Az innováció szerepe a klinikai vizsgálatokban az egészségesebb Európáért

2018.

május

15.

2018. május 15-én az Európai Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért felelős Hálózat (ECRIN), és annak magyar partnere, a Magyar Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért felelős Hálózat (HECRIN) rendezte meg a 2018-as Nemzetközi Klinikai Vizsgálatok Napját Budapesten. A nap fő témájaként az innovációt, és annak a nemzetközi vizsgálatokra gyakorolt hatását határozták meg.


 

A klinikai vizsgálatok igen lényeges eszközei az egészségügyi kutatás-fejlesztésnek annak érdekében, hogy biztosítsák a biztonságos és hatékony orvosi kezeléseket. A jelenlegi klinikai vizsgálatokban az innováció azt jelenti, hogy a vizsgálatok során alkalmazzák a korszerű, a beteg egyéni értékeihez illesztett monitorozást, széles körben használják az un. elektronikus eset-jelentéseket, a legmodernebb statisztikai analíziseket annak érdekében, hogy a legmegbízhatóbb adatok minél nagyobb tömegben álljanak az értékelő rendelkezésére. Több egyéb innovációt is felhasználnak a mai klinikai vizsgálatokban, új genomikai módszereket, a ritka betegségek gyors molekuláris diagnosztikáját, valamint az egyénre szabott orvoslás lehetőségének biztosítását. A táplálkozási szokások rendszeres vizsgálata és egészségpolitikai következményeinek összefüggései a közelmúltban váltak igazán jelentőssé. Az ECRIN és a HECRIN közösen dolgoznak egyéb nagy tudományos európai hálózatokkal, és e kutatások nem a gyógyszeriparból származnak, hanem az un. akadémiai kutatásokból, egyenesen a vizsgálóktól.

 

Az üdvözlő bemutatkozást és beszédet Prof. Jacques Demotes, az ECRIN főigazgatója, valamint Prof. Kosztolányi György akadémikus, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke tartotta. A továbbiakban interaktív megbeszélésnek lehettek szem- és fültanúi a résztvevők az egészségügy ún. „való világ” tapasztalatairól, ami megkívánja a legjobb klinikai gyakorlat alkalmazását. Erről beszélt Prof. Martin E. Schwab, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet részéről.  Dr. Szigeti Gyula Péter, az NKFI Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese a magyar kutatáspolitikáról és az innovációról tartott előadást, végül Prof. Kovács L. Gábor akadémikus, a HECRIN elnöke, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa mutatta be a hazai egészségügyi innovációs rendszert.

 

Kovács L. Gábor professzor a Nemzetközi Klinikai Vizsgálatok Napja kapcsán elmondta: „A mai rendezvény elősegíti az új innovatív technológiák és folyamatok elterjesztését annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatok még inkább betegcentrikusak, hatékonyak és biztonságosak legyenek.”

 

 

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!