international

Berthold Koletzko

Berthold Koletzko 2014. november 6. óta a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora.
 

Berthold Koletzko

 

Dr. Berthold Koletzko tanulmányait a Münsteri Egyetem Orvostudományi Karán végezte, majd  a Baragwanath Kórházban (Johannesburg-Soweto, Dél-Afrikai Köztársaság), a Kilimanjaro Christian Medical Centre-ben (Moshi, Tanzánia), Detmoldban, a Düsseldorfi Egyetemen (Németország), és a torontói The Hospital for Sick Children-ben (Kanada) dolgozott. Pályája ezután vezetett a  Müncheni Egyetemre, amely tudományos és gyógyító tevékenységének 1992 óta folyamatosan a helyszíne.

Dr. Koletzko a 80-as évek közepe óta foglalkozik a zsírok szerepének kutatásával, különös hangsúlyt fektetve a többszörösen telítetlen zsírsavak szerepére a terhesség, a szoptatás és a korai gyermekkor idején. Kutatócsoportja főként a zsírsav-kötő és transzport fehérjékkel, gén polimorfizmusokra vonatkozó zsírsav anyagcserével, és lipidológiai klinikai vizsgálatokkal, laboratóriumi elemzésekkel foglalkozik.

Dr. Berthold Koletzko többek között az Európai Gyermekgyógyászati Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) elnöke, a Korai Táplálás Akadémia (ENA) ügyvezető elnöke, a Német Gyermekgyógyászati Társaság Táplálkozástudományi Bizottságának (DGKJ) elnöke,  a Német Gyermekegészségügyi Alapítvány elnöke, a Német Kutatói Tanács (DGF) Orvostudományi Ösztöndíj Bizottságának tagja, az Európai Unió Gasztroenterológiai Köztestületének (UEG) tagja, a Nemzetközi Gyermekgyógyászati Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (FISPGHAN) tanácstagja.

Koletzko professzor számos tudományos kitüntetésben részesült, így tiszteletbeli tagja a svájci Gyermekgyógyászati Társaságnak és a Lengyel Gyermekgyógyászati Gasztroenterológiai és Táplálkozástudományi Társaságnak is. A Görög Gyermekgyógyászati Társaság Konstantin-Horemis-díjának és az Európai Gyermekgyógyászati Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Jean Rey díjának birtokosa, a Brüsszeli Szabadegyetem Orvostudományi Kar tiszteletbeli elnöke.

Dr. Koletzko az Annals of Nutrition and Metabolism szerkesztőbizottságának elnöke, valamint a Monatsschrift Kinderheilkunde (a Német Gyermekgyógyászati Társaság lapja​​) és a Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care szerkesztője, rovatvezetője.

 Nevéhez 736 folyóiratcikk (12543 citáció, H-index 57), 190 könyvfejezet és 29 könyv/monográfia kötődik.

Világszinten jelentős oktatói és kutatói tevékenységet fejtett ki az elmúlt évtizedekben a gyermekgyógyászati táplálkozástudomány témakörében. Publikációkban is testet öltő szakmai együttműködése a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikájával egészen 1992-re nyúlik vissza, mely a kölcsönös szakmai munkán túl, oktató – és kutatócserékben, valamint az Európai Uniós együttműködési keretek kétoldalú kihasználásban is megmutatkozik. A Prof. Dr. Berthold Koletzko által vezetett intézet és a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika összesen 4 FP nagyprojektben vett együtt részt. Egyetemünkről rendszeresen utaznak ki PhD tanulmányaik keretében fiatal kutatók 1-6 hónapos tanulmányútra a müncheni intézetbe. Egyetemünk hallgatói, doktoranduszai és kutatói nemcsak résztanulmányokat és kutatómunkát folytathatnak a Ludwig Maximilians Egyetemen, hanem német publikációs lehetőséget kapnak, valamint nemzetközi projektekben történő együttműködési lehetőség is nyílott számukra. A müncheni és a pécsi gyermekgyógyászati klinikák az évtizedes szakmai együttműködése eredményeként 65, a Medline adatbázisában fellelhető közös közleményt publikáltak.