Kiváló Kutatási Infrastruktúra pályázat

Az egyetem kiemelkedő szakmai munkát végző kutatási infrastruktúrái 2024. február 29-ig pályázhatnak a „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” címre. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal célja, hogy a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság szakmai közreműködésével kidolgozott módszertan szerint azonosítsa azokat a kutatási infrastruktúrákat, amelyek egyedisége és tudományos kiválósága nemcsak nemzeti szinten kimagasló, hanem kapcsolatai, együttműködése és elismertsége révén nemzetközi viszonylatban is jelentős.   

A minősítés fő szempontjai:

 1. Egyediség, tudományos kiválóság, országos stratégiai jelentőség, hazai kapcsolatrendszer
  Hazai szinten kiemelkedő jelentőségű az adott (vagy több) tudományterületen, szerves része a hazai élvonalbeli kutatásoknak, formális módon (pl. megállapodások) is együttműködik az intézményén kívüli tudományos közösségekkel, szerveződésekkel, a kutatási infrastruktúrákhoz kapcsolódó publikációs teljesítmény.
 2. Nemzetközi együttműködések, kapcsolatok
  Része-e (pl. Node funkcióban) az ESFRI Útiterven szereplő, illetve más nemzetközi kutatási infrastruktúráknak, hálózatnak, partnerszervezettel intézményközi vagy egyéb együttműködés megvalósul-e, részt vesz-e H2020/HE vagy egyéb nemzetközi projektekben.
 3. Nyílt hozzáférés és felhasználás
  Szervezeten kívüli hazai és nemzetközi felhasználók hozzáférése, felhasználó PhD hallgatók száma, kapcsolódás H2020/HE ERC/MSCA programokhoz, a keletkezett mérési eredmények hozzáférhetőségének biztosítása.
 4. Oktatás és utánpótlás-nevelés
  Szerepel-e valamely felsőoktatási kurzus elméleti/gyakorlati tananyagában, része-e valamely doktori iskola tananyagának.
 5. Ipari innovációs együttműködések

A „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” cím nem csupán egy címpályázat, hanem belépő, jogosultsági feltételként fog megjelenni a későbbi, GINOP 2.2.1 és 2.2.2 felhívásoknál!
(GINOP PLUSZ 2.2.2 - „Nemzetközi kutatási infrastruktúrákkal való együttműködés előmozdítása és megerősítése” és GINOP PLUSZ 2.2.1 - „Hazai kutatási infrastruktúrák fejlesztésének támogatása”)
További info:
https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/nemzeti-kutatasi-infrastruktura-kerdoiv-2023-2024

Pályázat kiíró
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Beadási határidő

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!