Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Konfuciusz Intézet

Kínai hallgatócsoport látogatása a Konfuciusz Intézetben

A speciális nyári kurzuson a PTE-n tartózkodó 35 fős kínai hallgatócsoport múlt héten a Konfuciusz Intézettel és az ott folyó tanítási módszerekkel ismerkedett meg.

Kínai hallgatócsoport látogatása a Konfuciusz Intézetben

 

Dr. Betlehem József dékán úr köszöntötte a hallgatókat, majd a Konfuciusz Intézet két kínai származású oktatója, Qing Liu és Yudan Zhang tartott előadást a munkájukról, melynek során kínai nyelvet tanítanak egyetemista, közép- és általános iskolás hallgatók számára.

A nyári egyetemen résztvevő kínai hallgatók a Hangzhou Normal University-ről érkeztek. Valamennyien pedagógia szakosok, emiatt nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolót.

A Külügyi Igazgatóság által szervezett nyári egyetemen a kínai hallgatók anglisztikát és neveléstudományt tanulnak a Bölcsészettudományi Karon. A tanórákon felül a hallgatók számos szakmai és kulturális programon vesznek részt a négy hét során.

Speciális nyári egyetem kínai hallgatóknak »

 

Ünnepélyes konfuciusz szobor átadás a PTE ETK-n

Esemény időpontja: 
hétfő, 2015, augusztus 24 - 13:30 - 15:30
Esemény helyszíne és címe: 
PTE Egészségtudományi Kar „A” épület Dékáni Tanácsterem (7621 Pécs, Vörösmarty u. 4., I. emelet)
Kapcsolattartó neve: 
Dr. Betlehem József
Kapcsolattartó e-mail címe: 
dekan@etk.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
72/513-671

A világon hetedikként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult meg az a Konfuciusz Intézet, amely a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozik. Az intézet ünnepélyes átadásra 2015. március 27-én került sor.

Rovat: 
Átadó

A világon hetedikként Pécsett a Konfuciusz Intézet

A világon hetedikként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult meg az a Konfuciusz Intézet, amely a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozik. Az intézetet ünnepélyes keretek között adták át 2015. március 27-én.

 

A pekingi kormány a kínai kultúra, a hagyományok és természetesen a nyelv népszerűsítését 2004 óta tartja kiemelt feladatának, a kínai filozófus és tanító, Konfuciusz nevével fémjelzett program keretében. A világon eddig csaknem 500 Konfuciusz Intézetet hoztak létre azokon a befogadó egyetemeken, ahol erre érdeklődés mutatkozott és megfeleltek azon szakmai követelményeknek, amelyeket a kínai kormány felállított.

 

A PTE Egészségtudományi Kara a meglévő korábbi kínai kapcsolatokra alapozva – melyek a komplementer medicina részeként a hagyományos kínai orvosláson nyugszanak, és dr. Hegyi Gabriella, kutatóprofesszor nevéhez fűződnek – intenzív tárgyalásokat kezdett a világ hetedik intézetének megalapítására. Az erőfeszítések következtében, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter diplomáciai munkájának eredményeként, a Kínai Népköztársaság Kormányának nevében az Oktatási Minisztérium háttérintézetének (Hanban) főigazgatója, dr. Xu Lin 2014. augusztus 29-én az intézetet alapító együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem rektorával, prof. dr. Bódis Józseffel.

 

Tekintettel arra, hogy ezzel a feladatkörrel csupán hat hasonló intézmény működik a világon, a PTE Egészségtudományi Kar büszke arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem intézete lehet a hetedik, annál is inkább, mert jelenleg egyedül itt történik a Hagyományos Kínai Orvoslás szabályozott és elfogadott oktatása és vizsgáztatása, amely egyébként a működési engedély feltétele.

 

Kínai delegáció a Pécsi Tudományegyetemen

2014. január 8-án Xiao Qian, kínai nagykövet által vezetett delegáció érkezett a Pécsi Tudományegyetemre. A küldöttség a Konfuciusz Intézet létrehozásának részleteiről, valamint további kínai-magyar együttműködési lehetőségekről tárgyalt az egyetem vezetőségével. Az intézet missziója a méltán híres, évezredes múltra visszatekintő kínai orvoslás hagyományainak megismertetése és terjesztése lesz.

A Rektori Tanácsteremben Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Komlósi László rektorhelyettes, és Betlehem József, az Egészségtudományi Kar dékánja fogadták a külföldi vendégeket. A kínai oldalt képviselték a nagykövet úr mellett többek közt Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének oktatási csoportvezetője, valamint Wang Hongliang kereskedelmi tanácsos is.

A barátságos találkozót magyar nyelvű rektori köszöntő nyitotta. Bódis József kifejezte örömét, hogy ismét az egyetemen üdvözölheti a delegáció tagjait, s hogy a PTE számára megtiszteltetés a pécsi Konfuciusz Intézet gyakorlati megvalósításának részleteiről egyeztetni.

Xiao Oian nagykövet úr ezúttal immáron másodszorra járt Pécsen. Legutóbb, a tavaly éveleji találkozón született meg a Konfuciusz Intézet közös kialakítását támogató döntés - ez alkalommal a megvalósítás módjában merültek el a résztvevők. Kínai vendégeink egybehangzó véleménye, hogy egyetemünk minden kétséget kizárólag alkalmas a hagyományos kínai orvoslásnak megfelelő intézmény megépítésére, melyhez a követség abszolút támogatását élvezi. A kínai delegáció álláspontja szerint a Konfuciusz Intézet minél gyorsabb létrehozásához most rendkívül kedvező az időzítés, amit a magyar kormányfő pekingi látogatásának hírével indokoltak. Hiszen ez a lépés egyértelmű nyitást jelent a szoros magyar-kínai együttműködések irányába.

A rektor úr kifejezte, hogy tavasszal egy magyar delegáció kíséretében ismét egyetemlátogatásra készül Kínába, hogy tovább mélyítse és bővítse az eddig sikeresen kialakított kapcsolatokat az együttműködő felek közt. A barátságos találkozó folytatásaként a küldöttség és az egyetemi vezetőség az intézet tervezett helyszíne felé vette az irányt, hogy együtt járják be azt.

 

Feliratkozás RSS - Konfuciusz Intézet csatornájára
You shall not pass!