Prof. Dr. Gerhard Hausladen

Avatás dátuma
Kar neve
Műszaki és Informatikai Kar

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszak Karának díszdoktora. Avatás időpontja: 2011. október 21.

 

Professzor Dr. Gerhard Hausladen a müncheni Műszaki Egyetem Épületklimatika és Épületgépészet Tanszék vezetője, Forradalmi újításai közé tartozik az új Climadesigner© szakág megalapítása és oktatása - és egy a világon egyedülálló Master képzés akkreditációja. Egy új, interdiszciplináris tervezési szakág, mely az építészet és számos természettudományos terület közti szakmaszintetizáló módszerével átfogó megoldásokat biztosít szaktervezők és tudósok segítségével a fenntartható épített környezet terén. Röviden: Épületek tervezése, melyek minimális energia és technikai ráfordítással maximális komfort és kényelemérzetet biztosítanak.

Hausladen Professzor a nemzetközi hírű szaktekintély a fenntartható építés illetve épületgépészet területén, mind kutatási, mind megépült projektjei forradalmi értékű innovációkat indukáltak az építőipar szektorában.   Az épületgépészetet forradalmasító kivitelezett középület projektjei nem csak az épületgépészet, hanem az építészet terén is a szakágakat gyökereiben megújító új koncepciókat hoztak létre a fenntartható építés területén. Hausladen professzor számos nemzetközi és német kutatási projekt vezetője volt, jelenleg egy PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Energiadesign Tanszék vezette „Energiadesign és Komplex Épületklimatológia" kutatás vezéralakja.

Innovatív kutatásai a szellőzés, homlokzattervezés, innovatív építési projektek energetikai fejlesztése, a tűzbiztonság, a természetes megvilágítás és alacsony energiafogyasztású épületek területén a München város önkormányzatának energia tanácsadó vezetőségi tagjává, továbbá számos német és nemzetközi direktíva komité tagságaihoz juttatták. Tagja mind a német Kutatási Egyesület Építőipari és Építészeti Szakkollégiumnak Bonnban (Fachkollegium Bauwesen und Architektur der Deutschen Forschungsgemeinschaft DFG), mind a berlini Szövetségi Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Minisztérium „Jövő építészete" kutatási szakértői körnek. A Brazil Szövetségi Kormány Tervezési Minisztériumának nemzetközi tanácsadója fenntartható középületek tervezése és létesítése területén: fenntarthatósági kritériumok kifejlesztése és ezek integrációja Brazília állam építési törvényeibe (Manual de Obras Públicas Brasileiro) a projekt főprofilja.

A nemzetközi hírű Max-Planck Institut „Fenntartható laborépületek" kutatási munkacsoport tagja, a Német Fenntartható Építés Társaság (DGNB - Deutsches Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) munkacsoport vezetője a repülőterek terminálépületeinek minősítése területén.  Ruandában a Kigali Egyetemen („Kigali Institute for Sience and Technology -KIST") egy Építészeti Kar megalapítását és felépítését vezeti.

A kivitelezett demonstrációs és kutatás-fejlesztési monitoring épületprojektek mellett számos elméleti technikai, gépészeti, energetikai és épületklimatikai kutatási témában vezeti Prof. Hausladen a fenntartható technológiák világszínvonalát: az energia hatékony és környezettudatos településszintű rendezési, szabályozási tervtől, Brazília nagyváros energetikai rekultivációján át egészen a Smart building-Smart grid-ekig ill. egyedi épületburok és új gépészeti megoldásokig sorolható kutatási repertoire-ja.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!