljesítésének pótlása az induló, négy féléves pedagógus szakvizsga képzés keretében, annak órarendje szerint történhet meghirdetett időtartamban és teljesítési feltételekkel.

Felvételi irányszám

6<12 fő

Az itt szerzett diploma elismert, piacképes
Volt BTK-s hallgatónktól