international

Dr. Dame Jane Goodall

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának díszdoktora: 2005. március 15.
 

Dr. Dame Jane Goodall

Dame Jane Goodall 1934. április 3-án született Londonban Érettségi után elvégzett egy titkárnői tanfolyamot, majd a kenyai régész, antropológus és természettudós Louis Leakev alkalmazottja lett Kenyában. Dr. Leakey úgy gondolta, az általa kutatott Olduvai-szakadék egykori emberszabású majmok egyéni és szociális viselkedését könnyebben lehetne rekonstruálni, ha megfigyelnék a mai emberszabásúak viselkedését, szociális viselkedését természetes környezetükben. Így került Jane a Gombe-patak mellék csimpánzokat tanulmányozni. Ez idő alatt írta meg doktori dolgozatát a Cambridge-i Egyetemen.

Jane Goodall legismertebb munkáját a tanzániai Gombe Nemzeti Park csimpánzai között végezte. 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet (JGI)amely támogatja a gombei kutatásokat, és vezeti csimpánzok és élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseket az egész világon. A JGI az innovatív, közösség centrikus természetvédelem lehetőségeit keresi, fejlesztési programokat indít és vezet Afrikában, és egy globális fiatalokkal foglalkozó nevelési kihívásnak is igyekszik megfelelni a Rügyek és Gyökerek (Roots and Shoots) mozgalomnak, melynek ma már több mint 8000 csoportja van 96 országban.

Jane-nek nagy szerepe volt a csimpánzok egyéni és szociális viselkedésének feltárásában. Egyik fontos megfigyelés a csimpánzok eszközhasználatára irányul, amit a termeszektől elszaporodott vidéken figyelt meg. Jane munkájának fontos jellemzője, hogy az állatokat nem számok segítségével tartotta, tartja számon, ahogy az a megfigyelések kezdetének idején elfogadott volt, hanem elnevezte a példányokat. Ez könyveinek olvashatóságát és megértését is nagyban megkönnyíti, Szürkeszakállú Dávid, Flo, Fifi, és a többiek nagyon is életszerűek, és elképzelhetőek a könyvek alapján. Dr. Goodall számos elismerést kapott munkája során, többek között a Tanzánia Medált, a National Geographic Társaság Hubbard Medálját, Japán Kyoto Díját, Asturia hercegének 2003-as Technikai és Tudományos Kutatói Díját, a Benjamin Franklin Élettudományi Medált, és a Gandhi/Királyi Díjat az Erőszakmentességért.