A továbbképzés célja, hogy a hallgatók elsajátítsák azokat az ismeretanyagokat, készségeket, magatartásformákat, amelyek szükségesek a borturizmusban és borgasztronómiában végzett eredményes tevékenységhez.
A 2025 szeptemberben induló képzésekkel kapcsolatos felvételi információk esetén
a felvi.hu-n olvasható felvételi tájékoztató az irányadó.
Az alap- és osztatlan képzések esetében a bemeneti feltételek változása miatt a folyamatos tájékozódásnak különösen nagy jelentősége van, hiszen az egyetemek, főiskolák eltérő módon határozzák meg a pontszámítás egyes elemeit és azt, hogy milyen eredményekért, teljesítményért adnak intézményi pontokat.
→ A Pécsi Tudományegyetemen meghirdetett képzések (2025 szeptemberben indulók) listája ←
A szakirányú továbbképzésre való jelentkezés szakonként eltérően történik, kérjük, ellenőrizzétek a karok oldalain.
A szakirányú továbbképzés betekintést nyújt a turizmus alapjaiba, a hazai és európai bortermelés természeti, gazdasági, piaci sajátosságaiba. A képzés során a hallgatók megismerhetik a vidéki, agro- és borturizmus komplex rendszerét, annak társadalmi, gazdasági jelentőségét, a borturizmus és a bormarketing kapcsolódási pontjait. Speciális ismereteket szereznek a bor gyakorlati kóstolása, felszolgálása és gasztronómiai felhasználása terén. A hallgatóknak meg kell szerezniük a pályázati rendszerben való eligazodáshoz, a menedzsment feladatok ellátásához szükséges komplex látásmódot, problémamegoldó és kommunikációs készséget.
Megszerezhető kreditek száma 90 kredit
Alapozó ismeretek: Turizmus rendszere, Turizmusföldrajz, Szálláshelyi alapismeretek, Vendéglátó alapismeretek, Utazás- és rendezvényszervezés, Turisztikai termékfejlesztés, Vállalkozási ismeretek, Turizmus marketing
Borturisztikai ismeretek: Szőlészeti, borászati alapismeretek, Magyarország borvidékei és borturizmusa, Európa borvidékei és borturizmusa, Bormarketing, borkereskedelem
Gasztrokulturális ismeretek: Bor, életmód, filozófia, művészet; Terroir-termékek, Italismeret, Ételismeret, Bor és gasztronómia, Értékesítés, Borgasztronómiai rendezvényszervezés, Érzékszervi fejlesztés
Gyakorlati ismeretek: Borúti menedzsment, Üzleti kommunikáció, E-marketing a turizmusban, Szakmai nyelv, Pályázatírás, Szakmai gyakorlat
Minimum főiskolai szintű végzettség vagy bármely tudomány területen szerzett BA/BSc szintű végzettség.
Jelentkezési határidő: 2025. augusztus 20.
Jelentkezés módja:
A honlapról kitölthető online jelentkezési felület, valamint a diploma másolatának beküldésével.
Borúti menedzsmenteknél, önkormányzati, turisztikai szervezeteknél, speciális turisztikai klasztereknél, (bor)turisztikai (Tourinform Iroda, TDM), borászati vállalkozásoknál
Szakfelelős: Dr. Máté Andrea (mate.andrea@pte.hu)
További információk: kpvk.szekszard.to@pte.hu e-mail címen
Jelentkezés: Szakirányú továbbképzés - Jelentkezés
H-7622 Pécs, Vasvári Pál utca. 4.
Felvételi információk: iranyapte@pte.hu
Tel.: +36-72/501-500/28085
Kollégium: kollegiumok.ehok@pte.hu
Tel.: +36-72/501 500/18562
Tanulmányi kérdések: infokti@pte.hu
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2021.