international

"Szulejmán szultán zarándokvárosának kutatása 2012–2019" konferencia és a sajtó tájékoztatása a kutatás legfrissebb eredményeiről

Esemény dátuma
2019-12-04 09:00 - 2019-12-04 14:00
Esemény helyszíne és címe
Bölcsészettudományi Kutatóközpont V. emeleti konferenciaterem (Budapest IX. Tóth Kálmán u. 4.)

December 4-én kerül megrendezésre a "Szulejmán szultán zarándokvárosának kutatása 2012–2019" elnevezésű konferencia.


A konferencia 9 órakor kezdődik, az interjúkra a szervezők az első szünetben, várhatóan 10.15-től biztosítanak lehetőséget. A kutatással kapcsolatban számos új információval szolgálnak majd a szakemberek. Az elmúlt hét évben több projekt, hazai és nemzetközi tudományos együttműködés keretében folyt a Szigetvár melletti Turbékon a hódolt Magyarország egyedülálló létesítményének, I. Szulejmán szultán sírkomplexumának kutatása.

A vizsgálat a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak munkájával indult, és az elveszett zarándokközpont azonosításához vezetett. 2015-től az MTA BTK és a PTE kutatóinak együttműködésében, az NKFIH (OTKA) támogatásával zajlottak a feltáró munkák. A projekt nagyban hozzájárult a 2016-ban tartott Zrínyi Emlékév sikeréhez és Szigetvár nemzetközi láthatóságának növekedéséhez.

2017-ben kormányhatározat döntött a feltárt épületmaradványok és környezetük állami kézbe vételéről, a kutatások 2019. végi lezárásáról, egy leendő kulturális-turisztikai központ tervezésének megindításáról és az ehhez szükséges pénzügyi eszközök rendelkezésre bocsátásáról.

A rendezvény az elmúlt évek kutatási eredményeit mutatja be átfogó módon. A kutatás támogatói a 2012-2019 közötti időszakban: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), Szigetvár Város Önkormányzata, a Mecsekérc Zrt. és a Szigetvári Takarékszövetkezet.

Rovat