Csépe Valéria

Avatás dátuma
Kar neve
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

A Pécsi Tudományegyetem 2019. november 7-én tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen Doctor et Professor Honoris Causa címet vehetett át Prof. Dr. Csépe Valéria.

 

Prof. Dr. Csépe Valéria

 

CSÉPE Valéria a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Agyi képalkotó központjának (AKK) kutatóprofesszora. A kognitív pszichológia és az idegtudomány professzora (Budapesti Műszaki Egyetem, Pannon Egyetem), valamint a Magyar Tudományos Akadémia és az Academia Europaea rendes tagja. Kutatása a tipikus és atipikus kognitív fejlődés viselkedésbeli és agyi korrelációjára összpontosít, a csecsemőkortól a felnőttkorig. A TTK AKK általa alapított Neurokognitív Fejlődés kutatócsoportja eltérő agyi és viselkedéses módszerekkel vizsgálja a beszélt és a jelnyelvi fejlődés, az olvasás és az olvasási zavarok, a zene, a végrehajtó funkciók és a valószínűségi tanulás jellemzőit.
A Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettesi megbízatását két egymást követő ciklusban (2008–2014) töltötte be az MTA első magas beosztású női vezetőjeként. 2012 és 2018 között a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) stratégiai bizottságában választott tagként dolgozott, és részt vett a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU és ISSC egyesülése) előkészítő munkáiban. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2016-ban és 2018-ban kinevezett elnöke. 2017-től a Neo-PRISM_C Marie Curie Horizont 2020 program, a nemzeti tanterv megújításának és megvalósításának (EU-projekt) vezető kutatója, az Education 2030 OECD fókuszcsoportjának tagja, valamint az OECD Research Precariat program meghívott szakértője.
Több mint 350 publikációja van, köztük több magasan idézett cikk, folyóiratcikk, monográfia, szerkesztett könyv, könyvfejezet és konferencia-cikk angol és magyar nyelven.
 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!