Otto Braasch

Avatás dátuma
Kar neve
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának díszdoktora: 2002 március 14.
 

Otto Braasch

Otto Braasch 1936 november 14-én születik a németországi Kutenholzban. 1957-től a berlini Műszaki Egyetemen folytat építészeti tanulmányokat, majd tiszti és vadászrepülő kiképzésen vesz részt.

1980-tól régész-pilótaként tevékenykedik. Rendszeresen fotózik Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. Fő célja eddig még nem ismert régészeti lelőhelyek felfedezése, valamint a szakirodalom által ismert, de még fel nem tárt lelőhelyek lefényképezése, dokumentálása.

Otto Brasch az európai és magyarországi régészeti célú légifotózás egyik atyja. Több ilyen témájú cikk, könyv szerzője, nemzetközi konferenciák rendszere résztvevője és meghívott előadója. Az európai légifotózás legfontosabb szervezetének, az AARG-nek (aerial Archeology Research Group) bizottsági tagja. Szakmai munkásságát fémjelzik az elnyert díjak, kitüntetések, címek: a Bajor tudományos Akadémia kitüntetése a légi régészet érdekében Dél-Németországban tett szolgálataiért (1986); Wüttenberg tartomány Régészeti Díja (1993) kitüntetés a Német Műemlékvédelemért (1994), a londoni Történeti Társaság tiszteletbeli tajga (1996), a Freie Universität díszdoktora (1999), a lengyel műemlékvédelmi kitüntetés arany fokozata (2000), az európai régészeti örökség díja (2001).

Magyarországon a PTE Ókortörténeti és Régészeti Tanszékével együttműködve 1994 óta évente több alkalommal végez repüléseket és fotózásokat, személyes anyagi áldozatot is vállalva. A tanszékkel együttműködve a nyári iskola szervezésében és lebonyolításában, sikeres európai uniós pályázat kidolgozásában és ehhez kapcsolódó konferenciák, műhelygyakorlatok és kiállítások megrendezésében szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Otto Braasch a magyarországi fotózásainak teljes anyagát (mintegy 10 ezer diaképet) a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti és Régészeti Tanszékén létrehozott légifotós archívum rendelkezésére bocsátotta.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!