international

Antonino Germano

A Pécsi Tudományegyetem 2019. november 7-én tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen Doctor et Professor Honoris Causa doktori címet vehetett át Prof. dr. Antonino Germano.

Prof. dr. Antonino Germano.

 

Dr. Nyitrai Miklós dékán javaslata díszdoktori cím adományozására:

 

A Messinai Egyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója, Antonino Germano professzor 2011 óta Egyetemének „full professora”, Klinikáját 2013 óta vezeti, képzési idejéből jelentősebb időt töltött a londoni Queen Square-en, tanulmányúton járt Richmondban, Gainesville-ben, Mainzban, Montpellierben. Hét éven keresztül volt dékáni delegált egyetemének külkapcsolati bizottságában, négy éve tevékenykedik idegsebészeti grémium vezetőként. Az Olasz Idegsebészeti Társaság (SNI) igazgatósági tagja.
80 peer reviewed publikációjára 1000 feletti citációt kapott, H-indexe 18.
Germano Professzor szoros, heti szintű kapcsolatban áll a PTE Idegsebészeti Klinika munkatársaival.
A Klinika igazgatójával ápolt korábbi informális kapcsolat az elmúlt években intézményesített formát öltött, Germano Professzor kezdeményezésére a Messinai Egyetem bekapcsolódott egy multilateralis Twinning Projektbe, majd annak ismételt benyújtásában szerepelt társpályázóként, valamint két olasz tanulmányi grant-et nyújtott be pécsi közreműködéssel.
Az Idegsebészeti Klinikával vendégprofesszori kapcsolat alakult ki, Germano professzor munkatársa Giovanni Raffa két hétig segített a PTE visiting scholarjaként beállítani a Kelet Európában első klinikaként GINOP pályázatból a PTEn telepített transzkraniális, MR alapú navigációval vezérlet  ultraprecíz Nexstim transcranialis elektromágneses stimulációs rendszer beszéd modulját. 
Az Idegsebészeti Klinikáról összesen hat munkatárs négy alkalommal vett részt a funkcionális MR, neuropszichológia és a Nexstim klinikai és kutatási alkalmazásának elsajátítását, illetve e területen ismeretek bővítését célzó egy-két hetes messinai kurzusokon. 
A 2019-es Európai Idegsebészeti Társaságok kongresszusára Dublinra két közös absztraktot nyújtott be a pécsi Klinika a messinai Idegsebészettel közösen és közös kutatási programot határoztak meg és indítottak a Nexstim klinikai alkalmazásának bővítésére, a funkcionális plaszticitás tanulmányozására vonatkozóan. 
Germano professzorral közösen az Idegsebészeti Klinika négy éve szervei, és 2019 októberében megvalósul a Pécsett hét alkalommal megrendezett Nemzetközi Pannon Szimpózium, a világon az egyik legismertebb neurotrauma szimpózium Szicíliába „telepítése”, „Pannonians Move to Sicily” címen. Germano professzorral közös erőfeszítéseknek köszönhetően az Európai Idegsebészeti Társaságok Szövetségének Neurotrauma és Critical Care Committee-je e rendezvényt hivatalos fórumaként ismeri el- így a második EANS Neurotrauma és Critical Care Symposium is lesz egyúttal a rendezvény.
Germano professzor számos alkalommal járt Magyarországon és több alkalommal tartott előadást pécsi rendezvényeken is. Közbenjárásának köszönhetően a Messinai Egyetemmel az Erasmus Plus Programban szerződéskötés történt és közös idegtudományi Ph.D. program valamint rezidens csereprogram kidolgozását kezdték meg.
A Honoris Causa Professzori cím odaítélése további garanciát szolgáltat arra, hogy az eddigi közös erőfeszítések, a közös tudományszervezés, a graduális és postgraduális képzés területén kapcsolataink és így Karunk illetve Egyetemünk nemzetközi elismertsége erősödjön.