Ismet Güral

Avatás dátuma
Kar neve
Műszaki és Informatikai Kar

A Pécsi Tudományegyetem 2017. november 16-án tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen a honoris causa doktori címet vehetett át Ismet Güral.
 

Ismet Güral a Güral Porcelán vállalkozás elnöke.Kütahyaban született 1950-ben, ugyanitt végezte általános iskolai tanulmányait, majd közép- és felsőfokú iskoláit a Maarif Főiskolán folytatta, ahol diplomáját 1968-ban szerezte meg. Ismet Güral az Isztambuli Akadémia Közgazdasági és Gazdasági Tudományok területén szerzett diplomát 1972-ben. MBA fokozatot az Isztambuli Egyetem Üzleti és Gazdasági Intézetében szerzett 1973-ban, majd Angliában bővítette tudását 1973 és 1974 között.

Ismet Güral 1975 óta vesz részt a családi vállalkozásban. Különböző területeken dolgozott, majd néhány éve a Güral Porcelán elnökévé választották. A Güral Porcelán vállalkozásnak körülbelül 5000 alkalmazottja van Kütahyaban. Fő profiljuk ipari termékek készítése kaolinból. A porcelán és szaniter termékek gyártása mellett, a Güral Porcelán vállalkozásnak az energia és a turizmus üzletágban is van érdekeltsége. Tekirova és Belek üdülőközpontjaiban valósult meg két jelentős beruházásuk.

Ismet Güral a Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulja, jelentős szerepe volt a PTE és a Kütahyai Egyetem közötti Erasmus és más tudományos kapcsolatok létrehozásában. Aktívan segíti Pécs és Kütahya testvérvárosok kulturális, oktatási és gazdasági együttműködésének fejlesztését.

A Pécsi Tudományegyetem kiemelt kutatás-fejlesztési iránya a 3D technológia innovatív alkalmazása. A téma interdiszciplináris voltából következik, hogy a Pécsi Tudományegyetem műszaki és művészeti irányú törekvéseihez több ponton kapcsolódhat a Güral Vállalkozás a modern porcelán termékek technológiai és formatervezési innovációjával. A Pécsi Tudományegyetem és Ismet Güral úr együttműködése hasznos lehet Pécs városának és a Zsolnay Manufaktúrának.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!