A diabeteológiai szakdietetikus képes egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására az egyén egészségi állapotát figyelembe véve. Alkalmas táplálkozási prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó étrendek kialakítására, továbbá megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő diabéteses betegek számára.
A képzés célja, olyan korszerű elméleti, szakmai és gyakorlati felkészültséggel rendelkező diabetilógiai szakdietetikusok képzése, akik naprakész, specifikus tudásuk birtokában képesek megfogalmazni a legjobb, leghatékonyabb, a táplálkozástudomány aktualitásain alapuló korszerű táplálkozási ajánlásokat mind az egyes, mind a kettes diabetesben szenvedő betegek részére.
A diabeteológiai szakdietetikus képes az egyénre szabott étrend megtervezésére, összeállítására mindezt az egyén egészségi állapotának figyelembevételével. Ezen felül alkalmas táplálkozási prevenciós stratégiák megtervezésére és kivitelezésére, terápiához igazodó étrendek kialakítására. Elméletorientált gyakorlati és módszertani tudása képessé teszi arra, hogy megfelelő dietoterápiás ajánlásokat fogalmazzon meg akár szövődményekkel, társbetegségekkel küzdő diabéteses betegek számára. Mindezt a legkorszerűbb tudományos irányelvek és ajánlások szem előtt tartásával. A diabetológiai szakdietetikus – elméleti és gyakorlati tudásának köszönhetően – képes bekapcsolódni a táplálkozástudományi kutatásokba, a diabetesszel foglalkozó team munkáját elősegíteni, kiegészíteni.
A diabetológiai szakdietetikusi szakképzettség birtokában képes, illetve alkalmas:
Alapozó ismeretkörök (12-16 kredit): immunológia , gyógyszertan, labordiagnosztika, kémia, biokémia
Szakmai törzsanyag (16-20 kredit): Kardiológia, angiológia , diabetológia, nefrolóia, neurológia, dietetika
Differenciált szakmai ismeretek (22-26 kredit): beteg edukáció, egészségnevelés, egészségfejlesztés, pszichés zavarok a diabeteszben, kommunikáció, étlaptervezés, diabeteses táplálás terápia, szakmai gyakorlat
Szabadon választható ismeretek (min. 3 kredit): beteg rehabilitáció, relaxációs technikák, mozgás program diabeteses betegeknek, betegdokumentáció, prezentációs ismeretek, alkalmazott menedzsment
A jelentkezés feltétele legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett dietetikus szakképzettség.
Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint nyelvvizsga bizonyítvány másolata.
A hallgató a képzés elvégzése után a megszerzett kompetenciáival képes elhelyezkedni: kórházak, klinikák diabetológiai osztályain, fitnesz, wellness központokban, diabetológia kutatással foglalkozó klinikai és egyetemi teamekben, diabetológiai szakrendelőben, diabetes klubokban.
Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon (cím: 7621 Pécs, Szepesy u. 1-3., info@etk.pte.hu) kérhető.
H-7622 Pécs, Vasvári Pál utca. 4.
Felvételi információk: iranyapte@pte.hu
Tel.: +36-72/501-500/28085
Kollégium: kollegiumok.ehok@pte.hu
Tel.: +36-72/501 500/18562
Tanulmányi kérdések: infokti@pte.hu
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2021.