Zsolnay Vilmos
(1828-1900)

 

Pécsi keramikusművész, nagyiparos, a pirogránit feltalálója, közreműködött az eozinnak nevezett lüszteres kerámiamáz technikájának kidolgozásában is.

 

Apja kerámia-, majd bátyja agyagárugyárát működtette. Nagyon fontosnak tartotta új kerámiaanyagok kifejlesztését. Találmánya, a fagyálló pirogránitot a kor legnagyobb építészei használták épületkerámiaként. Egyebek között a budai Mátyás-templom, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Állami Földtani Intézet, a budapesti Nagyvásárcsarnok, az Országház és a Műcsarnok épületein láthatók. 1873-tól bel- és külföldi kiállításokon aratott sikereket Melbourne-től Kolumbián át Chicagóig. 1878-ban a párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand Prix), és a francia Becsületrenddel is kitüntették.

 

Zsolnay Vilmos

 

Tervezőként ő alkalmazott először neves képzőművészeket. Pécsett máig él legendája: csavaros gondolkodásmódja, törhetetlen vállalkozókedve, jó üzleti érzéke mellett arról is híres, ahogyan a tehetségeket felkarolta.

 


 

Genius loci, avagy a hely szelleme című rovatunkban olyan Pécshez kötődő hírességeket mutatunk be, akiknek neve elválaszthatatlan Pécstől. Az egyetem és a város sorsa a kezdetektől összefonódott. A Pécsi Tudományegyetem minden jelenlegi és volt polgára büszke arra, hogy számos Pécsről indult, pécsi hírességet tarthatunk számon. Előttük tisztelgünk.

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!