PTE MOONBIKE 2022

Scroll down for english version  

PTE MOON BIKE

 

A Pécsi Tudományegyetem az előző két év sikerein felbuzdulva idén is elindítja az egészséges életmódra és környezettudatosságra ösztönző kihívását, a PTE MOONBIKE projektet. A cél idén is a Föld-Hold távolság közös megtétele, azaz, hogy a kerékpározó közösség együtt tegyen meg bárhol a világon összesen 384 400 km-t, méghozzá az előző évi rekord megdöntésével.
 

  A kihíváshoz június 4-től kezdődően bárki csatlakozhat a bármilyen kerékpáros applikáció segítségével megtett kilométerek feltöltésével, screenshot képpel kiegészítve.

  A szobakerékpáron tekert kilométereket is várjuk, ebben az esetben a kilométeróra kijelzőjének fotóját kell feltöltenie a résztvevőknek.

 

FELTÖLTÖM A KILOMÉTEREIMET!     
 


Részkihívások

A tavalyi évhez hasonlóan idén is részkihívásokkal színesítjük a programot, minden hétre egy-egy táv virtuális vagy valódi megtételére buzdítjuk a közösséget. A heti kihívásokban résztvevők között hetente sorsolást tartunk, és kisebb ajándékcsomagokkal kedveskedünk nekik.

Június 6. – június 12.: Pécs – Szekszárd (60,5 km)

Június 13. – június 19.: Pécs – Szombathely (227 km)

Június 20. – június 26.: Balaton kerülő (204 km)

Június 27. – július 3.: Pécs – Kaposvár (64,2 km)

Július 4. – július 10.: Pécs – Zombor (102 km)

Július 11. – július 17.: Tisza-tó kerülő (95 km)

Július 18. – július 24.: Pécs – Zalaegerszeg (192 km)

Július 25. - július 31.: Fertő-tó kerülő (115 km)

Augusztus 1. – augusztus 7.: Baja – Mohács (35 km)

Augusztus 8. - augusztus 14.: Velencei-tó kerülő (34 km)

Augusztus 15. – augusztus 21.: Pécs – Budapest (238 km)

 

PTE Pont Ott Parti

 

A PTE Pont OTT Parti 2022 MoonBike standjánál is közel százan tekertek július 21-én a Széchenyi téren, ami ebben a hőségben külön elismerést érdemelt!

„500 métert kellett tekerni a Pont OTT Partin, és nagyon motiváló volt, hogy egymással versenyeztek a jelentkező párosok. A nagy kijelzőn nyomon is tudták követni, hogy ki hány százaléknál tart ebben az 500 méterben. A résztvevők nagyon lelkesek voltak, és PTE MoonBike kulcstartót, valamint PTE MoonBike kulacsot kaptak” – tudhattuk meg a szervezőktől.

További infók »

 

Támogatók

 

MOONBIKE Támogatók 

 

 


 

A 2021-es ereményekről

 

Több mint 806 ezer kilométert tekertek

A Pécsi Tudományegyetem „MOON BIKE 2021” címmel május közepén másodízben indította el kerékpáros kihívását. A résztvevők a tavalyi rekordot megdöntve a kihívás 59. napján teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, majd a 2020-as lelkesedéshez hasonlóan vissza is indultak. Végül 100 nap alatt összesen 806.199 km-t tekertek, tehát az eredeti kihívást idén is megduplázták. 

A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító, virtuális közösséget formáló projekt lényege biciklivel eljutni a Holdra 80 nap alatt, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 km-t. A PTE mint Zöld Egyetem, kiemelt célja a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt. 

 

Több mint 806 ezer kilométert tekertek

 

A több, mint nyolcászezer km megtétele 200,96 tonna CO2 megtakarítást jelent ahhoz képest, hogy ha ezt a távot egy közepes benzines autóval (1700cm3 -2000cm3) tették volna meg. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 2923 db 50 éves fa által egy vegetációs időszakban megkötendő CO2 tömegével egyenlő.

Az idei kihívásban még több egyetemi polgár, a PTE vállalati és felsőoktatási partnerei, öregdiákok és diaszpórában élő honfitársaink vett részt, Indiától Argentínáig. A Moonbike 2021 eseményén részt vett többek között Mindum Károly ultra triatlonista öregdiák, csakúgy, mint az olimpiai felkészülése alatt Bicsák Bence, aki szintén a PTE alumnija. 

