international

Dr. Glant Tibor

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának díszdoktora: 2003. március 15.
 

Dr. Glant Tibor

Dr. Glant Tibor professzor 1994. április 8-án született Debrecenben. 1968-ban szerzett általános orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen, 1980-ban Ph.D. fokozatot, majd 1988-ban akadémiai nagydoktor fokozatot.

1983-ig a Debreceni Egyetem Anatómiai és Kórszövettani Intézetében dolgozott. 1983 és 1986 között kutatói ösztöndíjon Kanadában az McGill Egyetemen az Izületi Betegségek Laboratóriumában dolgozott. 1988-ban már a Chicagói Rush Egyetem társprofesszora lett. 1994 és 1995-ben visiting professzor Bostonban, a Harward Egyetemen. 1993-ban nyert egyetemi tanári kinevezést a Rush Egyetem Biochemiai Intézetébe. 1995-tól a Rush egyetem Orthopaed Sebészeti Klinikájának Biochemiai és Molecularbiológiai Kutató Laboratóriumnak igazgatója.

7 biochemiai és orthopaediai nemzetközi lapnak tagja.

Számos hazai és nemzetközi tudományos kitüntetést kapott. Így 1987-ben a „Legjobb Oktatói Díjat" nyerte el a Debreceni Orvosegyetemen. 1995-ben a Rhematlógiai Világszervezet Carol-Nachman Price díját kapta, majd 1997-ben a Gallante professzor által alapított orthopaed sebészeti díjat vehette át.

A Chicagói Rush Egyetem Biochemiai és Molecularbiológiai Laboratóriumát a világ egyik legjobb prothesis-kilazulást és annak megelőzését vizsgáló alapkutatási laboratóriumává fejlesztette. Szoros kapcsolatot tart a hazai orvosegyetemekkel, anatómiai és rheumatológiai intézetekkel. Gyümölcsöző kutatási kapcsolatot alakított ki a Pécsi Tudományegyetem Orthopediai Klinikájával. A Klinikákról már több orvoskolléga is megfordult jó hírű laboratóriumában, Ph.D. ösztöndíjasként.