international

Johann Theodore Povlishock

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának díszdoktora: 2011. március 10.
 

Johann Theodore Povlishock

Johann Theodore Povlishock Professzor a Virginia Commonwealth University Anatómia és Neurobiológiai intézetének igazgatója, a  VCU Commonwealth Center for the Study of Brain Injury igazgatója, a VCU Neuroscience Center 1993-2005 közötti társigazgatója, a VCU  Sebészeti Intézet Idegsebészeti részlegének társprofesszora,  a National Advisory for Neurological Disordes and Stroke Council tagja, a National Neurotrauma Society alapítója és 1989-1990 közötti elnöke, a Journal of Neurotrauma 1991 óta főszerkesztője. 

Povlishock Professzor 1997-ben a VCU és a Magyar Tudományos Akadémia közös pályázata során a Pécsi Tudományegyetem munkatársának pályázatát támogatta és biztosította Dr. Büki András számára a post doktori fellowship-et, mely egyúttal azt is eredményezte, hogy a 2 éves ösztöndíjat követően a VCU által biztosított „start up grant", 20.000 dolláros laboratórium-indítási támogatása a PTE Idegsebészeti Klinika Neuropathológiai laboratóriumát illette meg. 

Povlishock Professzor mint „foreign PI"  az Idegsebészeti Klinika munkatársával Fogarty International Research Collaboration Award (FIRCA),  National Institute of  Health (NIH), grant pályázatot nyert és ezt az összesen 100.000 dolláros 3  éves támogatást az Idegsebészeti Klinika Neuropathológiai Laboratóriuma használhatta fel. Ő az ötletadója és életre hívója, valamint immár 10 éve, 5. alkalommal társelnöke a „Pannonian Symposium on CNS Injury" kongresszusi programsorozatnak, melynek külföldi előadói szponzorálásában, szervezésében, meghívásában, ill. a kongresszusok szervezésében tevőlegesen is részt vesz.

E kongresszusoknak köszönhetően a magyar neurotraumatológiai ellátásban egyértelmű változások álltak be, nemcsak az alap, ill. az alkalmazott kutatásban nyíltak új collaboratios lehetőségek, de több klinikai kutatási programhoz („Rescue ICP", „Stitch") is e rendezvény kacsán csatlakoztak hazai intézmények. 2008-tól Povlishock Professzor a kongresszus résztvevői számára, mint a Journal of Neurotrauma főszerkesztője ingyenes online hozzáférést biztosított az újsághoz, ezzel is lehetővé téve a tudományos, illetve klinikai információk széleskörű elérését.

A III. Pannon Symposium alkalmával (2006) Povlishock Professzor a PTE-n látogatást tett az Anatómai Intézetben, a kezdeményezésére Magyarországra látogatott Peter Kirkpatrick Professzorral, aki a VCU Külkapcsolatokért felelős intézetének elnöke volt 2008-ig. A PTE külkapcsolatokért felelős intézményeivel hivatalos kapcsolatfelvételt kezdeményezett és hajtott végre, a két intézmény között hivatalos együttműködési szerződés köttetett.

Povlishock Professzor kezdeményezte a Mediterrán Egyetemek Szövetségét,  amely a Messinai, Bolognai és Padovai  Egyetem együttműködése mellett a Pécsi Tudományegyetemet is magába foglaló program; 2009-ben EU-s grantet pályázott az együttműködés, 2010-ben pedig konzorciális formában Erasmus Mundus Program pályázatot készítünk elő postgradualis képzési támogatást pályázva. A PTE ÁOK Idegsebészeti Klinikával való együttműködés több mint 13  évében több magyar kolléga pályázatát támogatta, tudományos karrierjét egyengette.