Együttműködő partner volt 2021-ben is az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség, a Pannon Hőerőmű Zrt., a Veolia csoport pécsi tagja is, valamint a Hell Energy, de a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot. Magyar  és külföldi egyetemek és középiskolák, a régió városi önkormányzatai, a PSN Zrt. és számos túra- és versenyszervező is aktív résztvevője, támogatója volt a programnak.

A résztvevő középiskolás diákok között a Diákhitel Központ Zrt. jóvoltából egy Apple MacBook-ot is kisorsoltak a szervezők. Támogatóknak köszönhetően egy értékes kerékpár és biciklis tartozékok, valamint kerékpártúra és fittnessbérlet-utalvány is gazdára talált.

 

A 2021-es felhívás

 

A Pécsi Tudományegyetem a 2020-as év sikerein felbuzdulva ismét meghirdeti MOONBIKE kihívását. Célunk - a tavalyi rekordokat megdöntve - két hónap alatt biciklivel vagy szobakerékpárral megtenni a Föld-Hold távolságot, azaz összesen 384 400 km-t, valamint a kihívás teljes időtartama alatt elérni az 1 millió kilométert.

 

A kihívás részletei

A kihíváshoz május 15-től bárki csatlakozhat a projekt Facebook oldalán. A tekerés szerelmeseinek nincs más dolguk, mint kerékpáros applikáció segítségével a megtett távot screenshot kép formájában, üzenetben vagy bejegyzésként elküldeni a @ptemoonbike Facebook oldalára. Ha szobakerékpáron vesznek részt a kihívásban, a kilométeróra kijelzőjének fényképét kell feltölteniük.
Ebben az évben részkihívásokkal, kitelepülésekkel is készülünk, annak érdekében, hogy a virtuális közösségünk tagjai megismerhessék egymást és a Pécsi Tudományegyetemet, annak egészséges életmódra, környezettudatosságra nevelő projektjeit.

Kihívások:

A részkihívások során adott hétvégéken bizonyos távok megtételére biztatjuk ténylegesen vagy virtuálisan a résztvevőket, melyek teljesítését külön nyereményekkel jutalmazzuk.

A PTE mint Magyarország legzöldebb egyeteme, kiemelt célja a programmal a - tömegközlekedésnél a pandémiás helyzetben jóval biztonságosabb – környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése, a CO2 kibocsátás csökkentésével az üvegházhatás redukálása. 

Csatlakozz kihívásunkhoz! A hetente legalább két távot beküldők között nyereményeket sorsolunk, a kihívás végén pedig a legalább 10x posztolók és összesen legalább 150 km-t teljesítők között értékes ajándékok találnak gazdára.
 

55 nap alatt a Holdra!

A tavalyi rekordot megdöntve 55 nap alatt eljutottunk a Holdra!

A 9 országból – Argentínától Indiáig csatlakozó – több, mint 400 kerékpáros, a közel húsz verseny és szervezett túra résztvevői nem állnak meg a 384 400 km-nél.

A kihívás folytatódik, a végleges cél az 1 000 000 km.

A PTE MOONBIKE Facebook oldalon továbbra is várjuk a telefonos applikációval vagy kilométeróra fényképpel igazolt megtett kilométereket.

A kihívásban résztvevő, legalább 150 km-t teljesítők között, egy cross kerékpár és kerékpáros kiegészítők lelnek gazdára. 

A PTE MOONBIKE 2021 extra célkitűzése a középiskolás réteg egészséges életmódra nevelése, közösségi élményeik gazdagítása, valamint a klímavédelemben való szerepvállalás is. Számukra idén külön verseny indul.

A kihívás teljes időtartama alatt a legtöbb távot megtett középiskolás diák - a Diákhitel Központ Zrt. jóvoltából – egy Apple MacBook-ot nyer.

 

 

 

Rendezvények

Elindult a 2021-es MOONBIKE kihívás! - 2021. május 15.

 

A szervezők újratervezték, fejlesztették a programot, számos újdonságot kínálnak idén a résztvevőknek. A május 15-én, szombaton délelőtt indult kihívásban a táv teljesítése mellett kisebb túrák megtételére is bíztatják a résztvevőket.

