Jean-Luc Moreau

Avatás dátuma
Kar neve
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának díszdoktora: 2005. november 10.

 

Jean-Luc Moreau Tours-ban született 1937. október 2-án. Érettségi után a Sorbonne-on és az Ecole Nationale des Langues Vivantes egyetemen folytatta tanulmányait Párizsban, ahol magyar nyelvből, lengyelből, oroszból és albánból szerzett diplomát.

Lille-ben kezd egyetemi oktatóként dolgozni és 1967-ben már az Ecole Nationale des Langues Orientales Vivantes professzora, 1990-től egyetemi tanára. Jelenleg is az INALCO tanszékvezető egyetemi tanára, a Finnugor tanszék vezetője. Számos alkalommal hívták meg előadást tartani és konferencián felszólalni Finnországban és Magyarországon.

Moreau professzor számos irodalmi és nyelvészeti tudományos folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, a Párizsi Költészet házának vezetője, a Párizsi Nyelvészeti Társaság (Sociėtė de Linguistiqui de Paris) tagja, az Associationi Internationale des Etudes hogroises tagja, a Sorbonne - Paris 3 magyar folyóiratában igazgatósági tag, a Finnugor tudományos folyóirat (Etudes Finno-ougrinnes, Paris) igazgatója, valamint még kb. 10 nemzetközi irodalmi társaság tagja.

Irodalmi, nyelvészeti és fordítói tevékenységéért több alkalommal kapott Magyarországon és Franciaországban magas kitüntetést: Prix Ronsard (1963), Prix Verlaine (1973), Munka Érdeérens Arany Fokozata (1978), Déry Tibor díj (1983), Prix Tristan Tzara (1986), Lotz János díj (1987), Palmes avadėmiques (1992), Pro Cultura Hungariae (1995). Az említetteken túl még kilenc egyéb díj tulajdonosa. Egyetemünk Bölcsészettudományi Karának Francia tanszékével a tanszék fennállása óta van szoros kapcsolata. Előadásokat tartott és konferenciákon vett részt, például a 2004 őszén rendezett francia-magyar fordítói konferencián.

Moreau professzor jelentős publikációs listával rendelkezik, számos verseskötet szerzője, novelláskötetei és esszékötete jelent meg. Fordítói tevékenysége kimagasló.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!