José Carreras

Avatás dátuma
Kar neve
Művészeti Kar

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának díszdoktora: 2007. augusztus 29.
 

José Carreras

José Carreras 1946-ban született Barcelonában. Zenei tanulmányait szülővárosában végezte. Pályafutását 1970-ban a Gran Teatre del Liceu of Barcelona színpadán kezdte.

Szülei nyolc éves korában beíratták a Barcelonai Konzervatóriumba. Tizenegy évesen már a barcelonai operaházban, a Liceuban énekelt, még mielőtt a hangja mutálni kezdett volna. A szoprán hangú kisfiú 18 éves korára gyönyörű hangú tenor lett. 1970-ben jelentkezett a Liceu egyik meghallgatásán Flavio szerepére. A meghallgatás sikerült, így 1970-ben José Carreras színpadra léphetett a barcelonai operaházban.

Itt figyelt fel rá Monserrat Caballé énekesnő, aki később felkérte Carrerast, hogy énekelje el Gennaro szerepét Donizetti Lucrezia Borgia c. operájában.

Spanyolországi bemutatkozása után sikert sikerre halmozott. Fellépett Olaszországban, New York-ban, Londonban. Így aztán igen fiatalon világhírű lett: 28 évesen már 24 különböző operaszerepet énekelt el. Debütált a világ négy legnagyobb operaházában: 1974-ben a Bécsi Állami Operaházban, majd a londoni Royal Opera House-ban és a New York City Operaház világhírű Metropolitan színpadán, és a milánói Scalában.

A hetvenes évektől fogva szerepelt a világ leghíresebb fesztiváljain is. 1976 óta rendszeresen fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

1987 nyarán, karrierje csúcsán Carrerasnál leukémiát diagnosztizáltak. A több hónapos kezelés sikert hozott és az énekest kigyógyították a betegségből.

1988 július 21-én százötvenezer néző várta Barcelonában szabadtéri koncertjét, ahol a spanyol királyné személyesen megjelent. Ez volt az első koncertje a betegsége után. Egy évvel később visszatért az operaszínpadra is.

1990-ben és 1994-ben a Három Tenor koncertekkel Luciano Pavarotti, Placido Domingo és José Carreras világsztárokká váltak. Carrerast 1992-ben a barcelonai olimpiai játékok zenei rendezőjének nevezték ki.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!