Részkihívásként adott hétvégéken meghirdetik a Pécs-Orfű-Pécs, és a Velencei-tó kör mintegy 30-30 km-es, ténylegesen vagy virtuálisan, vagyis szobakerékpárral is teljesíthető távokat, illetve a Mohács-Baja-Mohács, mintegy 75 km-es túrát. A részkihívásokon helyszíni kitelepüléssel, szórakoztató programokkal népszerűsítik a környezettudatos, fenntartható életmódot, és a kerékpáros közlekedést. Ebben lesz partner a PTE Sportiroda, valamint a PTE Családok Éve program. Az előírásoknak megfelelően vezetett kerékpártúrákat szerveznek.

A projekt kiemelt célkitűzése a középiskolás réteg egészséges életmódra nevelése, közösségi élményeik gazdagítása, valamint a klímavédelemben való szerepvállalás is, ezért számukra külön nyereményekkel készülnek.

A program védnöki szerepét Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony idén is elvállalta, akihez csatlakozott Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

Mind a részkihívásokat teljesítők, mind a MOONBike projektben aktívan résztvevők között az egyetem 3D Központja által készített érmeket sorsolunk, a legaktívabbak pedig értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

A Pécsi Campus Körről »

Moonbike​​​​​

Moonbike

 

Orfű tókör és egyéb programok a Malmoknál - 2021. május 29.

 

Május 29-én, szombaton 10.00-16.00 óra között az Orfűi Malmoknál színes, környezet- és egészségtudatos programokkal, nyereményjátékokkal vártuk az érdeklődőket!

Részletek »

 

Felhozó Kerékpártúra  - 2021. június 5.

 

  • Túraútvonal: Expo Center Pécs – Pellérd – Aranyosgadány – Zók – Bicsérd – Zók – Aranyosgadány – Pellérd – Pécs
  • A túra főként kerékpárúton halad, ezért ajánljuk családoknak, 9 éves kor feletti biztos kerékpár tudassál rendelkező gyermekek számára is.
  • PTE dolgozóknak, hallgatóknak és családtagjaiknak a túra ingyenes. 
  • Jelentkezés: egyetemisport.pte.hu regisztrációs felületén történik május 26-tól.

 

Baja kerékpártúra - 2021. június 26.

 

A Mohács-Baja-Mohács túrát 35-en teljesítették, ízelítő itt:

 

Tovább a részletekért »

Cikk az univpecs.com-on »

 

 

További részletek 

MOONBIKE 2020

 

A Pécsi Tudományegyetem Protokoll és Rendezvény Irodája 2020. június 26-án MOONBIKE címmel kerékpáros kihívást indított. A projekt célja 80 nap alatt virtuálisan eljutni biciklivel a Holdra, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 km-t. 

A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító - virtuális közösséget formáló - kampány megmutatta, hogy a Pécsi Tudományegyetem alkalmazkodva az új helyzethez, tud kapcsolatot tartani hallgatóival, partnereivel, öregdiákjaival, a diaszpórában élő honfitársainkkal, akik mind közreműködtek abban, hogy kevesebb, mint egy hónap alatt az Amerikai Egyesült Államoktól Indián át Ausztráliáig terjedjen a kihívás híre.

A MOONBIKE 2020 program résztvevői a mindennapi kerékpárhasználatuk során a vállalt határidőn belül, 62 nap alatt teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, sőt szeptember 13-ig, 80 nap alatt összesen 937 531,72 km-t tekertek, azaz az eredeti kihívást többszörösen teljesítették. A projekt népszerűségét igazolja, több mint 600 aktív kerékpáros nemzetközi szinten „buzdított” mindenkit egészséges életmódra a Pécsi Tudományegyetem nevében.

 

 

Mintegy száz intézmény, szervezet népszerűsítette a programot, köztük a Svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient. Együttműködő partnerünk az egyik legrangosabb kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség is. Külföldi egyetemek közül a denveri, orleans-i, a bécsi, az újvidéki, a zágrábi, a pulai, a kárpátaljai, a vukovari és a brno-i. Külföldön élő magyarok csoportjai Amerikából, Hollandiából, Dél-Tirolból.

A program védnöki szerepét dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár vállalta.

 

 

Mintegy 19.000 dolgozója körében hirdette a kihívást a Volánbusz Zrt. A Veolia Energia Magyarország Zrt. országos szintű felhívást intézett, és háziversenyt indított cégcsoportján belül. A Pannon Hőerőmű Zrt., mint a Veolia-csoport pécsi tagja, tárgyi nyereménnyel, az NKM Zrt. jelentős anyagi felajánlásával támogatta az eseményt.

