Mit jelent, ha passziváltatom a félévem?

A passzív félév azt jelenti, hogy az adott félévben nincs hallgatói jogviszonyotok az egyetemmel, tehát nem kell órákra járnotok, sem vizsgákat tennetek. Önköltséges hallgatóként a tandíjfizetés alól is mentesültök ebben az időszakban. Mindez viszont azt is jelenti, hogy sem ösztöndíjat, sem diákhitelt nem igényelhettek, sőt érvényes diákigazolványotok sem lesz. 

Felvettek az egyetemre, de passziváltatni szeretném az első félévemet. Megtehetem?

Első félévet passziváltatni alapvetően nem lehet. Amennyiben mégis közbejön valamilyen jelentősebb magánjellegű életeseménybeli változás, mely miatt nem tudod megkezdeni az első félévedet (pl. szülés, baleset...stb.), kizárólag külön kérvény benyújtásával van mód a félév passziváltatására.

Felvettek az egyetemre, de másik karon szeretnék tanulni, lehetséges?

Igen, van rá lehetőség, de csak a későbbiekben, hiszen első félévet más karon/szakon nem lehet kezdeni. Az átjelentkezés menete függ a két kartól, amelyről jöttél/ amelyre mész. Ám a szak/ kar váltása történhet újrafelvételi eljárás útján is. (Lásd a ‘Hogyan működik a szakváltás?’ kérdésnél.) További információkat a karok Tanulmányi Osztálya tud adni.

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!