Sikeres Innovációs Nap a Pécsi Tudományegyetemen

2019.

március

22.

Sikeres Innovációs Nap a Pécsi Tudományegyetemen

Immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg a PTE Innovációs Napot. A rendezvény délelőtti szekciójában Dr. Miseta Attila Rektor Úr köszöntőjét követően Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke tartott előadást a kutatás-fejlesztés és innováció támogatásának kormányzati terveiről, intézkedéseiről, illetve Dr. Gábriel Róbert Rektorhelyettes Úr ismertette a PTE innovációtámogatási elképzeléseit. A délelőtti szekcióban emellett két panelbeszélgetést hallgathattak meg a rendezvény résztvevői, az első beszélgetés során az Egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma fejlesztésének kihívásait vittaták meg a panel szereplői, míg a másodikban a Egyetemek a tudásalapú gazdaságban betöltött szerepét járták körül a beszélgetés résztvevői.

 


A délutáni szekcióban az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakemberei tartottak érdekes előadást az iparjogvédelemmel kapcsolatos kérdéskörökben.

Ezt követően került sor az idei PTE Innovációs Díjak átadására. A díjat 5 kategóriában hirdettük meg.

  • A „Legígéretesebb ötlet” kategóriában Dr. Tapodi Antal pályázata nyert (A BFSP1 „splice” variánsait felismerő neo-epitóp antitestek és ELISA „Plate” fejlesztése és létrehozása valamint qPCR-BFSP1 Master mix fejlesztése tumordiagnosztikai célból címmel).
  • A „Legígéretesebb K+F eredmény” kategóriában Dr. Schlégl Ádám pályázata nyert (Egyénre szabott rúdsablon alkalmazásának vizsgálata gerincferdülés korrekciós műtétje során címmel).
  • A „Legjobb prototípusért” járó díjat Jakab Zsófia kapta Intelligens betonpanel pályázata alapján.
  • A „Legjobb applikáció” díját Dr. Veres Balázs „BIOCHEMCITY - Biokémiát oktató alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre” pályázata kapta.
  • A „Legjobb design” díjat Dr. Vasváry-Nádor Norbert „Sloth Dance” - Mozgáskorlátozott emberek számára fejlesztett eszközök, adapterek koncepciója nyerte el.
  • A fenti díjakon kívül a KTTK különdíját kapta meg MIK Építész Szakmai Intézet (Dr. Vasváry-Nádor Norbert, Dr. Rétfalvi Donát, Dr. Borsos Ágnes) The Basket projekt, míg a Doktorandusz Önkormányzat Böröcz Katalin PhD hallgató (Immuno-esszé alapú bioszenzor, mint mikrofluidikai gyorsteszt vakcina hatékonyság ellenőrzésére és/vagy akut fertőzés detektálására) pályázatát részesítette a Különdíjban.

Gratulálunk a győzteseknek és minden pályázónak köszönjük a színvonalas pályamunkáját!

A nap egyik legizgalmasabb programeleme az innovációs workshop volt, ahol először a befektetők, inkubátorok és akcelerátorok mutatkoztak be röviden, 2 perces pitchekkel. A workshop második felében kutatóink 10 technológiát mutattak be az érdeklődők számára. A zsűri 3 kategóriában díjazta a legjobb pitcheket.

A Legpiacképesebb projekt díját Vízvári Zoltán kapta májobezitás mérő műszer bemutatójára.

A Leginnovatívabb projekt díját Dóró Éva nyerte el „Gyógyszerfejlesztés állatkísérlet nélkül?” projektjével.

A legjobb prezentáció díját Dr. Horváth Orsolya kapta Mammabell projektjének pitcheléséért.

Ezúton is gratulálunk a győzteseknek, minden előadónak köszönjük a részvételt! Külön köszönet illeti dr. Csapi Vivient és a Simonyi BEDC csapatát a lebonyolításban való közreműködésért!

A program egyben helyet adott a PTE Innovációs Poszter Szekciónak is, ahol az aktuális egyetemi szellemi termékekről és ígéretes innovatív kutatásokról tekinthetett meg összefoglalókat a rendezvényt felkereső közel 150 vendég.

 

Írta: Czibók Balázs 

 

Rovat

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!