A PTE egykori hallgatójaként népszerűsítette a programot Bicsák Bence, aki jelenleg hazánk legeredményesebb triatlon versenyzője. A MoonBike közösségi oldalán videója közel 7000 embert ért el, a bejegyzések több mint 30.000 emberhez jutottak el.

Mint Zöld Egyetem a PTE kiemelt célja volt a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése is. A Hold biciklivel történő jelképes elérése és a visszatérés támogatta a hazai mérséklési törekvéseket. A program végére 233,7 tonna CO2 kibocsátás megtakarítás realizálódott. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 3400 db, 50 éves fa egy teljes vegetációs időszakban megkötött CO2 tömegével egyenlő.

 

Adatvédelmi tájékoztató

 

A frissített 2021-es adatvédelmi tájékoztató ezen a linken érhető el.

 

 


 

In English
 

MOONBIKE

 

PTE MOON BIKE​​​​​

Inspired by the success of 2020, the University of Pécs is once again announcing the MOON Bike challenge.
Our goal is to break last year's records by cycling (on bicycle or stationary bike) the Earth-Moon distance in two months, a total of 384,400 km, and to reach 1 million km over the duration of the challenge.
Anyone can join the challenge from 15 May on the project's Facebook page. All cycling enthusiasts have to do is send us a screenshot of their distance covered (recorded via a cycling app) in a message or a post to the ptemoonbike Facebook page. If they are taking part in the challenge on a stationary bike, they need to upload a photo of the odometer.
We will announce several minor contests during the challenge, and we will also organize meetups where the members of our virtual community can get acquainted with each other, the University of Pécs, and its awareness-raising projects in healthy lifestyle and environmentalism.

In the minor contests, we encourage participants to complete certain distances on specific weekends and reward them with special prizes.
As the Greenest University in Hungary, UP’s main goal with the project is to promote the environmentally friendly way of transportation: cycling. It is much safer than public transport in the pandemic situation, and it may help in mitigating the greenhouse effect by reducing CO2 emissions.

Join our challenge! Prizes will be drawn among those people who submit at least two distances a week. At the end of the challenge valuable gifts will be awarded to those who post at least 10 times and complete a total of at least 150 km.

Meet us!

  • 15 May: UP Campus Tour 
  • 29 May: Orfű – Lake Tour
  • 26 June: Mohács-Baja-Mohács Tour
  • 17 July: Gárdony – Lake Tour
     

 

MOONBIKE 2020

 

The University of Pécs launched the cycling challenge MoonBike 2020 on 26 July. The idea was to have participants from all around the world ride a total of 384,400 kilometres (the average Earth-Moon distance) on bikes in 80 days with the underlying purposes of promoting an active, healthy lifestyle and building an online community.

MoonBike 2020 riders reached the Moon in exactly 2 months, way ahead of schedule. Remarkably, the group of 600 members did not stop there and continued the challenge until the last day. The total distance on day 80 (13 September) was an astounding 937,531.72 kilometres. To put this extraordinary number in perspective: the MoonBike community went to the Moon and back, and then cycled around the globe four times just for fun.

The project had another important aspect, as UP is the Greenest University in Hungary. We wanted to encourage participants to use their bikes instead of their cars and public transportation because that is more environment-friendly and also provides a safer alternative in the pandemic.
A medium-sized (1700-2000 cm3) car running on petrol would have emitted 233.7 tons of CO2 on the Earth-Moon distance. Therefore, by using their bikes, MoonBike 2020 participants eventually saved more than 233.7 tons of CO2 emission. This amount of greenhouse gas is equal to that of sequestered by 3,400 pieces of 50-year-old trees in a full growing season.

The campaign showed that despite all the recent challenges, we can stay connected to our students, partners, alumni, and the Hungarian diaspora, who all contributed to spreading the news of the challenge from the United States to India to Australia.

Among others, David Lappartient, the president of the Union Cycliste Internationale (UCI) endorsed the initiative. Partner universities from Denver, Orléans, Wien, Novi Sad, Zagreb, Pula, Subcarpathia, Vukovar, and Brno joined the challenge. We had groups of friends joining from North America, the Netherlands, South Tirol, and Transylvania.

We have drawn a valuable bike and cycling accessories, as well as a wellness voucher, courtesy of our partners among our enthusiastic cyclists.

The popularity of the UP’s project is proven by the fact that internationally more than 600 active cyclists encouraged others to adopt a healthy lifestyle.

 

 

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!