„Sok embertől hallottam, hogy nagyon jó Pécsen az egyetemi lét, családias a légkör” – Interjú Lengyel Bettinával

2022.

június

08.

„Sok embertől hallottam, hogy nagyon jó Pécsen az egyetemi lét, családias a légkör” – Interjú Lengyel Bettinával

Lengyel Bettina 5.éves fogorvostan hallgató, 26 éves. Tanulmányait a Semmelweis Egyetem gyógyszerész szakán kezdte, de nem ezt a pályát képzelte el magának.


​​​​Lengyel Bettina

Miért döntöttél úgy, hogy iskolát váltasz?

Jól éreztem magam ott, nagyon jó emberekkel voltam körülvéve, de éreztem, hogy nem vagyok a helyemen. Abban az évben passziváltam és dolgozni kezdtem Budapesten és kettő értékesítő munkát is kipróbáltam, ami különben így utólag hasznos volt, sokat tanultam és kicsit belekóstolhattam a munka világába is, érdekes volt megtapasztalni, de megerősített abban, hogy ne adjam fel az álmaimat így még abban az évben újra felvételiztem és fel is vettek Pécsre a fogorvosi szakra 2017-ben.

Miért Pécs? Miért a PTE?

Sok embertől hallottam, hogy nagyon jó Pécsen az egyetemi lét, családias a légkör, élhető város és voltak ismerőseim is, akik itt tanultak és mindenki csak jó dolgokat mondott. Én sem csalódtam, mikor ideköltöztem, hiszen nagyon jó programokon vettem részt, gondolok itt a Gólyabálra, Medikus kupára, amik sok élménnyel gazdagítottak.
Budapest után különösen tetszett, hogy kicsit nyugisabb, zöldebb város Pécs, miközben pedig a belváros mindig tele van élettel és nagyon jó hangulata van a Széchenyi térnek, Király utcának. Jókat lehet kirándulni, vagy csak simán felsétálni a Tettyére. Az egyetemen tetszett, hogy kevesebben vagyunk, mindenki ismer mindenkit és nem vadidegenekként ülünk az előadásokon, gyakorlatokon. Különösen hasznosnak találom, hogy harmadévtől fogba rengeteg gyakorlati óránk van páciensekkel, ami kicsit felkészít a munka világára.

Mit javasolsz a most felvételizőknek?

Mivel én többször is újra érettségiztem és minden alkalommal lehetetlennek tűnt, azt javaslom mindenkinek, hogy ha van egy álma ne adja fel, akkor se, ha nem sikerül elsőre (esetleg másodikra se).  Nekem az nagy motiváció volt, hogy mikor elkezdtem dolgozni, rájöttem, hogy mit is szeretnék igazán és bánni fogom, ha feladom az egészet és így utólag nagyon büszke is vagyok magamra, hogy idáig eljutottam és nem adtam fel.

Mi volt az első dolog, ami után otthon érezted magad Pécsen?

Ahogy beköltöztem a kollégiumba és részt vettünk az első programokon, azonnal otthon éreztem magam és szerettem a hétvégéket is itt tölteni. Pár hét után már könnyen ki is igazodtam a városban.

Egy szó/mondat, amivel az egyetemi életet jellemeznéd?

Kihívásokkal teli.

Mikor döntötted el, hogy ezt a hivatást választod?

Én elég hamar, körülbelül 4 éves koromban kitaláltam, hogy fogorvos szeretnék lenni, mivel sokszor elkísértem testvéremet fogszabályozásra és ott lenyűgözött a sok színes eszköz, illetve mindig is gyakorlatiasabb munkát szerettem volna, emberekkel kommunikálni, segíteni másoknak. Általános iskolában nagyon szerettem a biológiát, legfőképp az emberi test nyűgözött le és célirányosan biológia specializációjú gimnáziumba is mentem.

Gondolkozol-e MSc képzésen a PTE-n?

Egyelőre nem gondolkodom ezen, de nem zárok el semmilyen lehetőséget.

Rovat