Breuer Marcell
(1902–1981)

 

A 20. századi építészet- és designtörténet egyik fontos alakja.

Breuer Marcell, akit barátai Lajkónak becéztek – Pécsett született, alsó és középfokú tanulmányait is szülővárosában végezte. A németországi Bauhaus művészeti szabadiskolában végzett az 1920-as években, ám amikor 1934-ben hazatelepedett volna, kiderült, a honi mérnöki kamara nem ismeri el a Bauhaus-oklevelet, így itthon nem vállalhatna tervezést. Ezért a designer előbb Angliában, majd az USA-ban próbált szerencsét.

 

Breuer Marcell

 

Neve leginkább a csővázas bútorok tervezése kapcsán vált ismertté világszerte. A Harvard Egyetemen építész generációk nevelődtek a keze alatt, az 1950-es évektől pedig mind több megbízást kapott Amerikában és Európában is, és kora egyik sztárépítésze lett.

A Time magazin 1968-ban a modern építészetet meghatározó 13 alkotó közé sorolta.

A magyar Bauhaus-ház, amit Breuer tervezett volna meg, hol finanszírozási, hol szabályozási, hol politikai okok miatt nem épült meg a szocialista Magyarországon. Az idős építészmesterhez Pécs felkérése egy múzeum megalapítására, és épületének megtervezésére későn, néhány hónappal Breuer Marcell halála előtt érkezett.

 


 

Genius loci, avagy a hely szelleme című rovatunkban olyan Pécshez kötődő hírességeket mutatunk be, akiknek neve elválaszthatatlan Pécstől. Az egyetem és a város sorsa a kezdetektől összefonódott. A Pécsi Tudományegyetem minden jelenlegi és volt polgára büszke arra, hogy számos Pécsről indult, pécsi hírességet tarthatunk számon. Előttük tisztelgünk.

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!