Internetes zaklatás, bántalmazás

Az internetes zaklatások során a zaklató online kommunikáció, mint pl.: szöveges üzenetek/csevegések, közéaaégi média posztok segítségével fenyegeti, zaklatja, lejáratja vagy bántalmazza áldozatát. Ez egy fizikai erőt, vagy személyes találkozást, érintkezést nem igénylő bűncselekmény. Bárki lehet zaklató, akinek internet hozzáférése, kapcsolata van. A felhasználók eltérő szándékokkal regisztrálnak. Míg sokan az online hálózatok előnyeit használják fel, addig számos felhasználó a posztolt információkat rossz célokra használja. Ezen szándékok mögött lehet a személyazonosság megszerzése, leplezett információgyűjtés vagy zaklatás. Ehhez kapcsolódóan előfordul, hogy a felhasználó – mivel nem is kötelező – hamis adatokat ad meg magáról és nem fedi fel valós kilétét.

Adatvédelem
Soha ne adj meg privát információkat, mint pld.: a telefonszámod, címed. Extra óvintézkedés lehet, ha olyan e-mail címet is csinálsz, ami nem tartalmazza a nevedet.  Légy megfontolt a személyes biztonságodat illetően, amikor olyan személlyel találkozol, akivel online ismerkedtél meg. Tedd ezt nyilvános helyen és ne fogadj el tőle fuvart. Mond el egy barátnak vagy a csaádtagok valamelyikének, hogy hova mész, kivel találkozol, és kb. mikorra érsz vissza.

Digitális lábnyom
Légy tudatos a digitális lábnyomodat illetően: ha közösségi oldalakat használsz, légy tisztában azzal, hogy az információid többsége alaphelyzetből nyilvánossá és könnyen kereshetővé válik. Ezzel a fotóidhoz, videóidhoz és a kommentjeidhez mások is hozzáférnek. Ha megfelelő mennyiségű információ elérhető rólad, könnyen leinformálható leszel – ezt egyes munkaadók negatívumnak tekintik, és elutasítják az álláskeresőt. Há bármi kételyed, aggodalmad támad az online jelenléteddel kapcsolatban, törölj minden privát, személyes információt. Gondold meg kétszer is, milyen fotókat töltesz fel magadról, ezekkel is visszaélhetnek!! Kerüld a pontatlan megfogalmazásokat, melyek problémát okozhatnak számodra vagy másoknak, és változtass a személyes beállításokon, hogy csak a barátaid láthassák a privát adataidat. Ne habozz segítséget kérni amennyiben bármi aggodalmad támad az online jelenléteddel kapcsolatban.

Információvédelem
Semmit sem kötelező közzétenni, a megjelenített adatok körét te döntöd el. Az olyan információk, mint lakcím, telefonszám, órarend, email cím, felhasználónév, születésnap, stb. mind alkalmasak a felhasználó azonosítására.
A sikeres azonosítás a személyes adatok megsértéséhez, a személyazonosság eltulajdonításához vezethetnek, illetve lehetőséget biztosíthatnak az érintett titkos online követésére, vagy akár tényleges erőszak elkövetésére.
A megjelenített információk hatással lehetnek másokra, vagy sérthetnek másokat. Az internetes zaklatást (cyberbuylling) a törvény bünteti!