Pályázati felhívás hagyományos kurzusok blended learning módszertan szerinti átalakítására

2024.

március

04.

A Digitális Oktatás- és Tanulástámogató Központ pályázata oktatók számára

A Pécsi Tudományegyetem vezetése továbbra is elkötelezett az oktatás minőségének folyamatos fejlesztése, az innovatív technológiai megoldások integrációja terén. Az elmúlt időszak felerősítette az új technológiák és módszertanok iránti igényt, felgyorsította az oktatás digitális transzformációjának folyamatát. A korábban felépített alapokon a PTE Digitális Oktatás- és Tanulástámogató Központ (PTE DOT) azzal a céllal jött létre, hogy felépítse, koordinálja és segítse az egyetemi szintű digitális oktatás és tanulás folyamatát.


A pályázat ennek a folyamatnak újabb lépcsőfokaként immár hetedik alkalommal kíván lehetőséget nyújtani az egyetemünkön oktató kollégáknak kurzusaik blended learning módszertan szerinti átalakítására. A pályázat biztosítja a teljes fejlesztési és módszertani támogatást a kiválasztott kurzusok és a kapcsolódó tananyagok átalakításához.

A felhívás tárgya
A Pécsi Tudományegyetem lehetőséget biztosít oktatók számára, hogy pályázatot nyújtsanak be módszertani fejlesztésre. A pályázat minden érdeklődő és bármilyen képzési rendben oktató kolléga számára nyitott, de a pályázati értékelés során elsőbbséget fognak élvezni azok az (1) előadások, melyek (2) adott képzési programban a kötelezően teljesítendő kurzusok között találhatóak meg, és (3) nagyobb létszámúak.

A sikeres pályázók kurzusaikat a 2023/24-es tanév tavaszi szemeszterében alakítják át a blended learning módszertanának megfelelően (minimum feltétel a teljes kurzus vázának megtervezése és felvitele a Moodle felületre, egy hétnyi tartalom és tevékenység részletes kifejlesztése a Moodle felületen, valamint a fejlesztés bemutatása a záró workshopon). Ezekhez biztosítjuk a szükséges technikai és módszertani támogatást, továbbá anyagi támogatással is ösztönözni kívánjuk a munkát. Ebben az időszakban a résztvevő oktatók egy három kurzusból álló online képzésen vesznek részt, a központ munkatársai pedig:

 1. konzultálnak a kiválasztott kurzusok oktatóival, megállapodnak velük a fejlesztés fókuszát illetően;
 2. bemutatják a lehetséges módszertani irányokat és technológiákat;
 3. segítenek a fejlesztéshez szükséges tartalmak formai előállításában (fontos azonban, hogy a tartalmakat a kurzusok oktatói gyűjtik össze, fejlesztik, illetve bocsátják rendelkezésre, a szakértői csoport a technikai megvalósításban segít).

A pályázat ütemezése, határidők

 • 2024. március 4.: a pályázati kiírás megjelenése;
 • 2024. március 24.: a pályázat beadási határideje;
 • 2024. április 4.: a támogatott pályázók értesítése;
 • 2024. április 8.: nyitó workshop;
 • 2024. április 8.–2024. június 14.: online képzés és konzultációk, a kurzusok átalakítása (Pályázati elvárás: két hétnyi tananyag átalakítása);
 • 2024/2025 tanév: a kurzusok meghirdetése.

A beadás módja
A pályázat beadása három lépésben történik

 1. A digitális tanulástámogatási projektek fejlesztésében való részvétel előfeltétele egy rövid e-learning modul sikeres teljesítése Moodle felületen.
 2. A pályázati adatlap kitöltésére a képzés elvégzését követően megjelenő linken, a pályázati felületen nyílik lehetőség.
 3. A pályázati felületen szükség lesz az oktató által korábbi kurzusaiban már alkalmazott digitális tanulástámogatási megoldás, vagy annak részletének rövid bemutatására is.

Az e-learning modul és a pályázati felület az alábbi linken érhető el: 
https://moodle.pte.hu/course/view.php?id=84914

Anyagi támogatás
200.000 Ft/hó/kurzus a 3 hónapos fejlesztési időszak ideje alatt.
További kérdéseket a dot@pte.hu drótpostacímen várjuk.

RRF- 2.1.2-21-2022-00018 „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése a PTE-n”

Rovat

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!