Otthoni munkavégzés, online oktatás

Tisztelt Munkatársak!
 

Az Informatikai Igazgatóság az alábbiakat ajánlja szíves figyelmükbe az online oktatás és az otthoni munkavégzés támogatásához:

 

 


 

PTE Moodle LMS 

A Moodle LMS (Learning Management System) a világ legnépszerűbb, nyílt forráskódú és ingyenes e-learning platformja, mely elsősorban felsőoktatási intézmények számára készült oktatásmenedzsment rendszer. A Moodle egyszerre alkalmas a tananyagok tárolására, szerkesztésére, összeállítására, vizsgáztatásra, az egyes hallgatók tevékenységének nyomon követésére, értékelésére az oktatók és hallgatók közötti online digitális együttműködésre.

Részletes tájékoztató »

 


 

Teams

Az Egyetem minden polgára számára az Office 365 programcsomag részeként elérhető a Microsoft Teams alkalmazás. Tekintettel arra, hogy Egyetemünkön a felsőfokú oktatásban és a köznevelésben is ezzel támogatjuk a távoktatást, csoportmunkát, ezért ezen az oldalon összefoglaljuk a kapcsolódó információkat, tudnivalókat és elérhetővé tesszük a segédleteket. 

Részletes tájékoztató »

 


 

PTE Office365

A Pécsi Tudományegyetem aktív jogviszonnyal rendelkező munkatársai és hallgatói automatikusan hozzáférést kapnak a Microsoft Office 365 rendszerhez. Amennyiben szeretné a rendszer szolgáltatásait igénybe venni, akkor nincs más dolga, mint a https://login.microsoftonline.com/ címen bejelentkezni egyetemi azonosítójával.

Részletes tájékoztató »

 


 

Microsoft Azure Dev Tools for Teaching

Hallgatók és oktatók számára hasznos lehet továbbá a Microsoft Azure Dev Tools for Teaching program. A korábban Microsoft Imagine, DreamSpark illetve MSDNAA néven ismert program, lehetővé teszi az Egyetem oktatói és hallgatói számára a Microsoft majdnem összes termékének elérését, és használatát kizárólag oktatási és kutatási célokra.

Részletes tájékoztató »

 


 

A Microsoft Teams változások, újdonságok (Informatikai és Innovációs Igazgatóság hírlevele  2021.02.18.)

 

A Microsoft Teams mára az egyik leginnovatívabb, az oktatási környezetbe legjobban beágyazott szolgáltatássá vált, amelyet globálisan több mint 200 millióan használnak napi szinten. Folyamatosan jelennek meg benne az új funkciók, amelyek közül a felsőoktatás számára leginkább hasznosakat gyűjtöttük össze ebben a hírlevélben.

Elsőként az oktatási területet érintő, Teams csoportokkal kapcsolatos változásra szeretnénk ismét felhívni a figyelmet:
 

 • 2019-2020/2 tavaszi féléves (előző félévben archivált) Teams csoportok törlésre kerültek. Amennyiben szükségük volna egyes törölt csoportokra, azokat 2021. február 21-ig tudjuk visszaállítani. Ehhez legyenek szívesek megírni a csoport(ok) pontos nevét a teams@pte.hu e-mail címre. Kérjük, hogy csak a feltétlenül szükséges csoportok visszaállítását igényeljék. A visszaállított csoportok archív csoportként fognak megjelenni. 
   
 • 2020-2021/1 őszi féléves Teams csoportok archiválásra kerültek, ezeket a csoportok tulajdonosai tudják újra aktiválni, de archív módban is elérik. Javasoljuk, hogy csak a szükséges csoportok legyenek visszaállítva. Az archivált csoportok tartalmának lementésére fél év áll rendelkezésre.
   

Az alábbiakban szeretnénk a Microsoft Teams-ben megjelent új funkciókra felhívni a figyelmet, mivel elérhetővé vált olyan hasznos funkció, amelyre nagyon sokan vártak:
 

 • Immáron igény esetén letiltható a csevegés a Teams értekezletek alatt, így megelőzhető, hogy a résztvevők figyelme esetleg elkalandozzon.
  Hogyan lehet letiltani a csevegést Teams értekezlet alatt?
   
 • Újdonság, hogy a Whiteboard funkciót most már integrálni lehet a Teams csoportok csatornáihoz. E funkció segítségével a közös munka alatt, vagy akár előre elkészített rajztáblák egy közös helyen megtalálhatók. Minden rajztábla esetében meghatározható egy alapszintű jogosultság, azaz beállítható, hogy csak a létrehozó által, vagy minden csoporttag által módosítható az adott tábla.
  Rajztábla (Whiteboard) alkalmazás hozzáadása csatornához.
   
 • Az élő reakciók segítségével a résztvevők immár hangulatjeleket használhatnak arra, hogy valós időben reagáljanak egy értekezleten. Ezek a hangulatjelek a résztvevő képe vagy videója felett jelennek meg, hogy mások is láthassák őket. Ha a tartalmat megosztják, a reakciók lebegnek a tartalom felett, hogy vonzóbb élményt nyújtsanak.
  Élő reakciók használata az értekezleteken.

 

Az IIIG TEAMS GYIK oldal frissítése folyamatos, számtalan új kérdés merült fel a rendszer használatával kapcsolatban, amelyre szakértő kollégáink által adott válaszok már megtalálhatók az oldalon. Az oldal elérhetősége nem változott: https://iiig.pte.hu/teams/gyik

Fontos! Az új funkciók használatához minden esetben a legfrissebb Teams verzióval kell rendelkezni! Frissítéssel kapcsolatos részletek a következő hivatkozásra kattintva találhatók:

A Teams frissítésével kapcsolatos információk
 

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!