Diszlexia és nyelvtanulás workshop

Esemény dátuma

2021-11-30 14:00

Esemény helyszíne és címe

PTE TTK, Kari Tanácsterem (Pécs, Ifjúság útja 6.)

Kapcsolattartó
Magdali Csaba
magdali.csaba@pte.hu

Az önálló workshopot a pedagógia-, nyelvszakos hallgatók, oktatók számára, valamint az érintett, „diszes” hallgatók számára ajánlják a szervezők.


A diplomaszerzés feltétele a nyelvvizsga. A tanulási részképességzavarosok egyik legnagyobb kihívása a nyelvtanulás. Mik azok a modern pedagógiai, nyelvoktatási megközelítések, amelyekkel mégis hozzá lehet segíteni egy „diszes”-t a hatékony nyelvtanuláshoz? Vannak-e olyan nyelvvizsga megközelítések, amelyek figyelembe veszik a tanulási zavarral küzdők nehézségeit, és ilyen szempontból „akadálymentessé” teszik a nyelvvizsgát?

A foglalkozásunkkal egyszerre szeretnénk segíteni a jövő pedagógusainak és a jelen „disz-es”-einek.

Az előbbieknek szakmai, módszertani megközelítéseket, az utóbbiaknak reményt és módszertani támogatást kívánunk nyújtani, hogy ne legyen a tanulási zavar akadálya a nyelvtanulásnak.

Program

1. A diszlexia és nyelvtanulás kognitív, gondolkodáslélektani háttere – rövid interaktív ismertető – tartja a PTE Kultúraelméleti és Alkalmazott Kommunikációtudományi Tanszék oktatója.

2. Az ECL Nyelvvizsgaközpont tájékoztatója a diszlexiával élők számára a nyelvvizsga speciális követelményrendszeréről, paramétereiről, szabályozások, lehetőségek a differenciált mérés terén – tartja az ECL nyelvvizsgaközpont tesztfejlesztője.

3. Az OXFORD nyelvkönyv kiadó diszlexiások nyelvtanulását segítő speciális anyagainak ismertetése és megtekintése az OXFORD kiadó terjesztőjétől – tartja az Oxford kiadó hivatalos terjesztője.

Azokat várjuk a programunkra, akiket érdekel a diszlexia nyelvészeti, gondolkodáslélektani háttere, pedagógiai módszerei, mert oktató, pedagógus, mentor, segítő; vagy mert bármilyen tekintetben érintett.

Lehetőség lesz kérdéseket feltenni, javaslatokat egyeztetni a mérésekről, a nyelvvizsga bizonyítvány teljesítéséről, továbbá bemutatjuk a speciálisan diszlexiások számára készült hatékony nyelvkönyvek célzott módszereiről, ami nagyban segíti a tudatos felkészülést.

A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött: https://forms.gle/Msnv8CkQ6DBqV2r4A

A részvétel csak védettségi igazolvány felmutatásával lehetséges.

 


 

Az ENSZ december 3-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává nyilvánította 1992-ben. A Pécsi Tudományegyetemen a Nemzeti Felsőoktatásról szóló Törvény szerint fogyatékossággal élők közel háromszázan vannak. Közel kétszáz megváltozott munkaképességű dolgozója van egyetemünknek.

Kapcsolódva a Világnaphoz a PTE Oktatási Igazgatóság Támogató Szolgálata a pécsi fogyatékossággal élők segítésére vállalkozott civil, valamint egyetemi partnereivel együttműködésben, megszervezi a Fogyatékos Emberek Hetét.

További részletek a Fogyatékos emberek hetéről (PDF) »

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!