#pécsibölcsész élet érdekességei Hagymási Judit mesterszakos hallgatónk szemszögéből!

2022.

június

07.

#pécsibölcsész élet érdekességei Hagymási Judit mesterszakos hallgatónk szemszögéből!

Hagymási Judit 23 éves mesterszakos hallgatónk, aki az alapképzését is itt végezte a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon. Nem gondolta volna, hogy ennyire jó érzés lesz a Nyelvtudományi Tanszék diákjának lenni, de nem bánta meg!


Hagymási Judit

Miért Pécs? Miért a PTE?

Amikor egyetemet kerestem, tudtam, hogy a környékbeli egyetemekre nem szeretnék menni tanulni. Egy barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy az egyik PTE BTK nyílt napra elmegyünk, és így is lett. Akkor megtetszett a PTE; a BTK épülete kívül csodás, ami belül kincseket rejt. Emlékszem, hogy mindenképp szerettünk volna megnézni 1-1 órát, így végül beültünk egy magyaros órára, amit Bókay Antal tanár úr tartott. Minket is felszólított, azt hitte, mi is az órára járunk. Akkor elhatároztuk, hogy ha bekerülünk a PTE-re, mindenképpen felveszünk egy „Bókay Antal-os órát” (de végül nem volt szükséges, az alapórák egyike hozzá tartozott).

Mit javasolsz a most felvételizőknek?

Tudom, hogy közhely, de ne görcsöljenek rá, hogy mindenáron be kell kerülniük egy adott szakra, vagy egy adott egyetemre! Ami még fontos, hogy ne keseredjenek el, ha valamelyik érettségi tantárgy vizsgája nem úgy sikerült, ahogy ők azt szerették volna, mert ez még nem jelenti azt, hogy minden veszve van. Próbáljanak mindig pozitívan tekinteni a jövőre.

Mi volt az első dolog, ami után otthon érezted magad Pécsen?

Ez nehéz kérdés, mivel a mai napig nem szeretem a belvárost, ott nem is igazán érzem magam mindig otthon. Szeretem magát a Mecseket, kissé hasonló érzést kelt, mint az otthonom, a Bakony. Elsőként akkor éreztem magam otthon, amikor bementem az egyetemre az első kötelező nyelvészeti órámra, ami a Logika volt. Sosem felejtem el a nyelvészeti oktatók kedvességét, miattuk igazán otthon érezhetem magam mind Pécsen, mind a BTK-n.

Egy szó/mondat, amivel az egyetemi életet jellemeznéd?

Szó: családias

Mondat: „Eleve lehetetlen, hogy bármi lehetetlen.” (Kowalsky meg a Vega – Lehetetlen nincs)

Mikor döntötted el, hogy ezt a hivatást választod?

Igazából valahogy útközben alakult ki. Mindig is szerettem a nyelvvel kapcsolatos dolgokat, csak valahogy sosem fókuszáltam arra, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Az alapszakos tanulmányaim alatt a specializációnak is köszönhetően hamar megerősödött bennem a tudat, hogy a nyelvészet az, ami igazán érdekel.

Mi győzött meg, hogy mesterszakon is itt tanulj?

Egyrészt az, hogy a nyelvészet nagyon szuper, érdekes, és igazán sokat lehet kutatni benne! Másrészt, ami ennél is fontosabb, az oktatóim győztek meg. Mind egytől-egyig nagyon jó oktatók, kiválóbbnál kiválóbbak! Nem elfogultság, ez tényleg így van! Törődnek a hallgatóikkal, segítik őket, és még az utcán sem fordulnak el, amikor köszönünk Nekik. Bátran lehet hozzájuk fordulni, nem nevetnek ki, nem küldenek el. Őszintén szólva, nem gondoltam, hogy ennyire jó érzés lesz ide járni, de a Nyelvtudományi Tanszéknek hatalmas elismerés jár, megtisztelő, hogy a hallgatójuk lehetek! Persze az is igaz, hogy az alapszaknál nem szerettem volna megállni, mivel az ott szerzett tudást még kevésnek érzem, szeretném tovább bővíteni.

Van valami, amit még szívesen megosztanál?

A PTE BTK gólyatáboraiban jelentős nyomatékkal hangzik el: PTE – család! És ez tényleg így van. Illetve, hogy idézzem az Improvokál Társulatot: Nincs rossz ötlet! És pontosan így van ez is. Az elmúlt négy év tapasztalata alapján tényleg azt tudom én is mondani, hogy olyan, mint egy kis család, szinte bárkihez fordulhatsz, meghallgatnak, segítenek, vagy ha ők épp nem is tudnak, elirányítanak a megfelelő emberhez. És bármi ötletünk is támadjon, az sosem rossz, legfeljebb javításokra szorul, míg a megfelelő állapotba kerül. Én csak ajánlani tudom a PTE-t, itt tényleg jól érezheti magát a hallgató!

 

 

  A többi interjú is érdekel!


PTEcsalád

 

Gyere és kutasd végig a választható szakjainkat a képzéskeresőben!


Érdekel, hogy hogyan tudunk segíteni a döntésben? Katt ide és pályaválasztási programjainkat is megtalálod!


Az egyetemi élet aloldalon pedig számos izgalmas gondolatot olvashatsz és nézhetsz hallgatóinktól!


Felvételizni szeretnél a Pécsi Tudományegyetemre és nem akarsz lemaradni semmiről? Az alkalmazás által megismerheted jobban az egyetemet és folyamatosan tájékozódhatsz az aktuális hírekről! Sőt, jelzünk, ha fontos határidő közeleg!

Rovat