Fiatalkorúak ügyeinek szakjogásza szakirányú továbbképzés

Állam- és Jogtudományi Kar

Fiatalkorúak ügyeinek szakjogásza szakirányú továbbképzés

A képzés célja, hogy a gyermekvédelem komplex szemléletének kialakítása fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó jogászok számára. A képzés elvégzésével a jogalkalmazás területén működő jogászok a különleges szakértelmet igénylő gyermek- és fiatalkorúak ügyeiben képesek lesznek multidiszciplináris szemlélettel, a gyermekek mindenekfelett álló érdekeinek szem előtt tartásával a számukra legmegfelelőbb eredményt biztosítani a különböző eljárásokban.


Képzés típusa
Szakirányú továbbképzés

Képzési idő
2 félév

Finanszírozási forma
Önköltséges

Képzési forma
Levelező

Képzés indulása
Szeptemberi indulás

Költségtérítés összege
200 000 Ft/félév

Az oktatás nyelve
Magyar

Felvételi irányszámok
20 fő

Legutóbbi ponthatár
  • A képzés leírása
  • Felvételi információk
  • Kérdésed van?
Oklevélben szereplő képzettség neve
Fiatalkorúak ügyeinek szakjogásza
Képzés célja

A gyermek- és fiatalkorúak helyzetére vonatkozó jogi szabályozással kapcsolatban meg kell állapítani, hogy a probléma kizárólag büntetőjogi eszközökkel nem oldható meg. A bűnözés ugyanis olyan sokoldalúan determinált jelenség, amelyet a társadalmi-gazdasági változások alapvetően meghatároznak. Így szoros összefüggésben áll a gazdasági helyzet alakulásával, a családi élet stabilitásával, az iskolai oktatás színvonalával, a foglalkoztatás lehetőségével. Kizárólag büntetőjogi eszközökkel ezért nem kezelhetők olyan problémák, mint a kábítószer-fogyasztás, a prostitúció, a pornográf termékek előállítása és forgalmazása. A büntetőjognak természetesen meg kell adnia a választ az így felmerülő kérdésekre, de a társadalmi egyenlőtlenségekből, az életvitel gyors megváltozásából, a társadalmi-gazdasági átalakulásból, és különösen a nemzetközi kapcsolatokból eredő, ezekre visszavezethető problémák megoldására csak komplex szemléletmód, valamennyi jogterületet ebből a nézőpontból vizsgáló megközelítés esetén van lehetőség.

Ennek megfelelően a kezdetektől fogva külön szabályozást nyert a fiatalkorúak büntetőjoga. Mivel ez a terhelti kör egészen más kezelést igényel, mint a felnőttkorúak, ezért nemcsak a büntetőeljárás szabályai sajátosak a fiatalkorúakkal  kapcsolatosan, hanem az ezzel kapcsolatos szervezetrendszer is. Mind a bíróságokon, mind az ügyészségeken külön fiatalkorúak bírája, illetve fiatalkorúak ügyésze jár el, de az ügyvédek esetében is indokolt lehet a speciális ismeretek megszerzése.  A képzés az említett komplex szemléletmód keretében igyekszik kiegészítő, elsősorban gyakorlati ismereteket nyújtani a résztvevő hallgatók számára.

Jelentkezési űrlap >>

Képzés helyszíne(i)
Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (7622 Pécs, 48-as tér 1.)
A képzés tanterve
Tanterv-WEBoldalunkra.pdf
Felvételi információk, jelentkezési feltételek

A szakirányú továbbképzésre történő felvétel feltétele: Állam- és jogtudományi oklevél, jogász szakképzettség

Felvételi irányszám

20 fő

Kapcsolat

Gáspár-Kovács Enikő tanulmányi ügyintéző

Tel.: 72/501-599/23230 mellék

Email: kovacs.eniko@ajk.pte.hu

 

Van súlya annak, hogy Pécsett végeztem, ezért büszke vagyok rá.
Volt ÁJK-s hallgatónktól