A gasztroenterológiai szakdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas táplálkozási prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó étrendek kialakítására.
A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező gasztroenterológiai szakdietetikusok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek a legjobb, leghatékonyabban a táplálkozástudomány aktualitásain alapuló, korszerű táplálkozási ajánlásokat megfogalmazni a gasztrointesztinális rendszert érintő betegségekben szenvedő betegek részére.
A gasztroenterológiai szakdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Ezen felül alkalmas táplálkozási prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó étrendek kialakítására. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra, hogy megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő gasztroenterológiai betegek számára, mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek, és ajánlások szem előtt tartásával.
A gasztroenterológiai szakdietetikus – elméleti és gyakorlati tudásbázisának köszönhetően – képes bekapcsolódni a táplálkozástudományi kutatásokba, a gasztrointesztinális rendszert érintő betegségekkel foglalkozó team munkáját elősegíteni, kiegészíteni.
A gasztoenterológiai szakdietetikusi szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:
Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit): Anatómia (ik: Az emésztőrendszer anatómiája), Élettan, Kórélettan (ik: Az emésztőrendszer élettana és kórélettana), Biokémia (ik: Az emésztés biokémiája), Biofizika (ik: diagnosztikai vizsgáló rendszerek), Egészségpszichológia (ik: pszichoszomatikus betegségek), Speciális élelmiszerek (ik: pre- és probiotikumok, tápszerek, étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek)
Szakmai törzsanyag (16-20 kredit): Belgyógyászat (ik: emésztőrendszer betegségei), Gyógyszertan (ik: klinikai gyógyszertan), Klinikai dietetika (ik: gyógyszer-táplálék interakciók), Táplálásterápia (ik: táplálásterápia), Gyermekgyógyászat (ik: gyermekgasztroenterológia), Sebészet (ik: emésztőrendszeri műtétek), Relaxációs technikák (ik: relaxációs technikák)
Differenciált szakmai ismeretek (22-26 kredit): Étlaptervezés (ik: Nutricomp program-étrend összeállítás), Dietetikai I. (ik: hasmenés, székrekedés, hányás dietoterápiája), Dietetika II. (ik: malabsorbtió, maldigestio dietoterápiája), Dietetika III. (ik: emésztőrendszeri daganatok dietetikája), Dietetika IV. (ik: sebészeti dietetika), Dietetika V. (ik: felső és alsó tápcsatorna vérzései, gastritis, fekélyek), Dietetika V. (ik: gyermek dietetika), Dietetika VI. (ik: vékonybél-, vastagbél rezekciók, SIBO okok, rövid bél szindróma, bélelzáródás, Crohn-betegség, Colitis ulcerosa),
Szabadon választható ismeretek (min. 3 kredit): Prezentációs technikák (ik: prezentációs technikák), Egészségügyi kommunikáció (ik: betegedukáció, tanácsadás), Jogi ismeretek (ik: egészségügyi jog), Etikai ismeretek (ik: egészségügyi etika), Dietetikai dokumentáció (ik: döntési algoritmus, protokoll, költséghatékonyság)
Szakmai gyakorlat (ik: endoszkópos labor, sebészet)
A jelentkezés feltétele legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett dietetikus szakképzettség.
Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint nyelvvizsga bizonyítvány másolata.
LK:20<30
A hallgató a képzés elvégzése után a megszerzett kompetenciáival képes elhelyezkedni:
Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon (cím: 7621 Pécs, Szepesy u. 1-3., info@etk.pte.hu) kérhető.
H-7622 Pécs, Vasvári Pál utca. 4.
Felvételi információk: iranyapte@pte.hu
Tel.: +36-72/501-500/28085
Kollégium: kollegiumok.ehok@pte.hu
Tel.: +36-72/501 500/18562
Tanulmányi kérdések: infokti@pte.hu
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2021.