Milyen lehetőségeket rejt a PTE? – Interjú Vörös Kornéllal

2023.

szeptember

13.

Vörös Kornél 28 éves, és a PTE végzős anglisztika szakos hallgatója. Először nem teljesen ez az irány volt a kitűzött cél a számára, de már nem bánja, hogy ezt választotta. 


Vörös Kornél

Miért választottad Pécset? Miért a PTE-t?  

Ez elég kalandosan sikerült, ugyanis először az első helyen egy budapesti egyetem anglisztika szakja állt, az utolsó pillanatban módosítottam Pécsre. Átnéztem nagyon alaposan, hogy milyen kollégiumok vannak, illetve ezek milyen távolságra vannak a választott kartól.  Ez volt az elsődleges szempont. A pécsi kolik szobáiról és az árakról tökéletes leírást találtam. A budapestiről ez nem mondható el, pedig a felszereltség és a távolság nagyon fontos szempontok. Láttam, hogy Pécsen két kollégium is közel van ahhoz a karhoz, ahova jelentkeznék, továbbá magas színvonalú a képzés, na meg persze a szülővárosomhoz is közelebb van, 0 átszállásos busszal is könnyen odajutok, így egyszerűbb lett a döntés.

 

Mit javasolsz a most felvételizőknek? 

Saját tapasztalataimból kiindulva mindenképp azt javasolnám, hogy tervezzenek. Nézzék meg a térképen, hogy a kollégium vagy akár az albérlet, amit kinéznek, az milyen messzire van az adott kartól, hogyan közelíthető meg, mi van a lakás vagy az adott kollégium körül, milyen boltok, milyen lehetőségek, és azok megfelelnek-e. Én úgy vettem észre, hogy Pécsen minden, amire szüksége lehet egy embernek, megtalálható a kollégiumok közelében. Akár körbe is lehet kérdezni, hogy mik a vélemények az adott karról, az oktatóiról. Erre a markmyprofessor.com tökéletes lehet. 

 

Mi volt az első dolog, ami után otthon érezted magad Pécsen? 

Nehéz volt otthon érezni magam, de nem azért, mert Pécs annyira rossz lenne, hanem azért, mert az első félév elején ki kellett költöznöm a koronavírus miatt a kollégiumból, és az utána következő időszak végig online volt, ami nyilván az ismerkedésnek, illetve a tapasztalatszerzésnek is határt szabott. Ugyanakkor 2020 októberében kaptam egy hírlevelet, hogy a Pécsi Egyetemisták Magazinjához szerkesztőket keresnek. Meg is ragadtam ezt a lehetőséget, és egészen 2021 decemberéig ott voltam a magazinnál. Az elején cikkeket írtam, aztán cikkeket lektoráltam, végül a YouTube videókhoz magyar feliratokat készítettem, ezeket lefordítottam angolra, így egyre több feladatom lett a magazinon belül, és ezt én nagyon élveztem. Egyrészt felkészített az életre, megtanultam felelősséget vállalni a munkám iránt ilyen környezetben, másrészt rengeteg lehetőségem nyílt olyan emberekkel interjút készíteni, akikkel a mindennapi életben nem találkoznék, például Vastag Tamással vagy Fekete Miklóssal. Itt szeretném megemlíteni, hogy Pécsen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen nagyon jó lehetőségek vannak azoknak, akik szeretnének valamit csinálni az egyetem mellett. A mai napig tagja vagyok a BTK Mentorklubjának, így tudom segíteni a hallgatók életét és tanulmányait. Tehát azt gondolom, hogy én a lehetőségek tárháza miatt kezdtem el otthon érezni magam Pécsen.

 

Egy szó vagy mondat, amivel az egyetemi életet jellemeznéd? 

Szabadság. A kötött és szoros gimis napirend után felüdülés volt ez a laza beosztás. Ha ahhoz van kedve valakinek, két előadás között kiugrik sétálni a városba, bekap valamit, visszamegy a koliba, vagy csak leül beszélgetni a társaival. Azt szoktam mondani, hogy az egyetem az előszobája a nagybetűs életnek. Önállóságra és felelősségvállalásra tanít. A hallgatók beoszthatják az idejüket, a napjukat, hogy milyen sebességgel dolgozzák fel az anyagot, azonban nincs mese, ha számot kell adni a tudásról, akkor meg kell felelni.

 

Mikor döntötted el, hogy ezt a szakot választod? 

Legelőször nyomozónak készültem, de nem tetszettek a követelmények. Aztán jött az angol, a harmadik helyen pedig az újságírás volt, viszont nem szerettem volna kommunikációt tanulni. Így döntöttem az angol, vagyis az anglisztika mellett. Azért választottam ezt, mert kiskoromtól kezdve vonzott, és valahogy mindig vágyam volt, hogy angolul tanuljak. Úgy éreztem, ezt itt elfogadható körülmények között meg tudom tenni. 

 

Gondolkoztál azon, hogy jelentkezel mesterképzésre?  

Most szeptembertől elérhető az amerikanisztika mesterképzés, ami engem nagyon érdekel, viszont sajnos úgy alakult, hogy nem jelentkeztem idén a képzésre. A diplomám megszerzése után talán könnyebben el tudok helyezkedni, ezért most inkább dolgozni szeretnék. 

 

  A többi interjú is érdekel!


PTEcsalád

 

Gyere és kutasd végig a választható szakjainkat a képzéskeresőben!


Érdekel, hogy hogyan tudunk segíteni a döntésben? Katt ide és pályaválasztási programjainkat is megtalálod!


Az egyetemi élet aloldalon pedig számos izgalmas gondolatot olvashatsz és nézhetsz hallgatóinktól!


Felvételizni szeretnél a Pécsi Tudományegyetemre és nem akarsz lemaradni semmiről? Az alkalmazás által megismerheted jobban az egyetemet és folyamatosan tájékozódhatsz az aktuális hírekről! Sőt, jelzünk, ha fontos határidő közeleg!

Rovat