Csemegeszőlő a jövő kertjeiben

A sokak által a gyümölcsök királynőjének tartott szőlő hosszú évezredek óta az emberiség egyik legtöbbet hasznosított élelmiszere. A számos iparág közül amely a szőlőre épült talán a legismertebb a szőlészet és a borászat. Augusztus 23-án, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete által szervezett IV. Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny keretein belül szakértők mutatták be a csemegeszőlő termesztés legfőbb nehézségeit és értékeit. Majdnem 20, az ország különböző tájegységeiről érkező termelő gyümölcsei mellett számos szakmai előadás keretei között ismerkedhettek meg a látogatók a csemegeszőlő világ legfrissebb történéseivel.

Az idén már negyedik alkalommal megrendezett kiállítás és verseny hatalmas érdeklődésnek örvendett, a helyszínt biztosító sátor megtelt termelőkkel és érdeklődőkkel. A rendezvény megnyitóját Madaras Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke kezdte, aki a beszédében kiemelte a kiállítás fontosság és azt, hogy: 
„A kiállítás remek lehetőséget ad arra, hogy a termelők megmutassák magukat és a termésüket, illetve arra, hogy a látogatók megismerhessék a legújabb csemegszőlő-fajtákat, többek között azokat melyeket a Kutatóintézet hozott létre” – mondta Madaras Zoltán, aki hozzátette, a cél, hogy a háztáji termelők megismerhessenek olyan reziliens szőlőfajtákat melyek otthoni körülmények között és könnyen termeszthetőek, ezzel elősegítve a háztáji termesztés fejlődését.

A következőkben dr. Teszlák Péter, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kutatási igazgatója hangsúlyozta a háztáji termelés fontosságát: „A szőlő azon túl hogy elterjedt, rendkívül egészséges, ezért is gondolom, hogy a háztáji termelés a közeljövőben még nagyobb hangsúlyt kap majd, és reménykedem benne, hogy az itt bemutatott fajták elősegítik majd ezt a folyamatot.” A kutatási igazgató ezek mellett hozzátettte, a Kutatóintézet génbankja biztosítja a csemegszőlő fejlődését azzal, hogy megfelelő tudományos hátteret biztosít a különböző fajták létrehozásához és fejlesztéséhez.

Rezisztens csemegeszőlő fajták című előadásban dr. Teszlák Péter többek között hangsúlyozta, hogy a csemegeszőlő termelés Magyarországon mai napig nem képes kielégíteni a piaci igényt. Elmondta, egy felmérés szerint az ország teljes csemegeszőlő igényét mintegy 14 ezer hektárnyi csemegeszőlő termőterülettel lehetne fedezni, ebből ma csupán 500 hektáron zajlik a termelés, így a hazai felvevőpiac importra szorul. Az előadásban szóba kerültek azon reziliens fajták is, melyeket a kutatóintézet fejlesztett, az előadó arról is beszélt miért fontos az ellenálló fajták fejlesztése: 
„A csemegeszőlő termesztése során egyik legfontosabb cél a magas és jó terméshozam mellett, hogy minél kevesebb vegyi anyagot használjunk, hiszen azok ártanak a környezetnek és az egészségnek. A reziliens fajták magas ellenállóképességükből fakadóan kevesebb permetezésre szorulnak” – emellett kiemelte, a reziliens fajták elterjedése már a ‘70-’80-as években elkezdődött a tipikus “nagyapáink” ízvilágára hajazó fehér csemegszőlő-fajtákkal.

Szó esett a szőlő fejlesztésről, amelyet a génbank falain belül végeznek, a kutatási igazgató elmondta, hogy a kutatásra és fejlesztésre szánt fajta kiválasztásában a reziliencia faktor mellett szerepet kap az is, hogy a későbbiekben miként tudják tovább keresztezni más fajtákkal. Példának az Everest csemegeszőlőt mutatta be, amely magas ellenállóképessége és szép külalakja mellett kiváló “szülő” lehet egy keresztezéskor.

Teszlák Péter elmondta, hogy a legújabb trendek szerint a vásárlói igények kezdenek abba az irányba mozdulni, hogy

fontosabb a külalak, mint a belső. Egyre többet számít, hogy egy szőlő megfogja-e az ember tekintetét az alakjával vagy a színével, mintsem az hogy milyen ízvilágot mutat, illetve milyen textúrával rendelkezik.

A megjelent termelők, akik az ország számos pontján túl a felvidékről és Horvátországből is érkeztek, számos különböző szőlőfajtával igyekezték bemutatni a csemegeszőlő világának sokszínűségét. A Neumann János Egyetem standjánál kóstolt Dunav kifejezetten megfogó színvilággal kecsegtet, íze nem mondható kiemelkedőnek, de a textúrájában a feszesség köszön vissza.

Kun és Fodor szőlőtermelők pultjánál találtam rá a korábban már említett “nagyapáink” ízvilágára hasonlító, arra hajazó fajtát, a Jupiterre. Megjelenésében teljesen átlagos, talán minimálisan nagyobb szemekkel rendelkezik mint az átlag, ízében klasszikus édes szőlőíz, a héjból származó keserny adja azt az utóízt, amely egésszé teszi a retro szőlő képét.

A külcsín jelentőségére tökéletes példa a Halloween, amely egy teljesen átlagos íz és középszerű gyümölcshús mellett a külsejével ragadja meg az ember figyelmét. A termelők elmondása szerint a Halloween termesztése drága hiszen kényessége mellett magas költsége van a növekedését segítő szereknek is.

A rendezvény kiállítás mellett verseny is volt, ahol a gazdák különböző kategóriákban mérhették össze terméseiket:

Legnagyobb fürt

  1. Horváth Paula és Sándor
    Lujdort Tibor
    Kun és Fodor Szőlő

Legnagyobb bogyó (magtalan)

  1. Lujdort Tibor
    Bukovics János
    Korpás András

Legnagyobb bogyó (magvas)

  1. Horváth Paula és Sándor
    PTE 6
    Kun és Fodor Szőlő

Legjobb íz

  1. Horváth Paula és Sándor
    PTE 6
    Kun és Fodor Szőlő

Közönségdíj: Kiss András - Ánizs
Junior Díj: PTE SZBKI

Fotó: Kersák Viktória, Nyuli Szabolcs Keve

HASONLÓ TARTALMAK