Katasztrófa Nap

Esemény dátuma

2022-09-24 09:00 - 2022-09-24 16:30

Esemény helyszíne és címe

Pécs, Szigeti út 12., a Pécsi Orvostudományi Kar főépülete, aula (régi épület)


Egy igazán izgalmas program várja az orvoskar hallgatóit szeptember 24-én. A kar hallgatói szervezetei most először gyűlnek össze, hogy Katasztrófa Napot rendezzenek minden orvostanhallgatónak, szimulációs esetek gyakorlására.


A tanulók lehetőséget kapnak a "hallgatók tanítanak hallgatókat" módszer megtapasztalására, és a kiscsoportos, szituáció alapú tréningen való részvételre. Az, hogy mi lesz a "katasztrófa", a helyszínen tudják meg, segítik ebben őket a "tanuló színészek", akik a különféle sérülésekkel szembesítik társaikat.

Mint dr. Rendeki Szilárd egyetemi adjunktus, az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ igazgatója elmondta, a Katasztrófa Nap megszervezését a külföldi diákok kezdeményezték, nemzetközi minták alapján. A programot számos nyugati egyetemen évente megtartják, melynek során az orvostanhallgatók kipróbálhatják magukat a tömeges sérült-ellátás elveinek alkalmazásában, az egyes életmentő orvosi beavatkozások végrehajtásában.

Az esemény célja olyan komplex tudásanyag elsajátítása, mely a hallgatókat képessé teszi a speciális, műveleti egészségügyi helyzetek megoldására. A forgószínpadszerűen kialakított állomásokon megismerkedhetnek az életet veszélyeztető vérzések ellátásának prehospitalis módszereivel, valamint a sérült-szállítási eljárásokkal is.

Szakmai tendencia ma már Európában a műveleti egészségügyi képességek oktatása, azonban az orvoskari graduális tananyagban ez még csak részben szerepel. A mostani tréningen az egyszerű és a komplex manuális tevékenységek, a technikai skillek és készségek fejlesztése a cél a szemléletformálás, a csoportmunka és a probléma-fókuszált viselkedés elsajátítása mellett” - fogalmaz dr. Rendeki Szilárd, hozzátéve, hogy az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ a jövőben is minden racionális hallgatói kérést és megkeresést támogatóan fogad.

A program angol nyelven zajlik.

Szervező: Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC), Surgical Society, MediSkillLab, Emergency Society, HÖK.

 

Az esemény részletei itt találhatók: https://www.facebook.com/events/1114287979511240/?ref=newsfeed

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!