Egyetemi rangsorok

Büszkék vagyunk rá, hogy a Pécsi Tudományegyetem évről évre sikerrel szerepel az egyetemi rangsorokban is. Folyamatos fejlesztéseinkkel azért is dolgozunk, hogy az egyetemi rangsorok által mutatott eredmények is tükrözzék egyetemünk nagyszerűségét az oktatásra, kutatásra és természetesen az egyetemi életre vonatkozóan.

 

Szentágothai János Kutatóközpont

 

Times Higher Education

 

Times Higher Education

 • World University Rankings
  A 2023-as listán a közel 1800 rangsorolt intézmény között 13 magyar egyetemet találunk, ahol a PTE-t a 1001-1200. kategóriába sorolták. A figyelembe vett szempontok: oktatás és kutatás minősége, tudományos idézettség, nemzetközi és ipari kapcsolatok.
  Tovább »

 

 • Emerging Economies University Rankings
  A „fejlődő gazdaságként” osztályozott országokból kerültek ki a rangsorolt intézmények, ahol összesen 606 egyetem adatát vették figyelembe a végső sorrend kialakításánál. Egyetemünk a 201-250. helyen található.
  Tovább »

 

 • Subject Rankings
  A THE összesített világrangsora mellett minden évben publikálja tematikus világrangsorait is, melyekben a PTE is megtalálható. A Debreceni Egyetemmel együtt a 501-600. helyre rangsorolták a PTE-t a klinikai tudományok terén. Valamint a pszichológia tudományterületén került a rangsorban a top 500-ba került a PTE.
  Tovább »

 

 • Impact Rankings
  Az ENSZ 17 fentartható fejlődési célja alapján rangsorolják az egyetemeket az Impact Rankingsben. A PTE fontosnak tarja ezeket a célokat és büszke arra, hogy egyetemünk mindegyik célhoz rendelt értékelésben helyezést ért el, több célnál is kiemelkedő eredményt: az egészség és jóllét (FFC3), valamint a tisztességes munka és gazdasági növekedés (FFC8) kategóriákban másodikként rangsorolták a PTE-t a magyar egyetemek között, a fellépés az éghajlatváltozás ellen (FFC13) témában pedig holtversenyben az első.
  Tovább »

  Korábbi eredményeink:
    A PTE a legjobb hazai egyetem a Times Higher Education legfrissebb rangsorában! »

 

 

Quacquarelli Symonds (QS)

 

Quacquarelli Symonds (QS)

 • QS World University Rankings: Europe 
  Európa legjobb felsőoktatási intézményeit összevető listáját most először állította össze a londoni székhelyű, nemzetközi felsőoktatási rangsorok tekintetében nagy elismertségnek örvendő intézmény. A Pécsi Tudományegyetem a 325. helyen zárt a nemzetközi rangsorban, ami igencsak előkelő pozíció.
  A Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei öt csoport 12 szempontja alapján rangsorolta ezúttal Európa 42 országának közel 700 egyetemét. Többek között olyan mutatók szerint vetették össze egymással az intézményeket, mint a kutatói ökoszisztéma, az egyetem utáni karrierlehetőség vagy a fenntarthatóság.
  További információk »
  Információk a rangsorról »

 

 • World University Rankings
  A világ legjobb felsőoktatási intézményeit összevető listára ezúttal is felkerült a Pécsi Tudományegyetem, méghozzá a tavalyi 801-850. helyett a még előkelőbb 771-780. pozícióban szerepel Magyarország első egyeteme. Ráadásul a hallgatói élmények („learning experience”) kategóriában a hazai egyetemek között a legjobb lett a PTE!
  A PTE négy kategóriában lépett előre jelentős mértékben a tavalyi adatokhoz képest: a hírnevet mérő két különböző mutatóban, a nemzetközi kutatói hálózat tekintetében, valamint a fenntarthatóság területén.
  Tovább »
  Információk a rangsorról »

 

 • Emerging Europe and Central Asia University Rankings
  A londoni Quacquarelli Symonds cég a fejlődő európai országok és Közép-Ázsia legerősebb egyetemeit vette górcső alá tíz objektív szempont alapján. Egyetemünk 2022-ben a 60. helyet foglalja el a rangsor alapján.
  Tovább »

 

 

Shanghai Ranking

 

Shanghai Ranking

 • Global Ranking of Academic Subjects
  A GRAS az egyetemeket 54 tematikus listába sorolja, mely listák a tudományos publikációkat és idézettséget veszik alapul. A PTE-t a 401-500. helyre rangsorolták a public health (közegészségügy), valamint a clinical medicine (klinikai orvostudomány) kategóriában, ezzel az előbbi kategóriában holtversenyben első, az utóbbiban holtversenyben a második egyetemünk a magyar egyetemek közt.
  Tovább »

 

UI GreenMetric

 

UI GreenMetric

 • Itthon továbbra is az 1., a világon a 23. legzöldebb egyetem a PTE!
  A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében 1183 egyetem részvételével az előkelő 23. helyen végzett, és a rangsorban szereplő 12 magyar egyetem közül immár negyedszerre bizonyult a legjobbnak, ismét kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet.

   Továbbra is a PTE a legzöldebb hazai egyetem

Round University Ranking

 

Round University Ranking is a ranking of leading world universities

Egyetemünk először vett részt a rangsorban, mely 4 fő szempontot vesz figyelembe: az oktatás és kutatás minőségét, a nemzetköziesítést és a pénzügyi fenntarthatóságot. A PTE az oktatás minősége szerint a világ legjobb egyetemei között az előkelő 161. helyre került.
Tovább »

 

 

Ranking Munkacsoport a PTE-n    

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!