international

Dr. Sveinung Lunde

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának díszdoktora: 2010. március 11.
 

Dr. Sveinung Lunde

 

Dr. Sveinung Lunde az Oslo-i Egyetemen szerzett jogi diplomát. A Norvég Konzervatív párt tagjaként vált oktatás- és egészségpolitikussá. Három évig volt tagja a Norvég Parlamentnek és Oktatási Bizottságának, majd nyolc évig Oslo önkormányzati testületének. Elnöke volt az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának. 1996 óta a Björknes College ügyvezető igazgatója, 2001 óta a Lovisenberg Kórház igazgatótanácsának elnöke.

A PTE ÁOK Angol Programjával az 1990-es évek vége óta van kapcsolatban. A College Internationallal együttműködve toboroz hallgatókat a Pécsi Orvoskar számára. Dr. Lundének személy szerint is fontos szerepe van abban, hogy a karon a norvég hallgatók száma évről évre nőtt. Kezdeményezésére indult 2006-ban a PTE ÁOK, a Björknes College és az Osloi Egyetem Természettudományi Karának együttműködése, melynek keretében a PTE ÁOK-ra a II. évre Osloban oktatott hallgatókat vesz át.

Sveinung Lunde kreativitása, rugalmassága rendkívüli módon elősegítette a Pécs-Oslo közötti együttműködést. Jogász lévén orvosbiológiai tudományos tevékenysége természetesen nincs, oktatásszervezőként azonban nagymértékben hozzájárult az angol nyelvű képzés létszámának, illetve kurrikulumának fejlesztéséhez. Kezdeményezésére került fel a választható tárgyak listájára egy kurzus a norvég egészségügyi rendszerről.