Magyar Politikatudományi Társaság Vándorgyűlés 2024

Esemény dátuma

2024-05-16 09:00 - 2024-05-17 12:30

Esemény helyszíne és címe

Pécsi Tudományegyetem BTK (Ifjúság útja 6.)


2024. május 16-17-én a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke szervezi a Magyar Politikatudományi Társaság éves, nemzetközi vándorgyűlését, melynek címe: 20 éve az Európai Unióban - mérlegen az Európai Unió, mérlegen a csatlakozás.

 


A kelet-közép-európai országoknak évszázados vágya volt, hogy felzárkózzanak Európához. A rendszerváltás egész folyamatának az európai uniós csatlakozás törekvése volt a hajtóereje. Az eredménye ismert, hiszen 2004. május 1-jén került sor az EU történetének legnagyobb bővítésére Athénban. A vándorgyűlés tematikus választása ezért az európai integráció, hiszen az elmúlt 20 esztendő alkalmas arra, hogy mérleget vonjuk, értékeljük a kialakult helyzetet. Vajon mi és hogyan változott belépésünk óta?

A konferencia célja az európai integráció jelenlegi folyamatainak megvitatása, valamint az EU előtt álló kihívások és lehetőségek elemzése. A konferencia reflektálni kíván azokra a geopolitikai, társadalmi, gazdasági és jogi kihívásokra melyek jelenleg az Európai Uniót és tágabb értelemben Európát és a globális világot jellemzik. Így nem kerülhetők meg olyan kérdések, mint az EU a háború okozta többdimenziós válságra történő reakciója vagy az uniós szakpolitikák részletesebb vizsgálata úgy, mint a migráció és menekültügy, a közös kül-, biztonság és védelempolitika, az energia-, a szomszédság-, a fejlesztési vagy éppen a bővítési politika.

A konferencián több mint 130 hazai és külföldi előadó vitatja meg az Európai Unió előtt álló kihívásokat és feladatokat.

További információ ezen a linken érhető el.

Rovat

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!