international

Tabár László

Prof. Dr. Tabár László 2015. március 12. óta a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora.
 

Tabár László

 

Prof. Dr. Tabár László a svédországi Falun Central Hospital Mammográfiás Osztályának orvos-igazgatója és az Uppsalai Egyetem Radiológiai Klinikájának nyugdijas professzora. Orvosi tanulmányait a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végezte (1961-1967). 1971-ben radiológiából szakvizsgázott, majd 1978-ban az orvostudományok kandidátusa címet szerzett.

1967-1977. között a Pécsi Orvostudományi Egyetem dolgozott. 1977-ben a svédországi Kopparberg Megyei Tanács arra kérte fel, hogy vezesse a Kopparberg ágát a Kopparberg-Ostergotlandban indult prospektiv, randomizalt tudományos vizsgálatnak. A Tabár professzor vezetésével zajló randomizált, kontrollált mammográfiás emlőszűrési program szolgáltatta az első tudományos bizonyítékot arra, hogy rendszeres mammográfiás szűrés szignifikánsan csökkenti az emlőrák okozta halálozást 40-74 éves nők között. Ennek alapján először Svédországban, majd később a világ számos országában elindultak a szervezett lakossági mammográfiás emlőszűrési programok.

Tabár professzor tagja a Svéd Orvosi Társaságnak, a Svéd Radiológus Társaságnak, tiszteleti tagja a finn, a magyar és az amerikai Radiológus Társaságoknak. Akadémiai munkásságát számos titulussal méltányolták: associate professor of diagnostic radiology (Turku Medical University, Finland, 1982), associate professor of diagnostic radiology (Uppsala University, Sweden, 1983), professor of diagnostic radiology, (Uppsala University, Sweden, 1998).