Horst-Peter Maentele

Avatás dátuma
Kar neve
Művészeti Kar

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának díszdoktora: 2007. március 14.
 

Horst-Peter Maentele

Horst-Peter Maentele 1944-ben született  Németországban, Lahr városában.  Középfokú tanulmányait Waldorf-ban végezte, majd 1965-ben szerezte meg külkereskedelmi diplomáját.

Az egyetem elvégzése után vezető eladási asszisztensi pozíciót kapott a Baden-Württembergi Faforgalmazó Ügynökségnél.  Ez után a Hongkong China für BASF-hez került, ahol mint vállalati igazgató tevékenykedett. 1971-1979 között ügyvezető igazgató a SPAR Élelmiszer Nagykereskedésnél, ezzel egyidejűleg ugyancsak ügyvezető igazgató a Südwestunion-nál. Több cég alapítása is köthető a nevéhez, mint például a Zilana Kft, Svájcban, a Felixd.o.o. Sremska Mitrovica Jugoszláviában és a GEBUS Kft. Plovdid Bulgáriában. Emellett ügyvezető igazgatója és tulajdonosa a Prima Kauf Kft, a Bistro Kft, és az Osw-Est-Handelsgesellschat-nak.

Számos szervezetnél , kamaránál tag, illetve tölt be valamilyen vezető tisztséget. Elnökségi tag a Baden-Württemberg tartomány Élelmiszeri Kis- és Nagykereskedésnél, elnökségi tag a Kereskedelmi és Ipar Kamaránál, alapító tagja a LIONS-Club Lahr Ortenau-nak.

A Pécsi Tudományegyetemmel 1995-ben kezdődött kapcsolata, amikor az akkor villányi Képzőművészeti Mesteriskola szobrászcsoportjának éves kiállítását Pécsett és a Schaar Erzsébet Múzeum kertjében rendezték meg. Maentele úr akkoriban üzleti ügyben járt itt és kifejtette elképzeléseit arról, hogy szeretné, ha kiállítást rendezne a Művészeti kar szobrász csoportja Lahr-ban. Nagyléptékű, kb. 30 köztéri szobrot bemutató kiállításról volt szó, ami 1997-ben megvalósult. Maentele úr két éves munkája jelentős sikert hozott.

Horst-Peter Maentele a Doktori Szabályzat elvei szerint nem tapad szorosan a tudományos élethez, nem szaktekintély, azonban komoly szolgálatot tett a Művészeti Karnak, s ezen keresztül a magyar képzőművészet hírnevét vitte el Németországba.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!