Gyászhír – elhunyt dr. Fischer Emilné dr. Málovics Ilona

2023.

július

22.

A gyászoló család, a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara mély megrendüléssel tudatja, hogy 2023. július 7-én, 82 éves korában elhunyt dr. Fischer Emilné dr. Málovics Ilona, a Kórházhigiénés Szolgálat volt vezetője, akit szűk családi körben helyeznek örök nyugalomra.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!

 


In memoriam dr. Málovics Ilona

Őszinte megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy 2023. július 7-én, 82 éves korában elhunyt dr. Fischer Emilné dr. Málovics Ilona, a Kórházhigiénés Szolgálat volt vezetője.

Dr. Málovics Ilona a Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után 1965-ben a POTE Mikrobiológiai Intézetében kezdett dolgozni, ahol már TDK-s hallgatóként részt vett az intézet kutatómunkájában. Új kollégaként a mikrobiológiai diagnosztikai laboratórium tevékenységébe kapcsolódott be, majd éveken keresztül a diagnosztikai laboratórium vezetői tisztségét is betöltötte. Az oktatói munkában hallgatóként a gyakorlatok vezetésével, majd később előadóként és TDK- témavezetőként vett részt. A Mikrobiológiai Intézetben töltött évei során főként patogenetikai, diagnosztikai és járványtani problémákkal foglalkozó közleményei jelentek meg. Az ezeken a területeken szerzett, a klinikumhoz szorosan kapcsolódó ismereteinek birtokában nyerte el 1982-ben a POTE Egészségügyi Igazgatási és Szervezési Egység (EISZE) Kórházhigiénés Szolgálatának vezetői pozícióját, amit főorvosként 2002-ig, nyugdíjba vonulásáig látott el. Rendkívül szerteágazó volt a feladatköre, melynek minden részét igyekezett lelkiismeretesen és magas színvonalon ellátni.

Alapító tagja volt az 1990-es években alakult Magyar Infekciókontroll Egyesületnek, melynek  célja volt többek között az infekciókontroll területén dolgozó szakemberek szakmai és tudományos együttműködésének elősegítése, fejlesztése. Munkacsoportja az országban elsőként csatlakozott egy nemzetközi infekciókontroll programhoz, mely a "Szövődménymentes gyógyulásért - kórházi sebfertőzés surveillance" néven vált közismertté. A kórházhigiénés tevékenység szerves részét képezte az infekciókontroll, így a megelőzésre is nagyobb hangsúly helyeződött.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen és az Egészségügyi Főiskolai Karon kezdeményezte a kórházhigiéné tantárgy bevezetését, melynek oktatásában aktívan részt vett. TDK-témavezetőként, konzulensként, valamint főigazgatói tanácsadóként is tevékenykedett.

Szakmai munkájában a mikrobiológiai ismeretein nyugvó, korrekt, segítőkész, de egyúttal következetes és a szabályokat betartó megközelítést és megoldást helyezte előtérbe,

klinikai látogatásai alkalmával a betegek érdekeit és szempontjait tartotta a legfontosabbnak. A klinikusokkal kialakított kollegiális, partneri viszony és együttműködés eredményeképpen a kórházhigiénés mutatók jelentősen javultak, az összehasonlító nemzetközi adatok alapján is. Véleményét az elért szakmai eredmények alapján mérvadónak tekintették az országos vezetésben is.

Főorvos asszony kiváló kommunikációs készséggel, empátiával rendelkezett. A kórházi osztályokon fellelhető higiénés problémák megoldását igyekezett az osztályok vezetőivel, az ápolószemélyzettel közösen megoldani. Bensőséges, bizalmi viszonyt sikerült kiépítenie, szakmai javaslatai jelentősen hozzájárultak a magas szintű kórházhigiénés színvonal kiépítéséhez.

Közvetlen munkatársaival harmonikus munkahelyi légkört alakított ki. Személyes tulajdonságaival - kedvesség, korrektség, precizitás, felkészültség, alázat - mindig is követendő példa volt számukra.

Nagy szeretettel beszélt két fiáról, Gáborról és Tamásról, valamint rajongásig szeretett unokáiról, Mátéról, Dorottyáról, Ágostonról és Annáról, akik számára ő volt a jóságos Ili Mama. Szerteágazó munkáját igyekezett úgy megszervezni, hogy mindig a család álljon az első helyen.

Távozásával hatalmas űrt hagy maga után.

Emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük!

Az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet, valamint a Kórházhigiénés Szolgálat volt és jelenlegi munkatársai

/Az elhunytat szűk családi körben helyezik örök nyugalomra/

Rovat

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!