Női egészség és gátizomtréner szakgyógytornász szakirányú továbbképzés

Egészségtudományi Kar

Női egészség és gátizomtréner szakgyógytornász szakirányú továbbképzés

A női egészség és gátizomtréner szakgyógytornász képes egyénre szabott fizioterápia megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas mozgásterápiás prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó fizioterápia kialakítására. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra, hogy megfelelő fizioterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő betegek számára is. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.


Képzés típusa
Szakirányú továbbképzés

Képzési idő
2 félév

Finanszírozási forma
Önköltséges

Képzési forma
Levelező

Képzés indulása
Szeptemberi indulás

Költségtérítés összege
200.000 Ft/félév

Az oktatás nyelve
Magyar

Felvételi irányszámok
LK:10<30 fő

Legutóbbi ponthatár
 • A képzés leírása
 • Felvételi információk
 • Elhelyezkedés
 • Kérdésed van?
Oklevélben szereplő képzettség neve
Női egészség és gátizomtréner szakgyógytornász
Képzés célja

A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező női egészség és gátizomtréner szakgyógytornászok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek a legjobb, leghatékonyabban fizioterápia aktualitásain alapuló, korszerű mozgás- és fizioterápiás ajánlásokat megfogalmazni az érintett populáció részére.

A női egészség és gátizomtréner szakgyógytornász képes egyénre szabott fizioterápia megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas mozgásterápiás prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó fizioterápia kialakítására. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra, hogy megfelelő fizioterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő betegek számára is. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.

A női egészség és gátizomtréner szakgyógytornász – elméleti és gyakorlati tudásbázisának köszönhetően – képes bekapcsolódni az e területen tervezett kutatásokba, a női egészséggel és gátizom diszfunkciókkal foglalkozó team munkáját elősegíteni, kiegészíteni.

A képzést teljesítő szakgyógytornász képes egyénre szabott fizioterápia megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas mozgásterápiás prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó fizioterápia kialakítására. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra, hogy megfelelő fizioterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő betegek számára is. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.

Képzési jellemzők

A női egészség és gátizomtréner szakgyógytornász szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:

 • Képes a női egészséget érintő kórképek immunológiai, endokrinológiai, farmakológiai, labordiagnosztikai, urológiai, sebészeti és proktológiai klinikai vonatkozásainak felismerésére.
 • Képes a szülészet-nőgyógyászati fizioterápiás vizsgálati módszerek birtokában, az orvosi dokumentáció ismerete alapján a funkcionális vizsgálat, illetve a kompetenciájukon belüli elektrodiagnosztikai vizsgálatok elvégzésére, elemzésére, fizioterápiás diagnózis felállítására, izomstimulációs kezelés (elektrogimnasztika) indikálására és kivitelezésére.
 • Képes a szülészet-nőgyógyászati fizioterápiás vizsgálat során kapott adatok, eredmények elemzésére, az összefüggések felismerésére és folyamatos dokumentációjára, a vizsgálati és kezelési eredmények tudományos feldolgozására.
 • Képes a szülészet – nőgyógyászati fizioterápiás vizsgálat alapján a különböző, női egészséget érintő kórképek rövid-, illetve hosszú távú fizioterápiás kezelési tervének felállítására és kivitelezésére.
 • Képes a különböző gátizom diszfunkciók bizonyítékokon alapuló, hatékony fizioterápiás kezelésének kivitelezésére, továbbá képes a rendeletben meghatározott gyógyászati segédeszközök javaslatára, (hüvelysúlyok és pesszáriumok).
 • Képes a hazai-, és nemzetközi irodalmi adatok és irányelvek alapján az aktív életmód és megfelelő mozgásformák, továbbá a fizioterápia promotálására a terhesség, gyermekágy és menopauza időszakában.
 • Képes a magas szintű betegedukációra a teherbeesés, dysmennorhea, endometriosis, policisztás ovárium szindróma és az aktív életmód (megfelelő mozgásformák), illetve az életminőség kérdéskörében.
 • Képes a szakmájához kapcsolódó tudományos kutatásokban részt venni, klinikai kutatásokat, illetve terápiás protokollokat tervezni, kivitelezni, illetve publikálni hazai és nemzetközi szinten egyaránt.
 • Képes a betegedukáció keretein belül a vizelet, széklet és szél kontinencia promotálására, képes továbbá előmozdítani az egészségnevelést, az egészségmegőrzést célzó nemzeti, regionális, helyi, lakóközösségi és nemzetközi programokat.

 

Főbb témakörök

Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit): anatómia, biomechanika, labor és képalkotó diagnosztika, endokrinológia, gyógyszertan, immunológia.

Szakmai törzsanyag (16-20 kredit): szülészet, nőgyógyászat, urológia, proktológia, sebészet, relaxációs technikák a női egészség területein, adatbázisok és prezentációs technikák, a fizioterápia és a fizikai aktivitás lehetőségei egyes nőgyógyászati kórképek esetén.

Differenciált szakmai ismeretek (26-30 kredit): betegedukáció, fizioterápiás betegvizsgálat, pszichés zavarok és neurológiai vizelet- és székletinkontinenciák, kutatásmódszertan a klinikai gyakorlatban, konzervatív menedzsment, alternatív és speciális mozgásprogramok, gátizmok komplex fizioterápiája és rehabilitációja, a menopausa syndroma és a krónikus kismedencei gyulladások fizioterápiája, gátizom diszfunkciók prevenciója, aktív életmód, életminőség és fizikai aktivitás, egyéb mozgásprogramok, szakmai gyakorlat.

Képzés helyszíne(i)
Egészségtudományi Kar (7621 Pécs, Vörösmarty u. 4.)
Felvételi információk, jelentkezési feltételek

Orvos- és egészségtudomány képzési területen belül: Ápolás és betegellátás alapképzési szakon gyógytornász végzettséggel rendelkezőket.

Felvételi irányszám

LK:10<30 fő

Elhelyezkedési területek

A hallgató a képzés elvégzése után a megszerzett kompetenciáival képes elhelyezkedni:

 • kórházak, klinikák szülészet-nőgyógyászati, urológiai, és sebészeti osztályain
 • fitnesz, wellness központokban
 • kutatással foglalkozó klinikai és egyetemi teamekben, melyek témája a gátizom diszfunkciók, terhesség, szülés, gyermekágyi időszak és a menopauza 
 • szülészet-nőgyógyászati, urológiai, és sebészeti szakrendelőkben
 • betegklubokban
 • tanácsadói, egészségnevelési területeken, illetve egyéni vállalkozóként

 

Kapcsolat

Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon (cím: 7621 Pécs, Szepesy u. 1-3., info@etk.pte.hu) kérhető.