Kábítószer

A magyar büntetőjogi szabályok alapján szigorúan tilos mindennemű kábítószer birtoklása, használata, előállítása, cseréje, eladása, a büntetőjog e téren zero tolerenciát követ.

A jogszabályaink spártai szigorral reagálnak bármiféle jogi értelemben vett droghasználattal kapcsolatban, a marihuánás cigarettában (joint) történő egyszeri beszívás is bűncselekmény Magyarországon.
Két olyan alapvető jogi norma van, ami konkrét szabályokat tartalmaz az illegális droghasználattal kapcsolatban. Az egyik a Büntető Törvénykönyv – ez a jogszabály rendelkezik részletekkel arról, hogy milyen droggal kapcsolatos cselekmény, milyen következményekkel jár, vagyis, hogy milyen nemű büntetéssel kell számolnia annak, aki kapcsolatba kerül a kábítószerekkel.

A másik fontos jogszabály a Büntető eljárásról szóló törvény. Ez a jogszabály rendelkezik igen részletesen arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedésnek, eljárásnak kell alá vetnie magát adott esetben fiatalkorú kábítószer-fogyasztónak, mi lesz a sorsa a droggal kapcsolatos cselekményt elkövetése után az eljárás alá vont személynek.

A törvény két nagy magatartáscsoportot tekint kábítószerrel való visszaélésnek. Megkülönböztet ún. fogyasztói és terjesztői típusú magatartásokat. A terjesztői típusú magatartások szigorúbb büntetőjogi megítélés alá esnek. Bizonyos súlyosbító körülmények, mint (pl. üzletszerűen, vagy fegyveresen, esetleg bűnszövetségben való elkövetés) megléte esetén a büntetési tétel nagyobb az egyes kategóriákon belül.

Ami a fogyasztói típusú magatartásokat illeti, a törvény a következőket sorolja fel: termesztés, megszerzés, előállítás, tartás, ország területére behozatal, onnan való kivitel, vagy ide tartozik a drog az ország területén való átvitele is. Különösebb magyarázatra legfeljebb a megszerzés szorul – ez a birtokba-jutást jelenti, akármilyen rövid időre. Ezen elkövetési magatartás segítségével lehet a fogyasztást büntetni, hiszen akinek a szervezetében drog mutatható ki, az korábban meg is szerezte.

A terjesztői típusú magatartások csoportjában pedig az alábbiakkal találkozhatunk: kínálás, átadás, forgalomba hozatal, kereskedés.

Akivel szemben kábítószerrel visszaélés bűncselekmény miatt büntetőeljárás indul, a rendőrség gyanúsítottként hallgatja ki minden esetben. Ez igazán súlyos jogkövetkezményekkel jár, többek között azzal, hogy az ún. bűntetteseket nyilvántartó rendszerbe kerül be, amelynek útján további következményeivel kell számolni. Ha valakit gyanúsítottként hallgatnak ki, ujjlenyomatot vesznek tőle minden esetben, valamint a nyilvántartásba széles körben kerülnek rögzítésre a személyes adatai.

További részletszabályokról itt olvashatsz:
https://www.hazipatika.com/psziche/drog_abc/cikkek/erdekessegek_a_drogo…

Erőszakra használatos – party – drogok
Az ún. partydrogokat gyakran használják a későbbi áldozatok tudatának módosítására, , illetve a bűncselekmény – rablás, erőszak – véghezvitelére.

Melyek az ún. erőszak drogok?
Az erőszak drogokat arra használják, hogy az áldozatot szedálják, tudatát módosítsák, önlló döntéshozatali képességét kiiktassák, leginkább azért, hogy ezután szexuális erőszakot kövessenek el. A leggyakoribb szerek: Rohypnol (‘Roofies’), Ketamine (‘Special K’), and GHB (gamma-hydroxybutyrate; ‘Liquid-G’).

 

Milyen gyorsan hatnak ezek a szerek?

  Hatás kezdet Hatásidő
Rohypnol 20-30 percen belül akár 10 órán át, komoly emlékezetkieséssel párosulva
Ketamine azonnal általában 1 óra, de előfordulhat 5 órán át tartó hatás is
GHB 15-20 percen belül 3 óra

Ezek a drogok illegálisak és halált okozhatnak alkohollal keverve.
 
A drogos állapot felismerhetőségi jegyei:
Számos jel és tünet van, melyeket meg kell figyelni annak megállapítására, hogy valaki kábítószer hatása alá került. A hatások nagyon hasonlóak a nagymértékű alkoholos állapotho/részegséghez, de nyilvánvalóan csak kis mennyiségű vagy zéro alkoholfogyasztás társul hozzá:
•    szédülés
•    álmosság
•    zavarodottság
•    émelygés, hányinger
•    hányás
•    emlékezetkiesés.

Ha áldozattá válsz, vagy ilyen tevékenységet észlelsz, hívd a rendőrséget!